Etkinlikler
İstanbul Anadolu Yakası OSB, İSO ve DEİK Başkanlarını Ağırladı
- 05.05.2015
- Etkinlikler
Organize Sanayi Bölgelerinin Sivil Toplum Kuruluşları ile iletişimini güçlendirme çalışmaları kapsamında yapılan toplantıların beşincisini yapan İstanbul Anadolu Yakası OSB’nin bu seferki konukları İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan oldu. Aynı zamanda İSO 6. Grup Endüstriyel Yemek Sanayii Meslek Komitesi Başkanı olan İstanbul Anadolu Yakası OSB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çökmez’in ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda konuşan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan İSO’nun OSB’ler ile ilişkisinin göreve geldiklerinde eksikliğini hissettikleri en önemli konulardan biri olduğunu söyledi. Yönetim Kurulu’nun çalışma programına bu konuyu koyduklarını ve OSB İhtisas Kurulu’nu kurduklarını hatırlattı. Bu çabalar sayesinde birçok OSB yöneticisinin İSO’da daha aktif olduğuna dikkat çeken Erdal Bahçıvan başarılı iletişim kurmanın bu birlikteliğin oluşmasında önemli bir ayrıntı olduğunu belirtti.
İSO Meclis Üyesi Kemal Kayar, 24. Grup Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Ali Fincan ile 29. Grup Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Ali Fazlı Böyet’in de katıldığı toplantıda Erdal Bahçıvan sanayisiz bir İstanbul ile Türkiye’nin makro hedeflere ulaşmasının mümkün olamayacağını belirterek “İstanbul’un yerleşimiyle ilgili tasarlanan gelecek vizyonunda sanayi dışlanıyor. Oysa İstanbul, ülke ekonomisinin şahdamarı. İstanbul sanayi stratejileri düşünülmeden 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefin hayata geçmesi mümkün olmayacaktır. İstanbullu sanayicilerin şu ifadeyi sıkça
kullanmalarını istiyorum: 'Sanayisiz İstanbul, İstanbul'suz sanayi olmaz’ ” dedi.
İSO’nun İstanbul Kalkınma Ajansı ile hazırladığı İstanbul Sanayi Strateji Belgesi’ndeki çıktıları tüm mercilere aktararak bir düşünce birliği oluşturmaya çabaladıklarını aktaran İSO Başkanı, bir seçim dönemi içinde olduklarını ve İstanbul sanayisine ilişkin tüm gerçekleri aktarma fırsatı bulduklarını belirtti. Bahçıvan sanayinin gücünü anlatmak için şanslı bir dönemde olduklarını ve bu dönemi daha güçlü ve verimli kullanmak gerektiğini ifade etti.
İstanbul sanayisinin yeteri kadar organize bir yapıda olmadığını kaydeden Bahçıvan “Yarınlarla ilgili planları yaparken bizi göçebeliğe zorlayan anlayıştan kalıcı bir yapıya geçmemiz gerekiyor. Sorunlarımız çok ama bunlar yarına yönelik planlarımızı engellememeli. Yarınlarda daha kıt imkanlar içinde olabileceğimizi düşünerek bu zamanı çok iyi kullanmalıyız. Planlama sürecini mümkün olduğu kadar az hata olacak şekilde yönetmeliyiz” dedi.
OSB’lerin artık tek başına İstanbul’da gelişmesinin mümkün olmadığını ve konunun bir Marmara Bölgesi projesi olarak ele alınması gerektiğini aktaran İSO Başkanı Erdal Bahçıvan “Trakya’dan Bolu ve Bandırma’ya kadar geniş bir perspektif ile bakmalıyız. Buralarda da yüksek teknoloji ve katma değeri üst seviyede yatırımlar söz konusu olmalı. Zaten bu kadar değerli alanları değer üretmeyen yatırımlarla heba etmemiz doğru değil. Hepimiz bu konuda özenli olmalıyız ve bölgede sanayiye muhalefet eden çevrelere bu kozu vermemeliyiz” şeklinde konuştu.
İSO’nun Yenibosna ve Ümraniye’de iki temsilcilik açtığını ve ihtiyaçları karşıladığını belirten Bahçıvan eğer burada da böyle bir ihtiyaç doğduysa bu konuda bir çalışma yaparak yeni temsilcilik açabileceklerini söyledi. Mümkün olduğu kadar bir elektronik altyapı oluşturmak istediklerini belirten Bahçıvan zamanın çok önemli olduğu bir dönemde olduklarını ve bunu ancak teknoloji ile yönetebileceklerinin altını çizdi.
İSO Başkanı, OSB’lerdeki meslek liselerinin OSB yönetimlerine devredilmesinin gündemde olduğunu hatırlatarak “Bu çok önemli bir yaklaşım. Ara eleman ihtiyacı ancak kontrolü elimizde olduğu zaman çözebileceğimiz bir konudur. Bu konuda pilot çalışmalara başlamakta fayda var. Genç bir yönetim olarak bu konuda öncü olmanızı diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Toplantıda konuşan DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan sanayileşmenin Ankara’ya kadar geçişkenliklerle bu hat üzerinde genişleyeceğini düşündüğünü söyledi. İstanbul’da kümelenmenin biraz da üniversiteler ile ilgili olduğunu kaydeden Vardan üniversite olmayan yerde sanayinin de gelişmediğini belirterek bugün her ilde bir üniversite kurulmuş olmasının sanayileşmeye ivme katacağını ifade etti.
DEİK Başkanı Vardan, DEİK’in yapısından bahsederek “DEİK rahmetli Özal’ın kurduğu bir yapı. Zaman içinde statüsü ve çalışma alanı değişmiş. Geçtiğimiz dönemde dış ekonomik ilişkilerde farklı sesler ve renkler ortaya çıkınca hükümet bunu daha aktif hale getirme kararı aldı. İş insanlarından oluşan yeni bir yönetim yapısı oluşturuldu. 99 sivil toplum kuruluşu ile tüm Türkiye’yi temsil eden bir yapı haline geldi” dedi.
Bu yapıyı daha faydalı hale getirmenin daha çok katılımla gerçekleşebileceğinin altını çizen Ömer Cihad Vardan, sayıları 124’e çıkan iş konseyleri kurduklarını ve Enerji İş Konseyi, Eğitim Ekonomisi İş Konseyi, Sağlık Turizmi İş Konseyi, Lojistik İş Konseyi ve Uluslararası Teknik Yatırımlar İş Konseyi olmak üzere beş tane sektörel iş konseyleri olduğunu belirtti. Vardan bunun yanında Dünya Türk İş Konseyi ve Yurtdışı Yatırımlar İş Konseyi olmak üzere iki özel amaçlı konseyleri olduğunu söyleyerek tüm bu konseylerle Türkiye’ye hizmet verdiklerini ifade etti.
Toplantının ev sahibi olan İstanbul Anadolu Yakası OSB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çökmez bölgenin beklentilerini konuklara aktarma imkanı bulduklarını söyledi. Çökmez “Buraya açılacak temsilcilik coğrafi olarak çok büyük bir bölgeye hizmet verecek. OSB sorunlarını çözmek için bir platform kurduk. Sorunlar oraya bildiriliyor ve çözüm yolları aranıyor. Bu OSB’ler için gerçekten bir devrim. Birçok OSB bu yapıdan faydalanıyor. İSO’nun üniversite sanayi iş birliği çalışmalarında biz de yer almak istiyoruz” şeklinde konuştu. DEİK’in işlevlerini tam anlamıyla bilmediklerini ve yeni yeni öğrenmeye başladıklarını kaydeden Murat Çökmez DEİK’in yurt dışı sanayi gezilerine katılmak istediklerini ve bu konuda kontenjan beklediklerini belirtti.