Etkinlikler
İstanbul Eğitim Yatırımları Tanıtım Toplantısı Bakan Mahmut Özer’in Katılımıyla Yapıldı
- 17.11.2021
- Etkinlikler
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in öncülüğünde başlatılan ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen İstanbul Eğitim Yatırımları Tanıtım Toplantısı, İstanbul Sanayi Odası (İSO) ile İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) destek ve katılımıyla yapıldı. İSO ve İTO’nun çok sayıda Meclis üyesinin de katıldığı toplantıda İstanbul’a 500 anaokulu yapılması için iş dünyasına çağrıda bulunuldu. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ve İSO Yönetim Kurulu Üyelerinin yanı sıra çok sayıda İSO Meclis üyesinin de bulunduğu lansman toplantısında İTO’dan da Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç ile birlikte çok sayıda Meclis üyesi de yer aldı.
İstanbul Eğitim Yatırımları Tanıtım Toplantısı’nda iş dünyasına konuşan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, temel eğitimin ne kadar önemli olduğunun üzerinde durdu ve bu kapsamda Türkiye genelinde hedefledikleri anaokulu sayısını artırma çalışmalarının İstanbul ayağını çok önemsediklerini vurguladı. Bu doğrultuda İstanbul iş dünyasından 500 anaokulu hedeflerine katkıda bulunmalarını beklediklerini dile getiren Özer, şunları söyledi:
“Meslek liselerinin katsayı sorunu yaşadığı dönemde toplumdaki itibarının altüst oldu. Bu nedenle akademik başarılı öğrenciler meslek liselerini tercih etmedi. Bu hasarın onarılması için Bakanlık son 10 yılın üzerinde çalışmalar yaptı.
Meslek liselerinde, Türkiye'nin ekonomik kalkınmasında istenilen noktaya ulaşılabilmesi için ihtiyaç duyduğu insan kaynağına sektörün talepleri doğrultusunda ulaşmak için gece gündüz çalışacaklarını kaydeden Özer, şöyle devam etti:
"Pazartesi günü Kültür ve Turizm Bakanımızla birlikte İstanbul'daki tüm otellerin insan kaynağı ihtiyacını karşılamak için Mesleki Eğitim Merkezlerini otellere kurma kararı aldık. 2022 yılında İstanbul'daki tüm mesleki eğitimi artık Istihdam öncelikli, müfredatı sektörle birlikte önceleyen, meslek öğretmenlerimizin iş başında mesleki gelişimi birlikte dizayn ettiğimiz ama en önemlisi istihdamda öncelik sağladığımız bir eğitim türüne dönüştüreceğiz. Hep birlikte katsayı uygulamasının atığı olan 'Aradığım elemanı bulamıyorum' retoriğini çöpe atacağız. Artık iş gücü piyasasının talep ettiği elemanları gerek eğitimlerle gerek kısa kurslarla hızlı bir şekilde karşılamak için her zaman hizmetinizde olacağız."
Milli Eğitim Bakanlığı olarak yeni dönemde fırsat eşitliğini önemsediklerinin altını çizen Özer, okul öncesinden özel eğitime, ortaöğretimden yükseköğretime kadar ciddi okullaşma oranı olduğunu, binaların yapıldığını ve öğretmen sayılarının arttığını söyledi.
Bakan Özer, 2000'li yıllarda ortaöğretimdeki okullaşma oranı yüzde 44 iken, günümüzde yüzde 88'e ulaştığını aktararak, bu yatırımların kalite odaklı yapıldığını ifade etti. Türkiye'de 3-4 ve 5 yaş gruplarındaki okullaşma oranlarının artırılması yönünde hedefleri olduğuna dikkati çeken Özer, "2022 yılındaki hedefimiz, yüzde 14 olan 3 yaştaki okullaşma oranını yüzde 50'ye ulaştırmak, 4 yaştaki yüzde 58 okullaşma oranını yüzde 70'e ulaştırmak, 5 yaştaki yüzde 78 olan okullaşma oranını 2022 yılı sonunda yüzde 100'e ulaştırmak. İstanbul'daki hedefi güncelleyelim, 500 olmasın 1000 okulun olsun. İstanbul'un tüm ilçelerine anaokullarını yapalım" diye konuştu.
Toplantıda İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da bir konuşma yaparak iş dünyasından beklentilerini anlattı. Yerlikaya, üretimin olmazsa olmaz en önemli unsurunun insan olduğunu söyledi. İnsanı daha nitelikli kılan, geleceğe en güzel şekilde hazırlayan şeyin eğitim olduğuna dikkat çeken Yerlikaya, İstanbul’un arsa fakiri bir şehir olduğunu ve okul inşası konusunda zorlanıldığını anlattı. Üç yıl içinde 50’nin üzerinde hayırsevere okul inşası için arsa verdiklerini dile getiren Yerlikaya, ilçe ilçe gezerek arsa araştırdıklarını ve 115 arsa bulduklarını kaydetti. Bunun yanı sıra çıkarılan kanunla bugüne kadar 1.358 okulun 356’sının yıkılıp yenisinin yapıldığını ve 738 okulun güçlendirildiğini anlattı. Vali Yerlikaya, bugün başlattıkları proje ile iş dünyasının da katkısı çerçevesinde okul öncesi eğitimde de önemli bir mesafe kaydedeceklerini söyleyerek iş dünyasından bu konudaki destek için söz aldı.
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da toplantıda bir konuşma yaptı. Bahçıvan, Millî Eğitim Bakanlığı ile 25 Ocak 2019 tarihinden bu yana yürütmekte oldukları “Mesleki Eğitim İş Birliği Projesi” ile ülke tarihinde daha önce görülmemiş bir mesleki eğitim hareketine imza attıklarını söyledi. Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in çabası ve desteğinin yol boyunca kendilerini daha da güçlendirdiğini belirten Bahçıvan, kendisine bir kez daha teşekkür etti.
Yürütmekte olduğumuz “Mesleki Eğitim İş Birliği Projesi’ni mesleki eğitim ile üretim hayatı arasında sağlam bir köprü inşası olarak gördüklerini dile getiren Bahçıvan, bu protokol ile meslek liselerinin; müfredatından stajına, laboratuvar alt yapısından eğitim kadrosuna kadar tüm yönleriyle sanayicilerin de içinde aktif olarak yer aldığı bir modelle yönetildiğini açıkladı.
Bu uygulamanın mesleki eğitimin niteliğini artırırken, sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağının yetişmesini de sağladığına değinen Bahçıvan, “Bu ilişki mesleki eğitimde; hem eğitim hem de istihdam odaklı yaklaşımı öne çıkartan yeni bir paradigmanın uygulaması olarak eğitim ve iş piyasası arasındaki entegrasyonu da güçlendirmektedir. Hep birlikte yaşayarak görüyoruz: Meslek liselerimizle yaptığımız iş birliğinin sonuçlarını; okullarımıza olan yoğun ilgi ortaya koymaktadır. Bu ilgi bizleri geleceğe dair daha da umutlandırıyor. Umudumuza dikkat çekerken şu hususu özellikle vurgulamak isterim ki, bu ilgi devam ettiği sürece sanayicilerimizin de gelecek dönemlerde okullarımıza ve eğitme olan ilgi ve desteği de artarak devam edecektir” dedi.
Bahçıvan, gelinen noktada ulaştığı seviye itibarıyla Mesleki Eğitim İş Birliği Projesi’nin artık bir marka olduğunu ve bünyesinde oluşan yeni projelerle şemsiye bir kavram haline dönüştüğüne dikkat çekti. Bahçıvan şöyle devam etti:
“Ne mutlu bizlere ki bundan üç yıl önce başladığımız mesleki eğitim yolculuğumuz, gördüğünüz gibi hayallerimizi hep yüksek tutarak ve adım adım gerçekleştirerek dev bir kartopuna dönüştü ve büyümeye de devam ediyor. Biz ülkemizin ve çocuklarımızın geleceğinin, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamaktan; mesleki eğitimi güçlendirmekten geçtiğini çok iyi biliyoruz. Bunun için çalışmaya, hayal etmeye hep birlikte devam edeceğiz. Sayın Bakanımız, geçtiğimiz Eylül ayında katıldığı Meclis toplantımızda eğitimle ilgili çok önemli noktalara değindi. Türkiye’nin eğitim sistemini dünya ile daha fazla rekabet edebilir bir hale getirmek adına ‘okul öncesi eğitime erişimin artırılması’ ve okullar arası imkan farklılıklarının azaltılması, mesleki eğitimin güçlendirilmesi ve öğretmenlerimizin mesleki gelişimlerinin desteklenmesine yönelik çalışmaları, Bakanlığın öncelikli alanları olarak ifade etti. Bu konuları hem bağımsız olarak hem de birbirleriyle ilişkileri noktasında çok anlamlı bulduğumuzu burada özellikle vurgulamak istiyorum.”
Önümüzdeki dönemde, Bakanlığın öncelikli stratejilerinden bir tanesinin okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması olmasını önemli bulduklarını kaydeden Bahçıvan, Bakanlığın 3 bin yeni anaokulu ve 40 bin yeni anasınıfı dersliği açılması hedeflerine sahip "Temel Eğitimde 10.000 Okul Projesi"nin de zamanlama olarak çok yerinde olduğunu ekledi.
Önümüzdeki dönemde, milli eğitimde 5 yaşın zorunlu eğitim kapsamına alınması hedefi ile hayata geçirilecek yeni yapıda; artacak öğrenci sayısı ile birlikte anaokullarının her zamankinden daha önemli bir ihtiyaç haline geleceğini aktaran Bahçıvan, projenin bu çerçevede iş dünyasının katkıları ile İstanbul’da 500 adet yeni ana okulu kurulmasını amaçladığını anlattı.
Bahçıvan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Okul öncesi eğitimi yaygınlaştırmak ve derslik ihtiyacını karşılamak için yeni anaokulu yapılması aşamasında bizler de sanayiciler olarak katkılarımızla, desteğimizle Bakanlığımızın yanında olduğumuzu güçlü bir şekilde göstermeliyiz. Yeni planlamada okul öncesi eğitimde en fazla yatırım yapılacak ilin İstanbul olacağı görülmektedir. Bu kapsamda; siz değerli sanayicilerimizden ve iş insanlarımızdan isteğimiz; Bakanlığımızın okul öncesi eğitime erişimi artırma stratejisi doğrultusunda hedeflediği anaokulu sayısını yükseltme konusunda, her türlü imkanınızı seferber ederek bu hedefe katkıda bulunmanızdır. Bu projeye ilk desteği İstanbul Sanayi Odası olarak bir anaokulu ile vereceğimizi de buradan duyurmak istiyorum.”
Lansman toplantısında konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç ise çocuklarını ileriye hazırlayan toplumların her zaman başarıya ulaştığına dikkat çekti. Avdagiç bu nedenle iş dünyasının üzerine önemli bir sorumluluk düştüğünü bugün burada bu sorumlulukla ilgili gerekli olan ilk adımı attıklarını söyledi. Avdagiç şöyle dedi:
“Okul öncesi iyi ve kaliteli almış çocukların öğrenme ve kavrama kabiliyetleri çok farklı oluyor. Tüm İstanbullular olarak bu projeye sahip çıkacağız. Sadece maddi kaynak sağlamak değil, bu projenin önemini anlamamız gerekiyor. İstanbul’da sınıflar diğer şehirlere göre kalabalık. 142 okul ve 4 binin üzerinde derslik inşaatına başlandı. Valiliğin çalışmasıyla ortaya çıkan arsalara MEB hızlı karar aldı ve inşaatlar başladı. İnşa edilen her okul girişimcilerin ve gençlerin geleceğini şekillendirecektir.”