Etkinlikler
İstanbul Sanayi Odası, Bangladeş Ülke Günü Etkinliği Düzenledi
- 28.01.2020
- Etkinlikler
İstanbul Sanayi Odası (İSO), Asya kıtasının büyüyen üretim gücü Bangladeş’teki yatırım ve işbirliği fırsatlarını değerlendirebilmek için Bangladeş Ülke Günü ve Yatırım Fırsatları Semineri etkinliği düzenledi. İSO Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Canpolat’ın ev sahipliğinde Odakule’de yapılan etkinliğe Bangladeş’in İstanbul Başkonsolosu Dr. Mohammad Monirul İslam da katıldı. Etkinlikte Bangladeş’teki fırsatları dinlemek isteyen çok sayıda sanayici ve iş insanı da yer aldı.
Etkinliğin açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Canpolat, Türk ve Bengal milletleri arasındaki ilişkilerin Bangladeş’in kurulmasından önceye dayanan köklü tarihi ve kültürel temellere sahip olduğunu söyledi. Kurtuluş Savaşı’nda maddi ve manevi yardımda bulunan Güney Asya Müslüman halklarından birinin de Bengalliler olduğunu belirten Canpolat, Türk halkının Bangladeş halkının Kurtuluş Savaşı’na verdiği desteği minnetle andığına değindi. Canpolat, Bangladeş halkı tarafından, Büyük Önder Atatürk’e duyulan saygı ve hayranlığın da Türk halkının Bangladeş halkına olan sevgisini ve sempatisini artırdığını ekledi.
2018 yılında ticaret hacminin yaklaşık 857 milyon dolar olduğunu hatırlatan Canpolat, iki ülke arasındaki ticaret potansiyeli dikkate alındığında bu tutarın yeterli olmadığını dile getirdi. Canpolat, Kasım 2019’da gerçekleştirilen Türkiye-Bangladeş 5. Dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı'ndan sonra iki ülke arasındaki ticaret hacminin 3 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini ve savunma sanayi, tekstil ve deri sanayi alanındaki iş birliği imkanlarının ele alındığını kaydetti.
Önemini giderek artıran ve dünya ekonomisindeki yeri her geçen gün daha belirginleşen Asya Pasifik bölgesinin, büyük bir ekonomik ve ticari potansiyel barındırdığına dikkat çeken Canpolat, Bangladeş'in büyük bir kalkınma hamlesi içerisinde olmasının sanayiciler için önemli yatırım fırsatları sunduğunu belirtti. Bangladeş’e yönelik Türkiye kaynaklı doğrudan sermaye yatırımının son yıllarda önemli ölçüde arttığını söyleyen Canpolat, son dönemde özellikle tekstil, enerji ve beyaz eşya firmalarının Bangladeş’e olan yatırımlarına hız verdiğini ifade etti.
Canpolat, her iki ülkenin ticari ilişkilerinin gelişmesi açısından, Türk Hava Yolları’nın, 2010 yılında Bangladeş’in başkenti Dakka’ya direkt uçuşlara başlamasının bu ülkeye büyük önem verdiklerinin bir göstergesi olduğunu ekledi.
Bangladeş’in İstanbul Başkonsolosu Dr. Mohammad Monirul İslam ise dünya ekonomisinde büyüyen pek çok ülke arasında Bangladeş’i ağırladığı için İSO’ya teşekkür etti. Bangladeş’i tanımak ve yatırım yapmak için çok doğru bir zaman olduğunu belirten İslam, ekonomik göstergelerin ülkenin geliştiğini açıkça gösterdiğini söyledi. 165 milyon nüfusun ağırlığının genç olduğunu ve toplumdaki orta sınıfın da büyüdüğünü anlatan İslam, geçtiğimiz yıl ülkenin yüzde 8 büyüdüğünü dile getirdi. Ülkede siyasi istikrarın sağlanmış olduğunu ifade eden İslam, iki ülke arasındaki dostane ilişkileri artık somutlaştırmak gerektiğini anlattı.
Yükselen bir grafiğe sahip olan Bangladeş’in bu gücünü yakalamak isteyen yatırımcıları ülkeye davet eden İslam, ülkede siyasi özgürlüklerin de yüksek olduğunu hatırlattı. İslam, Rohingya krizinde Türkiye hükümeti ve Türkiye halkının yanlarından olmasının kendilerine destek olduğunu vurguladı. Bangladeş’in bir yanda Hindistan öte yanda Çin ile ilişkilerinin gelişmiş olduğunu ancak yeni partnerler arayışı içinde olduklarını belirten İslam, Türkiye’de kendisini yabancı gibi hissetmediğini ve Bangladeş’e giden yatırımcıların da benzer şekilde hissedeceğini dile getirdi.
Sonrasında Bangladeş Ticaret, İş Birliği ve Yatırım Fırsatları başlıklı bir panel düzenlendi. Panelde Ticaret Bakanlığı İhracatı Geliştirme Uzmanı Sinan Yüzal, Bangladeş’in genel görünümü hakkında bir sunum yaptı. Ülkenin 45 milyar dolar ihracatı ve 57 milyar dolar ithalatı olduğunu belirten Yüzal, ülkenin Çin ve Hong Kong’un ardından en büyük hazır giyim ihracatçısı olduğuna dikkat çekti. Yüzal, ülkenin ihracatında ilk üç sıranın Almanya, ABD ve İngiltere olduğunu, ithalatında ise ilk üç sıranın Çin, Hindistan ve Singapur olduğunu anlattı. Bangladeş’in İstanbul Başkonsolosu İslam ise tekrar kürsüye gelerek Bangladeş hakkında bilgiler verdi ve sektörel olarak işbirliği yapılabilecek alanları sıraladı. İslam, potansiyel olarak Bangladeş’ten Türkiye’ye kot, deri ve ilaç, Bangladeş’ten Türkiye’ye ise tekstil ve tarım makinesi, değerli maden ve plastik ürünleri ihracatı açısından potansiyel olduğunu anlattı.
Ardından moderatörlüğünü İSO Genel Sekreter Yardımcısı Burçin Değirmencioğlu’nun yaptığı Bangladeş’te İş Yapan Firma Deneyimleri başlıklı bir panel düzenlendi. Panelde DEİK Bangladeş-Türkiye İş Konseyi Başkanı ve Gedik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Gedik, Cryocan Genel Müdürü Kemal Urhan, Arçelik Pazarlama A.Ş. Genel Müdürü Can Dinçer, AYGAZ İş Geliştirme Müdürü Elifcan Yazgan ve LC Waikiki Sourcing Bölge Direktörü Serhan Doğan Bangladeş’te yaşadıkları deneyimi dinleyicilerle paylaştı ve sonrasında dinleyicilerden gelen soruları yanıtladı.