Etkinlikler
İstanbul Sanayi Odası’nın Desteklediği İstihdam Fuarı İSKİF 2016 Başladı
- 09.06.2016
- Etkinlikler
İŞKUR İstanbul İl Müdürlüğü tarafından bu yıl 5. kez düzenlenen ve bu yıl İstanbul Sanayi Odası’nın da desteklediği İSKİF’2016 İstanbul Kariyer ve İstihdam Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi’nde başladı. Açılışını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, İŞKUR Genel Müdürü Mehmet Ali Özkan, İŞKUR İstanbul İl Müdürü Muammer Coşkun, İTO Başkan Vekili Hasan Erkesim, İstanbul Vali Vekili Hasan Öztürk'ün yaptığı fuara 200’ün üzerinde firma katılıyor. 11 Haziran’a kadar devam edecek fuarda 3 gün boyunca binlerce kişinin iş sahibi olması bekleniyor.
Bankacılık, medya, hizmet, perakende, sağlık, inşaat, tekstil, ev tekstili, otomotiv, finans, telekomünikasyon, emlak, havacılık, beyaz eşya, akaryakıt gibi daha onlarca sektörden binlerce çalışanı olan lider firmalarının yer aldığı İSKİF 2016 Fuarı’nda, konuşan ve İSKİF 2016’nın konunun tüm paydaşlarını bir araya getirirken, aynı zamanda gençlerle işverenlerin buluşması için çok özel bir fırsat sunduğunu söyleyen İSO Başkanı Bahçıvan, katılımcı firmalar ile iş arayan binlerce insanın birebir temas kurmasına imkân sağlayacak olan bu platformun çok önemli olduğunu vurguladı.
Fuarın açılışın gerçekleştiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, “Türkiye’nin en önemli inovasyon markası” olarak tanımladığı İŞKUR eliyle yepyeni bir istihdam stratejisi ve anlayışı ortaya koyduklarını ifade etti. Yeni stratejinin ayrıntılarından bahseden Soylu, “İstihdam hayatımıza 'işyeri ziyaretleri', 'işbaşı eğitim programları', 'iş ve meslek danışmanlığı', 'mesleki eğitim kursları', 'aktif işgücü programları' gibi yeni yaklaşımları kazandıran İŞKUR, 2011 yılından 2015 sonuna kadar düzenlemiş olduğu 121 istihdam fuarı, 571 kariyer günü ile de sektöre ayrı bir hareket getirmiştir. 2016 hedefimiz ise 30 istihdam fuarı ve 185 kariyer günü düzenlemektir” dedi.
Soylu, 2023 için Türkiye’nin işsizlik oranının yüzde 5’e indirme hedefleri olduğuna dikkat çekti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın işsizliğin azaltılmasına yönelik yaptığı çalışmaların ayrıntılarını anlatan Soylu, Türkiye’nin ancak üretim ve özel sektör ile büyüyebileceğini ifade etti. “Kamuda çalışma arzu edilen bir istihdam olsa da Türkiye’nin büyümesi oradan olmayacak, özel sektör ile olacak. Her bir İŞKUR çalışanın kendilerine başvuran kişileri sanayiye ve üretime yönlendirmesi önemli” diyen Bakan Soylu, Sektörel İstihdamı Destekleme Projesi başlattıklarını söyledi. Pilot bölge olan Muş’ta başlayacak projede tekstil sektöründe faaliyet gösteren 5000 kadın desteklenecek.
İSKİF Fuarı’nın işsizliğin azaltılmasında önemli bir adım olduğunu ifade eden Soylu, konuşmasının sonunda gençlere seslendi. Gençlere tüm geçmiş deneyimlerini ve tecrübelerini detaylarıyla anlattıkları sanat eseri gibi CV’ler hazırlamalarını önerdi. Bakan Soylu gençlere “Özgüveninizi kaybetmeyin” dedi.
İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı’nın da katıldığı fuarın açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, fuarın Türkiye’nin çok önemli bir sorununa cevap verdiğini söyledi. Türkiye’nin en köklü ve en güçlü sanayi odası İSO olarak, bu fuarın önemli paydaşlarından birisi olmaktan ve hazırlık süreci dahil birçok açıdan destek vermekten büyük mutluluk duyduklarını kaydeden Bahçıvan, önemli bir toplumsal sorumluluk projesi olarak tanımladığı fuara bugün olduğu gibi bundan sonra da desteklerini eksik etmeyeceklerini dile getirdi.
İstanbul Sanayi Odası olarak, nitelikli istihdam konusunu sanayinin en öncelikli ihtiyaçlarından birisi olarak gördüklerine değinen Bahçıvan yıllardan beri süregelen bu sorun karşısında, son yıllarda yoğun çabalar sergilenmekle birlikte maalesef arzu ettiğimiz noktaya gelinemediğine dikkat çekti. Yapısal bir soruna dönüşen nitelikli istihdam sorununun, hiç kimsenin ve hiçbir kurumun tekil çabasıyla aşılabilecek bir sorun olmadığına işaret eden Bahçıvan, bu noktada, çözüm arayan bütün paydaşların bir araya gelip el ele vererek, bir sinerji eşliğinde sorunu ele alması gerektiğini ifade etti.
Gençlerin öğrencilik sürecinde iş hayatını tanıma imkânı bulamadığını belirten Bahçıvan bugün Türkiye’de gençlerin çok büyük bir bölümünün kariyer planı yapmayı üniversiteden sonraya ertelediğini söyledi. İşverenle buluşmakta geciken gençlerin, işe başladıkları zaman çalışma hayatına uyum sağlamakta güçlük çektiğini gözlemlediklerini kaydeden Bahçıvan, üniversitelerden her yıl yüzbinlerce gencin mezun olduğu düşünüldüğünde, istihdam piyasası ile gençlerin daha erken bir zamanda buluşamamasının vahametinin daha iyi anlaşıldığını ifade etti. Gelişmiş ülkelerde istihdam planlamalarının çocukluk döneminde, kapasitelerine ve ilgi alanlarına göre yönlendirildiğine dikkat çeken Bahçıvan, kendilerinin de gençlere hep kariyer planlarını üniversiteden sonra değil önce yapmalarını tavsiye ettiklerini aktardı.
Bahçıvan dünyadaki örnekleri de göz önünde bulundurarak, eğitimle istihdam arasındaki mesafeleri kısaltarak yeni köprüler kurmaları gerektiğini söyledi. Bu çerçevede eğitimin her aşamasında, iş hayatının ihtiyaçlarını daha iyi karşılayacak bir yaklaşımın geliştirilmesinin üzerinde durulması gereken bir nokta olduğunu kaydeden Bahçıvan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun, “eğitim ve istihdam arasındaki ilişkiyi güçlendirmek konusunda bir değerlendirmeyi ortaya koyma zorunluluğumuz var” sözlerini son derece anlamlı ve değerli bulduğunu ifade etti.
İŞKUR Genel Müdürü Mehmet Ali Özkan da açılışta yaptığı konuşmada, fuarın temel sebebini “işsizliğe çare olmak” olarak açıklayarak, bunun için de tarafların birlikte çalışması, herkesin taşın altına elini koyması gerektiğini söyledi.
İşsizliğin sadece Türkiye’nin değil, tüm dünyanın ortak sorunu olduğunun, küresel ölçekte yaşanan krizlerle birlikte en gelişmiş ülkelerde dahi işsizliğin milyonlarca kişiye ulaştığının altını çizen Özkan, şunları kaydetti:
"Tüm dünyada bugün 197 milyon işsiz bulunuyor. Avro Bölgesi kapsamında maalesef işsizlik oranı 10,2 olarak gerçekleşmekte, fakat bazı Avro Bölgesi ülkelerinde bu rakam yüzde 25'lere kadar çıkmakta. Türkiye'deki işsizlik oranı en son TÜİK rakamlarına göre, 10,9 seviyesinde olup, ülkemizdeki işsizlik oranının birçok Avrupa ülkesinden iyi durumda olduğunu söyleyebiliriz.
"Önemli olan iki kesimi, iş arayanlar ve işverenleri karşı karşıya getirebilmek" diyen, Özkan “ İşsizliği çözmek, işsizliği daha aşağılara çekebilmek, bizler için çok önemli bir hedef olan 2023 hedeflerine işsizliği yüzde 5'lere çekmek için hep birlikte çalışmak zorundayız" şeklinde konuştu.
İŞKUR İstanbul İl Müdürü Muammer Coşkun, işsizliğin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de son derece önemli ve çözüm üretilmesi gereken, ekonomik ve sosyal bir sorun olduğuna dikkat çekti. Bu yıl “Geç kalmayın zaman geçiyor" sloganıyla beşinci defa gerçekleştirdikleri İSKİF Fuarı’nda iş arayanlara ile işverenleri bir araya getireceklerini belirten Coşkun şöyle devam etti:
“Ülke olarak genç, dinamik ve her geçen gün eğitim seviyesi yükselen işgücüne sahibiz. Ancak, işgücümüzün yüzde 35’i, 15-29 yaş aralığında olmasına rağmen eğitim-istihdam ilişkisinin kurulamamış olması nedeniyle işsizlik oranımız yüzde 11'ler seviyesinde seyretmektedir. Diğer tarafta ise işverenlerimiz aradığı meslekte eleman bulamamaktan şikayet ediyorlar. Her yıl İŞKUR olarak yaptığımız anket çalışmalarında işverenlerimize, 'Aradığınız meslekte yetişmiş eleman bulabiliyor musunuz?’ diye sorduğumuzda, yüzde 70’i bulamadığını söylüyor"
Coşkun, fuara her sektörden, önde gelen 200’ü aşkın seçkin firmanın katıldığını bildirerek, “Amacımız, iş arayan ve eleman arayanları aynı platformda buluşturup, yakalayamadıkları birebir görüşme fırsatını yaratıp, kendilerini ifade etmelerini sağlamak. Çalışma hayatında başarılı olmak için, rehberlik ve danışmanlık hizmeti vermek. Fuarla hükümetimizin 2023 hedefleri doğrultusunda işsizliğe çözüm üretmek ve istihdama katkı sağlamak istiyoruz” diye konuştu.
İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Öztürk, Türkiye’de en büyük sorunlarından birinin işsizlik olduğunu belirtti. Bu istihdam sorunun çözümü için sorunun doğru tespit edilmesi gerektiğini vurgulayan Öztürk, “Bu anlamda İSKİF’2016 Fuarı’nın yol gösterici olacaktır. Fuar işsizliğe çözüm istidama katkı sağlayacaktır” dedi.
İTO Başkan Vekili Hasan Erkesim ise konuşmasında Türkiye’de nitelikli işçi ile ona uygun işi bir araya getirmekte sıkıntı çekildiğini belirtti. Bu sorunun çözümüne değinen Erkesim “Yeter ki her kesimden kurumlar, iş adamları çalışan temsilcileri uyum içinde olmalı. Biz de İstanbul Ticaret Odası olarak bu tür faaliyetlerin önemli bir parçasıyız” dedi.
Açılış töreninin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, İSKİF’2016 Fuarına katkılarından dolayı İstanbul Fuar Merkezi Genel Müdürü Rüştü Argıt, DenizBank İnsan Kaynakları ve Deniz Akademi’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Elkin ve ISS Genel Müdürü Hüseyin Çoban’a plaket verdi. Ardından İSO Başkan’ının da aralarında bulunduğu kalabalık bir heyetle stantları dolaşan Bakan Soylu, iş başvurusu yapanlarla sohbet etti.