Etkinlikler
İstanbullu Sanayiciler Deliklikaya Organize Sanayi Bölgesi’nde Buluştu
- 12.04.2014
- Etkinlikler
İstanbul’un son dönemlerdeki en büyük sanayi bölgesi oluşturma çalışmalarından biri olan Hadımköy Organize Sanayi bölgesinin bünyesinde yer alan Deliklikaya Sanayi Bölgesi’nin altyapı çalışmaları hızla sürüyor. Sanayi bölgesinin yönetimi, bu çalışmalar hakkında hem üyelerine ve hem de İstanbullu sanayicilere bilgi vermek için, sanayicileri Deliklikaya’da buluşturdu.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO yönetim kurulu üyeleri, meclis üyelerinin de katılımıyla gerçekleşen toplantıya sanayicilerin ilgisi büyük oldu.
Aynı zamanda İSO Meclis Başkan Yardımcısı da olan Deliklikaya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Hasan Büyükdede’nin, bölge ile ilgili yaptığı bilgilendirme sunumunun ardından bir konuşma yapan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, öncelikle İSO yönetimi ile sanayici tabanını buluşturan bu toplantının öneminden söz ederek “Bu tür toplantıların yerinde yapılmasını önemsiyoruz. İSO yönetimi olarak, sanayinin tabanı ile buralarda bir araya gelmenin havası gerçekten başka oluyor. Daha etkin bir iletişim platformu buralar” dedi.
Bahçıvan, sanayicinin sorunlarını merak edenlere gelip bu sanayi bölesinin kurulma hikayesini dinlemelerini önerdi ve “Bu sanayi bölgesinin kuruluş hikayesi, biraz sanayicinin yaşadıklarını anlatması açısından üzüntü verici buluyorum. Bu hikaye, bir OSB’nin kurulabilmesi noktasında sanayicinin ne kadar meşakkatli yollardan geçtiğini göstermesi açısından önemlidir. Açık söyleyeyim, bugün burada bir yabancı konuğumuz, bir Alman, bir Fransız konuğumuz olsa ve bu hikayeyi dinlese emin olun bizlere gülerdi. Çünkü onlar hiç böyle işlerle uğraşmazlar. Onlar işlerini, yani sanayiciliği yaparlar. Biz ise OSB’nin oluşturulmasından alt yapısının gerçekleştirilmesine kadar her türlü sorunla başından sonuna kadar ilgileniyoruz.”
Bahçıvan sanayicinin ne yazık ki bu çalışmaları yapmaktan üretimini, üretim kalitesini, pazarlama faaliyetlerin hep ihmal etmek zorunda kaldığını, asıl bu işlere aktarması gereken enerjisini, bir OSB kurma ve orada fabrika oluşturmaya harcadığını söyleyerek şöyle devam etti:
“Bizim, İSO olarak da bu noktada eleştiri oklarını kendimize çevirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu konuların çözümü noktasında gereken görevimizi ne kadar yerine getirmişiz ya da getirmemişiz. Bunun sorumluluğunu da taşımalıyız. İğneyi kendimize çuvaldızı sonra başkasına batırmamız gerekiyor.
Bunun altını özellikle çizdikten sonra, bundan sonra neler yapacağımıza bakacağız. Biz İstanbul’da sanayinin yapısının iyileştirilmesi, İstanbul’da sanayinin sağlıklı bir altyapı üzerinde yerleşmesini sağlamak için çalışma programımıza bir taahhütname koyduk. Bunun çalışmalarını da hemen başlattık. Bu çalışmaları kurumsal hale getirmek amacıyla sayın Nahit Kemalbay başkanlığında bir Organize Sanayi Bölgesi Geliştirme İhtisas Kurulu oluşturduk. Ayrıca ben de doğal üyesi olduğum, başkanlığını da sayın valimizin yaptığı İstanbul Kalkınma Ajansı aracılığıyla bunu takip ediyoruz.
Verdiğimiz taahhüdü yerine getirme noktasında elimizden geleni yapacağız. Önümüzdeki günlerde çalışma programımızın en yoğun gündemi bu olacak.
Bizim bir sloganımız var. Sanayisiz İstanbul, İstanbul’suz Sanayi olmaz…
Ne yazık ki son yıllarda sanki İstanbul tamamiyle sanayiden arındırılacağı algısı oluştu. Biz bunun gerçekleşmesinin asla mümkün olmayacağını, ne kadar çaba harcanırsa da bunun geçekleşemeyeceğini, dünyaya baktığımız da bunun olmayacak bir hayal olduğunu söyleyebiliyoruz.
Bugün dünyada İstanbul kadar marka olmuş kentlerde de sanayiden arındırılma olmadığını görüyoruz.
İstanbul gibi sanayinin kökü olan, Türkiye ekonomisinin gelişmesinin en önemli oyuncusu olan bir kentin sanayisiz olamayacağını savunuyoruz ve savunmaya da devam edeceğiz… Sanayisiz İstanbul yaklaşımının haksız gerekçelerini ortadan kaldırmak için sizlerle birlikte elimizden geleni yapacağız.
İstanbul’un kendisine özgü gerçeklerinden dolayı, belli iş kollarımıza ne kadar teşvik verilirse verilsin taşınmasının da, oralarda yaşamasının imkansızlığı ortada. İstanbul’da ortaya çıkan böylesine yüksek arazi rantına rağmen sanayici buralardan gidemiyorsa bunun üzerinde düşünülmesi gerekiyor…
Aslında hükümetimiz sanayi bakanlığımızı ticaretten ayırarak, sanayi adına çok önemli bir siyasi karar oluşturdu. Bugün görüyoruz ki bizim müstakil bir bakanlığımız var. İyi bir diyalogumuz var ve önümüzdeki günlerde bir araya gelindiğinde birlikte bölge ziyaretleri yaparak sorunların çözümü noktasında önemli adımların atılabileceğini düşünüyorum.
Kurulmakta Olan Deliklikaya Oganize Sanayi Bölgesi üç bölgeden oluşuyor ve toplam 5 milyon metrelik bir alanı kapsıyor. Tamamlandığında burada 1500 tesis olacak ve bu tesislerde çalışacak olan insan sayısı 100 bin olarak planlanıyor.
Üçüncü hava limanı yolu sanayi bölgesinin sınırlarından geçecek ve yine Kuzey Marmara otobanı sanayi bölgesinin sınırlarında bulunuyor. Bugüne kadar 650 bin metrekarelik bir yol inşaatı yapılan sanayi bölgesinde toplam 27 kilometrelik bir yol yapılacak.
Bölge ile ilgili olarak bilgi veren Deliklikaya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Hasan Büyükdede şunları söyledi: “Burada bölgemizdeki üç kooperatifte 350 civarında üyemiz var. Bölgede nitelikli sanayiciler gelsin diye bir arzumuz oldu. Bacalı sanayicilerle yıkama gibi tekstilcileri buraya almama kararı almıştık. Halen yüzde 55 civarında makine ve elektrik elektronikçileri aldık. Yüzde 15 civarında da lojistik grupları var. Geriye kalanlar da makine ve plastik üreticilerinden oluşuyor. Burası ayna zamanda bir lojistik merkez…”
İSO Yönetim Kurulu Üyesi Nahit Kemalbay, da daha sonra İSO’nun Organize Sanayi Bölgesi Geliştirme İhtisas Kurulu başkanı olarak kurulun çalışmaları hakkında bilgi verdi. Kemalbay, “Bizim çalışmalarımız seçim çalışmaları nedeniyle kısa bir süre askıya alınsa da bugün kaldığımız yerden devam ettiğimizi söylemek istiyorum.” dedi.
HADIMKÖY SANAYİ BÖLGESİ HAKKINDA
Hadımköy Sanayi Bölgesi, İstanbul’un Arnavutköy İlçesinde, 12.000.000 m²’lik bir alan üzerine kurulu bulunuyor. Hadımköy Sanayi Bölgesi; Atatürk Sanayi Bölgesi ve Deliklikaya Sanayi Bölgesi olmak üzere iki ayrı bölgeden oluşuyor.
Atatürk Sanayi Bölgesi, KOSKOP’un da içerisinde yer aldığı 7.000.000 m²’lik alanda faaliyet gösteriyor. 1/100.000 Ölçekli İstanbul Çevre Düzeni İmar Planı’nda da sanayi alanı olarak yer alan Bölge, 550 işletme ve 60.000 çalışan ile % 40 doluluk oranına ulaşmış bulunuyor. Bölgenin Islah OSB olması için müracaatta bulunuldu.
Atatürk Sanayi Bölgesi, Hadımköy Arnavutköy Sanayici ve İşadamları Derneği (HASİAD) altında örgütlenmiş olup Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda İSO Meclis Üyesi de olan Hüseyin Bozdağ’dır. Derneğin 126 üyesi bulunuyor.
Deliklikaya Sanayi Bölgesi ise 5.000.000 m²’lik bir alandan oluşuyor. Bölgede 3 kooperatif bir araya gelerek 2.500.000 m²’lik 1.Etabı oluşturmuştur. Bu etabın Özel Organize Sanayi Bölgesi olması için yapılan müracaat Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından inceleniyor. Altyapı ve yol çalışmaları devam eden bölgede aktif firma bulunmuyor.
Parsel büyüklükleri 2.244 m² - 2.500 m² den – 3.000 m² den oluşun Deliklikaya Sanayi Bölgesi’nde 2015 yılında firmaların inşaat çalışmalarına başlaması hedefleniyor.
Deliklikaya Sanayi Bölgesi Başkanlığını, aynı zamanda İSO Meclis Başkan Yardımcısı da olan Hasan Büyükdede yapıyor. Ayrıca İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sadık A. Saruhan, bölge içerisinde yer alan TESKOP kooperatifi Yönetim Kurulu Üyeliğini yürütüyor.
Hadımköy bölgesinin de içerisinde bulunduğu Arnavutköy ilçesinde faaliyet gösteren İSO üyesi firmaların 10 ana sektör bazındaki dağılımları şöyle: