İstihdam Seferberliği İçin İlk Adım İstanbul Sanayi Odası'dan Geldi

  • Etkinlikler
istihdam-toplantisi-odakule-01_2

İstanbul Sanayi Odası (İSO), desteklediği “İstihdam Seferberliği 2019” projesine en güçlü katkıyı sağlamak için ilk adımı attı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) “Burası Türkiye Burada İş Var” sloganıyla başlattığı “İstihdam Seferberliği”ni İstanbul’da destekleyen İSO, proje kapsamında işverenlere verilen ilave teşvikleri düzenlediği seminerde ele aldı.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın açılış konuşmasını yaptığı “İstihdam Seferberliği 2019 ve Yeni İstihdam Teşvikleri” seminerinde, TOBB Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Delibaş, SGK Sigorta Primleri Genel Müdürü Savaş Alıç ve İŞKUR Aktif İşgücü Programları Daire Başkanı Volkan Öz de katılarak gündeme ilişkin bilgiler verdi.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, oda olarak iki yıl önce hayata geçirilen “İstihdam Seferberliği” kampanyasında olduğu gibi geçen hafta başlayan kampanyaya da aynı ulvi amaç doğrultusunda oldukça önem verdiklerinin altını çizdi. Bahçıvan, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve TOBB iş birliğinde “Burası Türkiye Burada İş Var” sloganıyla geçen hafta başlatılan İstihdam Seferberliği’ne de büyük bir heyecanla katılıyoruz. Etkinlik ile İstanbul’da kampanya adına ilk adımı atmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kısa çalışma ödeneğinden asgari ücret desteğine, SGK prim desteğinden kalkınmada öncelikli bölgelerdeki desteğe kadar sekiz başlıkta ve 1,5 yıl sürecek destekler ile ilgili farkındalığı artırmak için İSO olarak önümüzdeki günlerde de birçok etkinliği hayata geçireceğiz” dedi.

Türkiye’nin zor bir dönemden geçtiği bugünlerde, istihdam yaratmanın sanayicilere düşen sosyal sorumluluğun bir gereği olduğunun altını çizen Bahçıvan, “Ülkemizde toplumsal huzur ve istikrar için işsizliğin düşmesi, istihdamın artması, ekonominin çarklarının dönmesi son derece önemli. Sanayiciler olarak içinde bulunduğumuz şartlar gerçekten zor. Geçtiğimiz yaz ülkemiz hiç hak etmediği bir finansal türbülans yaşadı. Kısa sürede alınan önlemlerle ekonomide finansal dengelenme sağlanırken reel sektörde henüz tam bir dengelenme sağlanabilmiş değil. İstihdam temelinde sekiz başlıktaki destek, biz sanayicilere her şeyden önce moral ve motivasyon açısından katkı yapacaktır” dedi. “İstihdam Seferberliği 2019” kapsamında İSO olarak bir dizi etkinlik planladıklarını kaydeden Bahçıvan, şunları söyledi:

“Bunları bir plan dahilinde en kısa sürede etkili ve sonuç alıcı bir anlayışla hayata geçireceğiz. Öncelikle daha ilk günden İstihdam Seferberliği 2019 programı ile ilgili tüm üyelerimizi bilgilendirdik. Odamız web, sosyal medya, afiş, broşür gibi iletişim kanallarını da en etkili şekilde kullanarak, bu önemli seferberlik ile ilgili hızlı bir farkındalık yaratılmasına katkı sundu. Yine İSO olarak Tuzla’dan Hadımköy’e, İkitelli’den Beylikdüzü ve Dudullu-İMES’e kadar İstanbul’un istihdam deposu olan sanayi bölgelerimizde bu seferberliğin daha iyi anlaşılması için harekete geçtik ve ‘İstihdam Seferberliği 2019, İstihdam Teşvikleri Bilgilendirme Toplantıları’ adı altında zincir seminerlere başladık. Biz sanayiciler, attığımız her adımda ‘Önce Türkiye’ diyoruz. Ülkemizin toplumsal refahı ve barışı için aş ve iş üretmeyi hep öncelikli görevimiz olarak kabul ediyoruz. Bundan sonra da aynı anlayış ve kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz. Siz üyelerimizin başlatılan istihdam seferberliğine, daha önce de olduğu gibi en etkili şekilde katılım sağlayacağına yürekten inanıyorum.”

Sonrasında yapılan panelde istihdama yönelik verilen destek ve teşvikler ele alındı. TOBB Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Delibaş, 2017 yılının başında da bir istihdam seferberliği düzenlendiğini ve büyük başarı kazanıldığını kaydederek tüm Avrupa Birliği’nde yaratılan istihdamdan daha çok istihdam yaratıldığını söyledi. Türkiye’nin geçmişteki krizlerden hep büyüyerek çıktığını dile getiren Delibaş, bu istihdamı yaratanın Türk sanayisi olduğunun altını çizdi. Ağustos’tan bu yana temel ekonomik verilerde gerileme olduğuna dikkat çeken Delibaş, genç nüfusun Türkiye için hem avantaj hem dezavantaj olduğunu anlattı. Delibaş, mevcut işsizlere ilaveten her yıl daha da çok istihdam yaratmaları gerektiğini belirterek dünyada hiçbir ülkenin, Türkiye kadar geniş istihdam desteği vermediğini ifade etti.

Daha sonra konuşan SGK Sigorta Primleri Genel Müdürü Savaş Alıç, 18 ayrı prim indirimli teşvik ve destek yürüttüklerini söyledi. Alıç, önde gelen istihdam teşvik ve destek programları hakkında ayrıntılı bilgi aktardı. İŞKUR Aktif İşgücü Programları Daire Başkanı Volkan Öz ise kısa çalışma ödeneği ve işbaşı eğitim programı konusunda verilen destek ve teşvikler konusunda işverenlerin atacağı adımları paylaştı.

Sonrasında katılımcılardan gelen sorular panelistler tarafından yanıtlandı.

İstihdam Teşvikleri Sunum Attach