Etkinlikler
Kauçuk ve Madencilik Sektörü, İstanbul’da Tek Fuarla Bir Araya Geldi
- 27.11.2014
- Etkinlikler
KAUÇUK 2014, 8. Kauçuk, Lastik Üretim Teknolojileri ve Kimyasalları Fuarı ve MADEN TÜRKİYE 2014, 6. Uluslararası Madencilik, Maden Makine ve Ekipmanları, İş Makineleri Fuarı eş zamanlı olarak TÜYAP Kongre ve Fuar Merkezi Beylikdüzü’nde başladı. Fuarda İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan açılış konuşması yaptı.
Maden sektörünün Avrasya coğrafyasında düzenlenen en kapsamlı fuarı olan MADEN TÜRKİYE 2014 ile kauçuk sektörünün en önemli buluşma noktası KAUÇUK 2014 Fuarı, 27-30 Kasım tarihleri arasında ziyaretçileri ile buluşuyor.
İlk gün gerçekleşen açılışta İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan bir konuşma yaptı. Fuarların ülkemizin muhtelif sektörlerde nereden nereye geldiğin gösteren muhteşem bir endeks olduğunu söyleyen Bahçıvan, bu fuarların Türkiye'yi dünya ile karşılaştırma imkanı verdiğini belirtti. Yurt dışına göre çok daha iyi fuarlar yapabildiğimizi kaydeden Bahçıvan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu fuarlar Türk sanayinin gelişmesine büyük katkı sunuyor. MADEN TÜRKİYE 2014 ve KAUÇUK 2014 Fuarlarını almış oldukları yol itibarıyla kutluyorum. Kurumsallaşma ve uluslararasılaşma açısından da çok yol aldıklarını görüyoruz. Bu bizlere yarınlar için umut veriyor. Her iki sektörümüz de Türk sanayisine ve katma değerli üretimine ciddi destek veriyor. Türkiye'nin de katma değere ve inovasyona ihtiyacı var. Bu anlamda her iki sektörümüz de 2023 hedeflerine girilirken ülkemize ciddi destek verme konusunda büyük bir potansiyele sahipler. Fakat iş sektörün kendi imalat teknolojisini, makinelerini yaratmaya geldiğinde, işte orada durum biraz düşünmemiz gerektiğini söylemek istiyorum. Birçok sektörümüzde olduğu gibi bu sektörlerimizde de şunu görmekteyiz; Bin bir zahmetle yarattığı değerleri ve birikimleri, yurt dışından aldığımız makinalara ve teknolojilere veriyoruz. Artık sektör temsilcilerimizin bu konuya odaklanmaları ve kendi üretim teknolojilerini geliştirme noktasında neler yapılabileceğini önlerine birinci hedef olarak koymalıdırlar. Tabii bu teknoloji her zaman söylediğimiz gibi, çevre ile uyumlu olmakla yetinmemeli, çevreyi koruyan bir anlayışa sahip olmalıdır” Son açıklanan program ile Türkiye'nin sürdürülebilir büyümesi açısından hükümet nezdinde sanayinin öne çıkmaya başladığını görmekten dolayı umutlu olduklarını belirten Bahçıvan, sanayicilere seslenerek “Batı’nın teknolojileri ile ülkeye zenginlik kazandırmanın yanında artık kendi teknolojimizi de geliştirmeliyiz. Bunu başarmanın yolu bilim ile inovasyon ile ARGE ile daha fazla iç içe olmaktan geçiyor. Bunun için Türkiye'nin teşvik politikasının değişmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ekonomi Bakanlığımızın yakında yeni teşvik çalışmalarına yönelik açıklamalar yapacağı bilgisini sizlerle paylaşmak istiyorum. Ayrıca Ekonomi Bakanımız, dün İSO Meclisi’nde sanayicinin üzerinde önemli bir yük olan KKDF’nin önümüzdeki günlerde kaldırılacağı müjdesini de verdi.”
Madenciliğin çok önemli bir sektör olduğunu ancak bu yıl içinde çok üzücü olaylar yaşandığını hatırlatan İSO Başkanı Bahçıvan, bu acılardan dolayı dünyada madencilik sektöründen vazgeçen bir ülke bulunmadığının altını çizdi. Bahçıvan, “Önemli olan asla madenciliğe küsmemek, etkin güvenlik politikalarıyla bu ekonomi için olmazsa olmaz sektörde daha güçlü bir şekilde var olmak gerekiyor” dedi.
Maden İşleri Genel Müdürü Selahattin Erdoğan
Maden İşleri Genel Müdürü Selahattin Erdoğan da yaptığı konuşmada ülkelerin ekonomileri için madenciliğin önemine değindi. Nüfus artışının ekonomide ihtiyaçları sürekli artırdığını ifade eden getiren Erdoğan, “Bugünlerde madencilik kanunda değişiklik çalışmaları malumunuzdur. Bu değişiklik çalışmalarında sektörden çok daha fazla katkı, özellikle etki analizleri yapmanızı bekliyoruz. Kanun çıkana kadar aktif olmalısınız. Yaşadığımız elim kazalar nedeniyle bugünlerde madencilikle ilgili sıkıntılı günlerden geçiyoruz. Biz bu kazaların önüne geçecek önlemler alma çabasındayken, madenciliğin tümden yapılmaması yolunda çabaların olduğunu biliyoruz. Bunun doğru olmadığını söylerken, bu yaklaşımların ortak akıl ve bilimin reel yaklaşımıyla bertaraf edileceğini düşünüyorum” dedi.
Kauçuk Derneği Başkanı
Nurhan Kaya
Kauçuk Derneği Başkanı ve aynı zamanda İSO Yönetim Kurulu Üyesi Nurhan Kaya da fuarın açılışında katılımcılara seslendi. Kaya, kauçuk sektöründe ihracatın giderek güçlendiğini vurgulayarak bu görüşünü rakamlarla anlattı: “Türkiye’nin genel ihracatı yüzde 6,4; kauçuk sektörünün ise yüzde 9,8. Türkiye geneline göre kauçuk sektörü daha büyük bir ihracat artışı gösteriyor. Bu nedenle sektöre daha çok önem verilmesi gerekiyor. Sektörün ham maddede dışa bağımlılığı en yüksek yüzde 98 civarında olmasına rağmen ithalatın ihracatı karşılama oranı 2009-2013 yıllarını kapsayan 5 yıllık dönemde ortalama yüzde 85’dir. TÜİK verilerine göre eylül sonu itibarıyla toplam ithalat 2.158.029.397 ABD doları, toplam ihracat ise 2.035.837.210 ABD doları ile ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 94’tür. Bu oran ülke ortalamasının çok üzerinde yer alırken sektör ham madde açığını yarattığı katma değerle bertaraf etmiştir. 2014 yılı sonu ihracat hedefimiz ise 2.900.000 ABD doları civarındadır.”
Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Güven Önal
Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Güven Önal da konuşmasına maden kazalarından dolayı yaşadıkları burukluğa değinerek başladı. Fuarın geçen 12 yıl içinde almış olduğu mesafenin gurur verici olduğunu söyleyen Önal, madenciliğin aleyhinde ve yapılmamasını söyleyen yayınlarla karşı karşıya bulunduklarını, bunu söyleyenlerin bilinçsiz olduğunu vurguladı. Cari açığın yüzde 85’inin maden ve enerjiden kaynaklandığını hatırlatan Önal, “Bu tür söylemleri iyi niyetle karşılamak mümkün değil” dedi. Önal bu fuarda yerli üretilen ve yurt dışından daha kaliteli cihazlar olduğunu belirterek fuarın ülkemize hayırlı olması temennisinde bulunarak sözlerini tamamladı.