Etkinlikler
Linexpo İstanbul İç Giyim-Çorap Fuarı, Kapılarını Ziyaretçilere Açtı
- 09.02.2017
- Etkinlikler
Türkiye’nin en önemli iç giyim, çorap, yatak ve plaj kıyafetleri markaları ve bu ürünlerin yan sanayi ve aksesuar firmalarını ilk kez bir fuar konseptinde tüketicilerle buluşturan Linexpo İstanbul İç Giyim-Çorap Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi’nde yapılıyor. 9-10-11 Şubat 2017 tarihlerinde gerçekleşen fuarın ev sahipliğini aynı zamanda İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı da olan Tüm İç Giyim Sanayicileri Derneği (TİGSAD) Başkanı İrfan Özhamaratlı yapıyor. Fuarın açılışına İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da katılarak bir konuşma yaptı.
İSO Yönetim Kurulu Üyesi Nahit Kemalbay'ın da katıldığı fuarın açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, bu fuarın uluslararası bir fuar olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi ve “Dış ticaretle bu kadar güçlü bir bağı olan iki sektörün gerçekleştirmiş oldukları bu fuara, sırf birkaç yabancı firma katılımı olmadığı için bürokratlar tarafından ‘uluslararası’ unvanının verilmemesini kabul edemiyorum. Bu nedenle bu fuar kim ne derse desin bizim için uluslararası bir fuardır” dedi.
İstanbul Sanayi Odası bünyesinde iç giyim sanayisinin ve çorap sanayisinin çok önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Bahçıvan, bu iki sektörün İSO'nun köklerinde yer etmiş sektörler olduğunu hatırlattı. Bahçıvan bu konuda şunları söyledi:
“Küçük şirketlerden başlayıp bugün büyük şirketlere dönüşmüş bir sektörden söz ediyoruz. Bugün gelinen noktada bu iki sektör Türkiye’nin en çok istihdam yaratan ve ihracat yapan gözbebeği sektörleri haline gelmişlerdir. Türkiye daha ihracatı bilmezken, birçok pazarı keşfeden ve bu pazarlarda bugün dimdik duran bu sektörlerle ne kadar gurur duyulsa azdır. Fuarda temsil edilen iç giyim ve çorap sanayicileri yatırımcı, istihdam yaratıcı ve ihracatçı olmaları nedeniyle çok önemli ve örnek inovasyon ve kendini geliştirme noktasında da çok önemli sektörlerdir”dedi.
Bahçıvan, bu sökterlerin çok önemli bir özelliği daha olduğuna değindi ve bunun da diğer birçok sektöre kıyasla kuşaklar arası geçişte, aile işletmelerinin kendini geliştirme noktasında birikim ve sermaye transferini gerçekleştirebilmesi olduğuna dikkat çekti. Bu güçlü bağların sektörü başarıya götüren en önemli faktörler olduğuna da değinen Bahçıvan, iki sektörün komplekslerinden arınarak birlikte bir fuar düzenlemesinin takdir edilmesi ve örnek alınması gereken bir yaklaşım olduğunun altını çizdi.
İSO olarak tüm sektörlerle birlikte hareket etmek istediklerini belirten Bahçıvan, bu anlamda sektörler arası iletişimi önemsediklerini ve özellikle üretici tüm sektörlerin makine sanayicileri ile yakın bir diyalog içinde olmaları gerektiğini söyledi ve "Yerli makine kullanma noktasında yerli makineciler ile daha yakın olarak daha istekli ve cesur olmalısınız. Bu alanda risk alarak hem şirketlerinize ve hem de ülke ekonomisine daha çok katkı sunabilirsiniz" dedi.
Türkiye'de üretim ekonomisinin yeniden önemsenmeye başlandığını ve öncü olduğunu gözlemlediklerini belirten Bahçıvan, bu bağlamda yatırımların ve üretimin desteklenmesi noktasında “Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) çok daha aktif hale getirilmesinin önemine dikkat çekti. “KGF ile ilgili yeni düzenlemeler finansal alandaki en önemli devrimsel gelişmelerden biridir. Artık Türkiye'nin reel sektörünün bir KGF gücü var. KOBİ’lerimiz ve KOBİ üstü sanayicilerimizin ciddi anlamda bir kozu var. Artık bu konuda talepkar olmalısınız. Uzun zamandır gayret gösterdiğimiz bir finansal enstrümanı sabote etmeye kimsenin hakkı yok. Bu nedenle ayak direyen bankalara karşı pes etmeyeceğiz” şeklinde konuştu.
Bahçıvan sözlerine şöyle devam etti:
“Biz sanayiciler, üretenler olarak milli seferberlik döneminin en önemli neferleriyiz. Bu dönemde biz hala üretim, hala aş, hala iş, hala ihracat diyebiliyorsak bankalar da bu süreci engellememeli. Şu anda dürüst, hukuki olan hiçbir girişimin önünde kimse duramaz. Üretim için cesur olmalıyız. İstihdam noktasında Çalışma Bakanlığı’nın çalışmalarını bizzat takip etmenizi istiyorum. Çünkü çok kıymetli teşvikler var ve bunları nokta nokta belirlemek, öğrenmek gerekiyor. Eğitim ile sanayiyi buluşturmak adına meslek liseleri ile sanayiyi buluşturma noktasındaki teşvikleri de iyi izlemenizi öneriyorum. Biz İSO olarak ekonomiyi yakından ilgilendiren tüm bakanlıklarla sürekli iletişim halindeyiz; sıkıntılarınızı bize bildirebilirsiniz.”
Fuarın ev sahibi ve aynı zamanda İSO Başkan Yardımcısı da olan TİGSAD Başkanı İrfan Özhamaratlı, sektörlerin çok önemli temsilcilerini bir araya getiren bu etkinliği bir fuar konseptinde yapıyor olmaktan gurur duyduklarını söyledi. İç giyim sektörünü bir araya getiren bir fuar olması ve birbirini tamamlayan sektörleri bir araya toplaması açısından da çok önemli bir fuar olduğunu kaydeden Özhamaratlı, değerli ve devam etmesi gererken bir fuar olduğuna işaret etti. Bu fuarın gelecekte sektöre ve Türkiye ekonomisine çok ciddi katkıları olacağını ifade eden Özhamaratlı, katılımcıların katkısını da çok değerli bulduğunu ekledi.
Özhamaratlı, “Bazı şeylere başlamak zor. Fakat asıl önemli olan devam ettirebilmek. Bunun sürekli kılınması noktasında elimizden geleni yapmalıyız. Azimliyiz ve istekliyiz. Bu fuar güçlenerek yoluna devam edecek. Gelen talep gerçekten fuarın geleceği açısından umut veriyor. Bu iki sektörümüz, çorap ve iç giyim hem istihdam ve hem de ihracat açısından ekonomiye ciddi katkı sunan sektörler. Bu nedenle bu fuarı önemsiyorum ve desteklenmesi gereken bir fuar konsepti olduğunu söylüyorum. Biz üretiyoruz, üreticiyiz. İşi kaynağında tanıtmak lazım. Bu nedenle bizim Türkiye’de fuarcılığı geliştirmemiz lazım. Bu bağlamda dış fuarlara verilen desteğin iç fuarlara da verilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
Çorap Sanayicileri Derneği Başkanı Bülent İyikülah da açılışta bir konuşma yaptı ve dünyanın dört bir yanından gelen katılımcıları ağırlayacak olan bu ilk adımı çok önemli bulduğunu söyledi. Çorap sektörü olarak bu güzel fuarda hep birlikte iki kardeş sektörü bir arada görmekten onur duyduklarını dile getiren İyikülah, iç giyimle birlikte daha nice fuarlara imza atmayı dilediklerini iletti.
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise fuarın bu alandaki en başarılı fuarlardan biri olacağını söyledi. Türkiye ekonomisinin yaşadığı sıkıntıların artık ihracat noktasında çok daha atak olmalarını gerektirdiğini ifade eden Tanrıverdi, bu konuda ciddi destekler olduğunu ve devlet desteklerinde de büyük artış olduğunu kaydetti. Tanrıverdi, bu desteklerle ihracatın çok daha yüksek rakamlara çıkacağını ve en az yüzde 10 ihracat artışı yapacaklarını dile getirdi.
Fuar Komite Başkanı Nazım Kanpolat da fuarı 142 yerli ve kendi markaları ile üretim yapan şirkete açtıklarını söyledi. Çok yoğun talebin yaşandığı bir fuar olduğunu belirten Kanpolat, bazı stantları açık artırma usulü ile vermek zorunda kaldıklarını dile getirdi. Kanpolat, bu talebin sektörün fuara ne kadar sahip çıktığını gösterdiğini kaydetti.