Etkinlikler
Metal Sektörü için Sınav ve Belgelendirme Merkezi Projesi Açılış Toplantısı Yapıldı
- 28.05.2021
- Etkinlikler
İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından İstanbul Gedik Üniversitesi ortaklığıyla yürütülmekte olan "Türkiye'de Metal Sektörü için Sınav ve Belgelendirme Merkezi'nin Kurulması Projesi"nin Açılış toplantısı 28 Mayıs 2021 tarihinde yapıldı. İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı’nın ev sahipliğinde video konferans yöntemiyle yapılan toplantıya İstanbul Gedik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Akkuş, AB Delegasyonu, Eğitim ve Öğretim Sektör Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Süreyya Erkan ve Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan katıldı.
Toplantının açılışına konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, 2006 yılından bu yana Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun Türkiye için çok önemli bir fonksiyonu icra ettiğine tanıklık ettiklerini söyledi. Mesleki yeterlilik sisteminin Türkiye’de işler hale geldiğini, kendilerinin de bir parçası olacağını görmenin sevindirici olduğunu belirten Özhamaratlı, nitelikli ve sertifikalı işgücü geliştirmenin, eğitim ve istihdam arasındaki bağlantıyı güçlendirmenin, yaygın ve gayri resmi öğrenmenin doğrulanmasını teşvik etmenin ve Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinin Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi ile uyumlaştırılmasını kolaylaştırmanın Türkiye için önemli bir konu olduğuna değindi. Özhamaratlı, bu anlayıştan hareketle İstanbul Gedik Üniversitesi ile yürüttükleri projenin temel amacının metal sektöründeki çalışanların mesleki yetkinliklerini belgelendirmek olduğunu açıkladı.
Proje kapsamında metal sektöründe altı adet ulusal yeterlilik revizyonu gerçekleştirilirken, beş meslekte akreditasyon alarak kuracakları Sınav ve Belgelendirme Merkezi ile nitelikli ve sertifikalı işgücünün yaygınlaşmasını desteklemeyi hedeflediklerini belirtti.
Proje boyunca Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Okul Müdürlükleri, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör kuruluşlarına yönelik sektörel tanıtıcı çalışmalar yapmayı da planladıklarını ifade eden Özhamaratlı, mesleki yeterlilik sisteminin Türkiye’nin hem mesleki eğitim hem de çalışma hayatının düzenli ve uyum içinde işlemesi için önemli bir altyapı sunduğunu dile getirdi. Özhamaratlı, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun belgelendirme sürecinin sektördeki kalifiye teknisyen ve ara eleman sıkıntısını azalttığını ve çalışanların kişisel gelişimlerine katkı sağlayarak mesleki yeterliliklerini geliştirmeleri için iş ortamları hazırladığını anlattı.
Mesleki Yeterlilik Belgesi alan kişinin işe başvururken sahip olduğu bilgi, beceri ve yetkinlikleri sergileme olanağı elde edeceğini belirten Özhamaratlı, bu sayede işverenin mesleğin gerektirdiği nitelikli ve belgeli iş gücüne daha kolay ulaşabileceğini söyledi. Sanayide işin gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip, değişen koşullara ayak uydurabilen kişilerin istihdam edilmesinin işverenin rekabet gücünü geliştirmesine, doğru insan kaynağı planlaması ile verimliliğin artmasına katkı sağlayacağını vurgulayan Özhamaratlı, bu nedenle, İSO olarak, projede tanımlanan süreçlerin, çıktıların ve beklenen sonuçların başarılı bir şekilde tamamlanmasına çok önem verdiklerini ekledi. Bu merkezin kurulmasının çok büyük ve faydalı bir hikayenin ilk adımı olacağını aktaran Özhamaratlı, merkezin faaliyete geçmesinden sonra farklı imalat sanayi sektörlerini hedefleyen kapsam genişletme çalışmalarına da bir an önce başlamak istediklerini dile getirdi.
Nitelikli ve belgeli işgücü ile istihdamının yaygınlaştırılmasına katkı sağlamanın sadece sanayiciler için değil, Türkiye için de büyük bir kazanım olacağını söyleyen Özhamaratlı, İSO olarak ulusal yeterlilikleri geliştirmede ve akredite olacakları mesleklerde sınav ve belgelendirme faaliyetleri ile hem meslek sahibi çalışanlara hem de sanayi kuruluşlarına katkı sağlayacakları bu çalışmaya başlamaktan büyük bir heyecan duyduklarını sözlerine ekledi.
Toplantıda konuşan İstanbul Gedik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Akkuş, beceriye dayalı mesleklerde çalışanların sadece bilgiyi alıp almadığı değil işi yapmak üzere yeterince beceri kazanmasının da önemli olduğunu söyledi. Aday bir kişinin okullarda yeterince eğitim alsa da metal sektörü gibi uygulamalı saha çalışmalarında çalışacakların yeterince ustalık becerisine sahip olmalarının bir zorunluluk olduğunu belirten Akkuş, metal sektöründe uygun çalışma disiplini ve yetkinliği olmayan adayların kendilerine, çalıştıkları makinelere ve çevreye zarar verme tehlikesinin bulunabileceğini anlattı. Akkuş, kaliteyi ve verimi artırmanın bir diğer yolunun da belgelendirme olduğuna değindi.
Yetkinliklerin adil değerlendirilmesinin ve belgelendirilmesinin sosyal mutluluk ve eşitlik için de önemli olduğuna işaret eden Akkuş, yurt dışında sanayileşmiş ileri ülkelerde bu sistemin çok önceden kurulmuş olduğunu ve önemli bir fonksiyonu yerine getirdiğini kaydetti. Akkuş, Almanya, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerde bu belgelendirme işlemlerinin başarıyla yapıldığını ve bu konuda önemli enstitülerin kurulduğunu aktardı. Akkuş büyük önem arz eden projenin Türkiye için hayırlı olmasını diledi.
AB Delegasyonu, Eğitim ve Öğretim Sektör Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı ise projenin Gedik Üniversitesi ile birlikte yapılmasının ayrı bir önemi olduğunu söyledi. Avrupa Yeterlilik Çerçevesi’nin üye ve aday ülkelerin kendi ulusal yeterlilik sistemlerinin birbiriyle anlaşmasını öngördüğünü belirten Balcı, belgelerin uluslararası dolaşımını kolaylaştırmak ve şeffaflaştırmak için meslek standartlarını baz alan şeffaf bir değerlendirme sistemini öngördüğünü aktardı. Türkiye’nin 2006 yılında Mesleki Yeterlilikler Kurumu’nu kurarak pek çok AB ülkesinin önüne geçecek kadar önemli bir adım attığını vurgulayan Balcı, sertifika sayısının daha da artırılması gerektiğini dile getirdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Süreyya Erkan ise projenin başvuran pek çok farklı proje arasından başarılı bulunduğunu söyledi. Erkan, metal sektöründe hem işgücü hem istihdam piyasasını geleceğe hazırlarken meslek standartlarının çağın gereksinimi revizyonunu ve mesleki yeterlilik eğitimlerini desteklediklerini anlattı. Erkan, çalışanların bilgi ve becerilerinin belgelendirilmesinin istihdam güvencesi ve katma değere yapacağı katkının farkında olduklarını ifade etti.
Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan ise çalışma hayatında dünyada ve Türkiye’deki en önemli sorunlardan birinin etkinliği ve verimliliği sağlayacak nitelikli iş gücünün eksikliği olduğunu söyledi. AB ülkelerinin kurduğu birtakım sistemlerle bunu aştığını belirten Ceylan, Türkiye’nin de 2006 yılında kurulan Mesleki Yeterlilik Kurumu ile bu sürece girdiğini dile getirdi. Amaçlarının çalışma hayatının beklentilerini karşılayacak nitelikli ve belgeli iş gücünü kazandırmak olduğunu anlatan Ceylan, yaptıkları çalışmalar ile eğitim müfredatlarının meslek standartlarına uyumlu hale getirilmesinin zorunlu kılındığını ifade etti. Bugüne kadar 1 milyon 675 bin kişiye belgelendirme yapıldığının bilgisini veren Ceylan, rakamların önemli olduğunu ancak kalite güvencesinin sağlanmasının çok daha büyük önem taşıdığını vurguladı. Ceylan, yetkinlik belgelerinin artık dünyada bir çalışma pasaportu olarak değerlendirildiğini ekledi.
Konuşmaların ardından izleyicilerden gelen sorular etkinlik katılımcıları tarafından yanıtlandı.