Etkinlikler
Odakule'de, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ve OECD İş Birliğiyle Mesleki Eğitim Zirvesi Düzenlendi
- 01.12.2022
- Etkinlikler
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ve OECD iş birliğiyle düzenlenen “Geleceğe Hazır Bir Mesleki Eğitim ve Öğretim Sistemi İnşa Etmek” ana başlıklı mesleki eğitim zirvesi, İstanbul Sanayi Odası (İSO) ev sahipliğinde Odakule Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video mesaj ile katıldığı Türkiye'nin mesleki eğitim alanında gerçekleştirdiği çalışmaları ele alan zirveye, MEB Bakanı Mahmut Özer, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı ve OECD İstanbul Merkezi Direktörü Achraf Bouali de katıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan video mesajında, dünyanın neresinde yaşarsa yaşasın, tüm çocukların kaliteli bir eğitime ulaşma hakkının, evrensel bir insan hakkı olduğunu söyledi. Türkiye'de halihazırda 19 milyonu temel ve orta öğretimde, 8 milyonu yükseköğretimde olmak üzere yaklaşık 27 milyon öğrencinin bulunduğuna değindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan özetle şunları söyledi:
“Bu anlayışla son 20 yılda her yıl bütçede en büyük payı eğitime tahsis ederek, derslik sayımızı ikiye katlayarak, toplam 750 bin yeni öğretmen ataması yaparak, okullarımızı modern teknolojiyle donatarak, eğitim müfredatımızı özgürlükçü bir anlayışla yenileyerek, öğretmenlerimizin mali ve özlük haklarını geliştirerek, hasılı eğitime dair hiçbir boşluk bırakmayarak, Türkiye'yi her bakımdan örnek gösterilen bir ülke konumuna taşıdık. Son dönemde önemli başarılara imza attığımız alanların başında mesleki ve teknik eğitim gelmektedir. Öncelikle bu okullara yönelik vesayet dönemlerinde uygulamaya konulan haksızlıkları gidererek, mesleki eğitimi yeniden cazip hale getirdik. Ardından reel sektörle kurduğumuz güçlü iş birlikleri sayesinde, mesleki ve teknik anadolu liselerimize yeni imkanlar sağladık. Böylece öğrencilerimiz, mesleği sahada öğrenirken, teoriyi sektörle birlikte hazırlanan müfredatlar çerçevesinde kazanmaya başladı.”
Zirvede konuşan MEB Bakanı Mahmut Özer, eğitim alanında son 20 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde oldukça önemli yatırımlar yapıldığını ve eğitimde ülke olarak kitlesel bir dönüşüm yaşandığını söyledi. Meslek liselerinde gerçekleştirilen eğitimde oldukça gelişme kaydedildiğini belirten Özer, artık LGS sınavlarında başarılı olan öğrencilerin meslek liselerini tercih ettiğine vurgu yaptı. Bakan Özer konuşmasında şu sözlere yer verdi:
“Tüm eğitim literatüründe sadece meslek eğitimi için değil diğer eğitimler için de anahtar olan ‘yaparak öğrenme' odaklı bir şekilde mesleki eğitimi tekrar dizayn etmek için üretim kapasitesini artırdık. Meslek liseleri artık öğrencileri istihdam edilebilirlikle ilgili kazanacakları becerileri eğitim ortamlarında kazanmaya başladılar. İkinci attığımız adım yine başkanımız değindi, o doğal mesleki eğitim dediğimiz aslında hep Almanya'ya referans gösterenler ama Türkiye'nin geçmişinde bin yıllık ahilik kültüründe merkezini bulan o çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitiminin haftada bir gün okulda dört gün işletmede beceri eğitiminin yapıldığı eğitim türüne el attık. Çünkü bu eğitim türü özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin en fazla ihtiyaç duyduğu insan kaynağını yetiştirmektedir. 25 Aralık 2021 yılında iki önemli kanun değişikliği yaptık. Hepinizden malum olduğu üzere bu kanun değişikliğiyle daha öncesinde işveren üzerinde yük olan asgari ücretin üçte biri, yüzde 30'u öğrencilere verilen payı devlet olarak tamamen üzerimize aldık. Aynı zamanda üç yılın sonunda kalfa olan gençlerimizle o değişikliğin karşılığı olarak asgari ücretin yüzde 30'dan yüzde 50'sine çıkarttık. 25 Aralık 2021 tarihinde Türkiye'de tüm mesleki eğitim merkezlerindeki çırak kalfa sayısı sadece 159 bindi. Bugün 1 milyon 108 bin çırak ve kalfa var.”
TOBB Başkanı Rifat Hiracıklıoğlu zirvede gerçekleştirdiği konuşmada, özel sektör ve mesleki eğitimin birbirleri için olmazsa olmaz konumda olduklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu özetle şunları söyledi:
“Özel sektör de her geçen gün bu yeni teknolojilere çok daha hızlı uyum sağlıyor. Diğer taraftan mesleki eğitim ve özel sektör birbirine doğrudan bağlı iki kavram. Özel sektör olmadan mesleki eğitim, mesleki eğitim olmadan özel sektör olmaz. Hem bu yeni teknolojileri takip edebilmek, hem de iş dünyasında nitelikli iş gücü kazandırabilmek amacıyla, bu iki kavram arasında çok güçlü iletişim ve koordinasyon kurmalıyız. Bunun yolu da ulusal eğitimin düzenleyici kuruluşu olan Milli Eğitim Bakanlığı ile Türk İş Dünyasının çatı kuruluşu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin işbirliğinden ve yerelde de İl-İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ile TOBB’a bağlı Oda-Borsalarımızın yakın çalışmasından geçiyor”.
Açılış konuşmalarının ardından Geleceğe Hazır Bir Mesleki Eğitim ve Öğretim Sistemi İnşa Etmek zirvesi; OECD Eğitim ve Beceriler Direktörü Andreas Schleicher, Avrupa Eğitim Vakfı (ETF) Xavier Matheu de Cortada’nın sunumları, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Eren Suna’nın Türkiye’de Mesleki Eğitim ve Öğretimde Güncel Gelişmeler sunumu ve Mesleki Eğitim ve Öğretimin İşgücü Piyasası İhtiyaçlarına Duyarlılığı, Mesleki Eğitim ve Öğretimde Yenilik, Mesleki Eğitim ve Öğretimde Esneklik ve Kapsayıcılık, Mesleki Eğitim ve Öğretimde Geçişi Destekleme oturumlarıyla devam etti.