Etkinlikler
Plastik Sanayicileri, PAGDER Danışma Kurulu Toplantısında Bir Araya Geldi
- 06.12.2018
- Etkinlikler
Plastik sanayicileri, sektörün gündemindeki sorunları ve çözümleri istişare etmek üzere Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) danışma kurulu toplantısında bir araya geldi. Aynı zamanda İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Üyesi de olan PAGDER Danışma Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz’in ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da katılarak sektör temsilcilerine bir konuşma yaptı. İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran’ın da konuştuğu PAGDER Danışma Kurulu Toplantısı’na İSO Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Akar, İSTOÇ Başkanı ve bir dönem önce İSO Yönetim Kurulu’nda görev yapan Nahit Kemalbay da katıldı.
PAGDER Başkanı Selçuk Gülsün ve çok sayıda sektör temsilcisinin yoğun katılımıyla gerçekleşen toplantıda yaptığı konuşmada Bahçıvan, PAGDER’in 50 yaşında olduğunu belirterek bir sektörel derneğin bu süre boyunca dimdik ayakta kalmasının ve Türk sanayisi içinde ağırlığını hissettirebilmesinin kolay olmadığını söyledi. Bir önceki dönemde İSO Yönetim Kurulu’nda görev alan Kemalbay’ın sektör adına İSO’da önemli çalışmalarda bulunduğunu, bugün İSO Meclis Üyesi ve PAGDER Danışma Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz’in de yaptığı çalışmalarla kendilerine rehberlik ettiğini ve iso YÖNETİM Kurulu’nda birlikte çalıştığı Mustafa Tacir’in de sektör temsilcisi olarak İSO’da Yönetim Kurulu’nda sektör adına önemli açılımlar yaptığını dile getirdi.
Plastik sektörünün birçok iş koluna verdiği destek ile önem arz ettiğine dikkat çeken Bahçıvan, günümüz dünyasında birlikte hareket edebilmenin önem kazandığı bu dönemde sektör derneklerinin değerinin daha büyük ve anlamlı hale geldiğini dile getirdi. Sektörün geniş boyutlu bir katma değer yaratmasına rağmen ham madde bazında en sorunlu sektörlerden biri olduğuna dikkat çeken Bahçıvan, her platformda bu konuda yatırım gerekliliğini anlattıklarını belirtti.
Yatırım ve üretimin önemsendiği bir döneme girdiklerini hatırlatan Bahçıvan, bu nedenle kamusal alanda en önemli yatırımların plastik sektörüne yapılacağını düşündüklerini söyledi. Bu konuda devletten bir yatırım hamlesi beklediklerini belirten Bahçıvan, bu kadar hammadde ihtiyacı içinde bulunan bir sektörün özel kuruluşlarının da artık güçlerini birleştirerek bir yatırım hamlesi içine girmesi gerektiğini, zira sektör temsilcilerinin ciddi birikime sahip olduklarını söyledi. Bu sektörde artık Türk sanayisinin katma değerini ortaya koyacak bir vizyon projeye ihtiyaç duyduklarını dile getiren Bahçıvan, sektörü dışa bağımlılıktan kurtarabildikleri takdirde iç pazardaki ve cari açıktaki sorunların çözümüne yönelik önemli adım atılmış olacağını ifade etti.
Mesleki eğitimin yıllardır çözemedikleri bir konu olduğunu ancak bu konuda yeni bir heyecan doğduğunu aktaran Bahçıvan, “Meslek liselerinin yönetiminde sanayicilerin de aktif olacağı bir süreci başlatmak istiyoruz. Velileri de çocuklarını bu okullara göndermeye yönlendirmemiz gerekiyor. İnanıyorum ki plastik sektörümüz de bu sürecin aktif yönlendirici ve katılımcılarından olacaktır. Maalesef hem öğrenciyi o okula getirtmek hem de mezunların sektöre kaymasını sağlamak bize düşüyor. Bu işe aklımızı ve kalbimizi koymak zorundayız. Bugün ne yazık ki üretimden kaçan bir toplum olduk. AVM’de güvenlik görevlisi olmayı ya da kasiyer olmayı bir sanayi tesisinde çalışmaya tercih eden bir nesil yetişiyor. Bu nesle üretimin gereğini ve önemini anlatmalıyız” şeklinde konuştu.
Finansal bir daralma içinde olduklarını ve dile getiren Bahçıvan, bu finans darlığı ile süreci yönetmenin kolay olmadığını belirtti. Bahçıvan, bir yandan sanayi üretimini artırmaya çalışırken öte yandan kaynak sorununu çözmemenin mümkün olmadığını vurguladı. 2019’un zor bir yıl olacağını kabul etmeleri gerektiğine işaret eden Bahçıvan, umutsuz olmadıklarını ve üretim aşkı ile el ele verdikleri sürece bunun karşılığını alacaklarını belirtti. Bahçıvan, plastik sanayicilerinden sorunlarını kendilerine aktarmalarını isteyerek İSO olarak yanlarında olduklarını dile getirdi.
PAGDER Danışma Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz ise sektöre verilen her emeğin destekçisi olacaklarını söyledi. Plastik sektörünün Avrupa’da ikinci dünyada ise altıncı büyük üreticisi olduğunu belirten Karadeniz, tüm STK ve sektör firmalarının uyum içinde çalışmasıyla daha büyük noktalara geleceklerini anlattı.
İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran da PAGDER üyelerine yönelik olarak yaptığı konuşmada, güçlü bir topluluğa hitap ettiğini belirterek STK’lara inandığını ve Türkiye’nin sorunlarından birinin gerçek anlamda az STK bulunması olduğunu söyledi. Dalgakıran, plastik sanayicilerinin bu kadar etkili bir STK’ya sahip olmasına karşın ham madde sorununu çözememesinin kabul edilemeyeceğini vurgulayarak, sektörün makine konusunda da yerli kaynakları iyi değerlendirmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin girişimci sayısı alanında sorunu olmadığını ancak nitelikte sorunlar yaşadıklarını kaydeden Dalgakıran, kalite ve yaratıcılık alanlarına eğilmeleri gerektiğini dile getirdi. Sektörün ölçek ekonomisi oluşturması gerektiğine değinen Dalgakıran, şirketlerin işbirliğine giderek güçlerini bir arada kullanması gerektiğini anlattı.
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Adil Pelister ise kimya sektöründe ihracatın en yüklü kısmının plastik alanında gerçekleştiğini söyledi. Türkiye’nin 150 ülkeye plastik mamul ihraç ettiğini hatırlatan Pelister, sanayicilerin başta finansmana ulaşım olmak üzere pek çok sorunla meşgul olduğunu dile getirdi.
PAGDER Başkanı Selçuk Gülsün ise toplantıda PAGDER ve sektör ile ilgili ayrıntılı bir sunum yaptı. Son zamanlarda devlet tarafından petrokimya özel alanlarının oluşturulması çalışmalarını ilgiyle izlediklerini söyledi. Dernek olarak sektörün ham madde sorununu çözmek ve sektörü katma değerli üretime yönlendirmek için çaba sarf ettiklerini kaydeden Gülsün, benzer STK’lar ile işbirliği içinde olduklarını ekledi.
Etkinlikte İSO Başkanı Erdal Bahçıvan tarafından plastik sektörünün duayenlerinden Muammer Yüceler’e ödül takdim edildi.