Etkinlikler
SAHA EXPO Savunma, Havacılık, Uzay Sanayi Fuarı, 13-15 Eylül’de Yapılacak
- 09.08.2018
- Etkinlikler
Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA İstanbul) tarafından savunma sanayinde yerlileşmeyi artırmak amacıyla düzenlenecek olan SAHA EXPO Savunma, Havacılık, Uzay Sanayi Fuarı, yapılan bir lansmanla kamuoyuna açıklandı. 13-15 Eylül 2018 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde yapılacak olan fuar öncesinde SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar’ın ev sahipliğinde WOW Airport Hotel’de yapılan lansmana İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da katıldı. Lansman toplantısında Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi, İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Öztürk Oran ve SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Üyeleri yer aldı.
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, yaptığı konuşmada, bundan 15 yıl önce yüzde 80 oranında dışa bağımlı olan savunma sanayi sektörünün bugün KOBİ’lerin, araştırma kuruluşlarının, üniversitelerin ortak akıl ve vizyonu ve ortak üretim seferberliği hissiyatı ile yüzde 65’lerin üzerine çıkmış olduğunu söyledi. Bahçıvan, ortaya konulan özgün, yerli ve milli projelerin ülke savunmasında da büyük rol üstlendiğinin altını çizdi.
Kendi milli tankını, savaş gemisini, taarruz helikopterini, füzesini ve piyade tüfeğini üretmeyi başaran Türkiye'de yakın gelecekte yüksek irtifa hava ve füze savunma sistemi, uçak motoru ve yerli denizaltı üretilmesinin mümkün göründüğünü anlatan Bahçıvan, asıl önemlisinin ise artık özel sektörün bu alanda “biz de varız” diyerek rüştünü ispatlayan projelerle kendini göstermesinin gelecek adına verdiği umut olduğunu ifade etti.
Savunma sanayini yalnızca silah, mühimmat ve askeri araç üretimi olarak düşünmemeleri gerektiğini vurgulayan Bahçıvan, bu sektörü, savunma ile ilgili ihtiyaçların karşılanması için yürütülen ticari faaliyetler; savunma sistemlerine yönelik AR-GE faaliyetleri; inşaat faaliyetleri; gıda, giyim, sağlık, lojistik gibi çok daha geniş alanı kapsayan bir organizma olarak düşünmeleri gerektiğini kaydetti. Bahçıvan, savunma sanayinin diğer sektörler üzerinde çarpan etkisi olduğuna işaret etti. Bahçıvan ayrıca bu sektörün, hem yarattığı üretim talebi, hem de teknolojik geri beslemeler yoluyla makine, kimya, tekstil, otomotiv, bilişim teknolojileri, inşaat, gemi endüstrisi gibi birçok sanayi alt sektörüne de önemli katkıları olduğunu söyledi.
SAHA İstanbul’un faaliyetleri ve fuarın da altını çizdiği gibi; askeri endüstri ile sivil endüstri arasındaki değer yaratan ilişkinin son yıllarda güçlendiğine vurgu yapan Bahçıvan, bu ilişkinin her geçen gün daha fazla karşılıklı güven ve işbirliği ile ileriye gidiyor olmasından duyduğu memnuniyeti aktardı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarının yurt içinden karşılanma oranının artırılabilmesi için etkin ve sürdürülebilir bir tedarik zinciri yönetiminin işbirliği ekosistemi açısından büyük önem taşıdığını belirten Bahçıvan, marka yaratabilecek uzmanlaşmış bir yan sanayinin bu zincirin en kritik halkaları arasında olduğunu dile getirdi.
Yan sanayinin bel kemiği olan KOBİ’lerin yaratıcı, esnek ve dinamik yapısıyla sektörü güçlendireceği ve bu boşluğu doldurarak yerlileşme hedefine ulaşılmasında önemli katkılar sağlayacağını anlatan Bahçıvan, İSO olarak üyeleri olan nitelikli sanayi firmaları aracılığıyla İstanbul’un önemli bir savunma sanayi üretim merkezi olması için çalıştıklarını ifade etti. Bahçıvan, yerli üretimi ve yerli malı alımını teşvikin İSO’nun öncelikli konuları arasında olduğunu ve bir dizi etkinlik ile kamu ile tedarikçileri buluşturarak işbirliklerinin önünü açtıklarını söyledi.
Bahçıvan şöyle devam etti:
“Biz İstanbullu sanayiciler, savunma sanayimizin millileştirilmesine yönelik üzerimize düşen görevi yerine getirmeye ve bunun için gerekli işbirliklerine hazır olduğumuzu burada özellikle ifade ediyorum.
Bu sene ilki gerçekleşecek SAHA EXPO, Savunma, Havacılık, Uzay Sanayii Fuarı, savunma sanayimiz için çok önemli bir değer yaratacak, sadece biz sanayiciler için değil, ülkemiz ve gözbebeğimiz Silahlı Kuvvetlerimiz için de büyük bir kazanım sağlayacaktır.”
Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi de Türkiye’nin gelişmiş ülkeler arasına girebilmesinin tek yolunun teknoloji olduğunu söyledi. SAHA İstanbul’un bu alanda yaptıkları çalışmalarda İstanbul ortakları olduğunu belirten Tüfekçi, işbirliği ve güç birliği yapmadıkça bir yere varamayacaklarını dile getirdi. Yapacakları çalıştaylar ile kümelenme için gerekli adımlar atacaklarını anlatan Tüfekçi, gelişmiş ülke olma noktasında en büyük eksikliklerinin yetenekli insanları kullanamama olduğunu aktardı. Bir akademi çalışmaları olduğunu ve bu akademide insan kaynağını savunma sanayine kazandırmak için ellerinden geleni yapacaklarını ifade eden Tüfekçi, savunma sanayi alanında faaliyet gösteren şirketler kurduklarını ve bunları ileride özelleştireceklerini vurguladı. Tüfekçi, SAHA İstanbul’un düzenleyeceği fuarın yeni bir vizyon yaratacağını sözlerine ekledi.
SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar ise İstanbul eksenli sanayiyi savunma sanayine eklemlemek istediklerini söyledi. Bunun savunma sanayi içinde önemli bir ihtiyaç olduğuna değinen Bayraktar, 15 yıl önce yüzde 20 olan savunma sanayi içindeki özel sektör ve yerlilik oranının bugün yüzde 65 olduğu bilgisini verdi. Özel sektör olarak bağımsızlığın garantisinin güçlü bir savunma sanayisinden geçtiğini aktaran Bayraktar, İstanbul ve Marmara Bölgesi’nin bu alanda devreye girmesi için SAHA İstanbul’un kurulduğunu ifade etti. Son yıllarda ana üretim alanlarında başarılı olmak için çalıştıklarını kaydeden Bayraktar, bunun da ancak özel sektördeki kabiliyeti yüksek şirketleri bu ekosisteme katarak yapılabileceğini dile getirdi. Fuarın 135 katılımcı firma ile düzenleneceğine işaret eden Bayraktar, Fuar boyunca B2B görüşmelerin yapılacağını ve milli özgür sanayiyi oluşturmak için neler yapılabileceğine ışık tutacak panel ve seminerler düzenleneceğini anlattı.
İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Öztürk Oran ise Türkiye’nin kendi uçağını ve savunma üretimini yapabilmek için SAHA İstanbul gibi güçlü bir kümelenme projesinin hayata geçtiğini söyledi. Savunma sanayindeki her yeniliğin başka mecralara da yansıdığını ve kaldıraç özelliği olduğunu belirten Oran, bir ülkenin güçlü olmasının yolunun savunma sanayinden geçtiğini aktardı. Özellikle içinde bulundukları jeopolitik ortam ve sürecin bu alanda güçlü olmalarını zorunlu hale getirdiğini vurgulayan Oran, SAHA İstanbul’un gerçekleştireceği fuar ile bu alanda büyük bir atılım yapılacağını iletti. Yerli ve milli savaş uçağını 2023 yılında göklerde görmüş olacaklarını anlatan Oran, İTO olarak SAHA İstanbul’a desteklerinin devam edeceğini ifade etti.
SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş’in SAHA İstanbul ile ilgili ayrıntılı bir sunum yaptığı toplantı basın mensuplarından fuar ve savunma sanayi hakkında gelen soruların yanıtlanmasıyla son buldu.