Etkinlikler
SAHA İstanbul’un İlk Kez Düzenlediği SAHA EXPO, Kapılarını Ziyaretçilere Açtı
- 13.09.2018
- Etkinlikler
Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA İSTANBUL) tarafından organize edilen ve 13-15 Eylül 2018 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde yapılan SAHA EXPO Fuarı’nın açılışı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından yapıldı.
Aynı zamanda İSO Meclis Başkan Yardımcısı da olan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi ve İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın da katıldığı fuar açılışı, İstanbul Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, İTO Başkanı Şekip Avdagiç, MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan ve üst düzey protokolün katılımıyla SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar’ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Savunma ve sivil havacılık sektöründen 135 firmanın yer aldığı SAHA EXPO, fuar boyunca yerli milli sanayinin vitrini olacak. 12 ülkeden 24 firmanın katıldığı SAHA EXPO’da 3 gün boyunca 644 ikili iş görüşmesi gerçekleştirilecek. Yerli firmaların ilk kez böyle bir konseptte bir araya geleceği, Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesi (UR - GE) Projesi kapsamında firmalara dönük etkinliklerin yer alacağı SAHA EXPO 2018 uluslararası işbirliği anlaşmalarının yapıldığı networklerin kurulduğu bir platform olacak.
İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) da destekleyen kuruluşlar arasında yer alarak bir stant açtığı SAHA EXPO Fuarı’nda üç gün boyunca yurt dışından ve yurt içinden gelecek alım heyetlerine, ana yüklenici firmaların temsilcilerine, resmi ziyaretlere, uluslararası B2B görüşmelerine, profesyonellerin konuşmacı olacağı panellere ev sahipliği yapacak. İSO üyesi pek çok firmanın yer aldığı fuarın açılışına İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran ve Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Akar da katılırken, fuarda birbirinden ilgi çekici en yeni yerli ürünler, sistemler ve teknolojiler ilk defa görücüye çıktı.
Açılışta konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, SAHA İstanbul kümelenmesini çok önemsediklerini ve takdir ettiklerini ifade etti. "Sizler, sadece savunma sanayimiz için değil, sanayimizin diğer tüm kolları için de örnek bir yapılanma ve örnek bir model ortaya koydunuz" diyen Varank, SAHA İstanbul kümelenmesinin Türkiye için stratejik önem arz eden, yüksek katma değerli ürün üretiminde katalizör vazifesi üstlendiğini ifade etti.
SAHA İstanbul kümelenmesinin firmaların teknolojik yeterliliğini artırmak için önemli işlere imza attığını kaydeden Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Birçok ürün, sizlerin çalışmaları sayesinde millileştirildi. Üniversitelerin bilgi ve teknoloji birikimini de kümelenmeye dahil ederek, üniversite-sanayi iş birliği açısından somut adım attınız. Sizlerin ortaya koyduğu bu modelin, tüm sanayimizde yaygınlaşarak iş dünyamıza ilham vermesini temenni ediyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, kümelenme destek programları kapsamında, sanayimizin rekabet gücünü artırmak için önemli çalışmalarımız var."
Varank, birbirleriyle ilgili sektörlerin ve firmaların iş birliğini desteklediklerini, büyük bölümü hibe olmak üzere, çok çeşitli mali destekler sağladıklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Sanayi ve ticaret odalarını, yerel yönetimleri, üniversiteleri, teknoloji geliştirme bölgelerini, organize sanayi bölgelerini ve ihracatçı birliklerini de bu sürecin içine katarak, ortak akılla hareket etmeye çalışıyoruz. Sanayi üretimini bütün olarak ele alan bir vizyon ve model çerçevesinde programlar geliştiriyoruz. Türkiye, son 16 yılda, savunma sanayindeki yerlilik oranını yüzde 24'ten, yüzde 65 seviyesine çıkarmayı başardı. Bu gurur verici ivmeyi, elbette siz değerli firmalarımız ve kümelenme yaklaşımının da etkisiyle başardık."
Aynı zamanda SAHA İstanbul’un kurucularından ve ilk Başkanı da olan Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede de SAHA İstanbul’un kısa yol hikayesini ve bugün bir kartopu gibi büyüyerek geldiği noktayı anlatarak bundan gurur duyduğunu söyledi. Büyükdede yerli ve milli savunma sanayinin bu şevk ve desteklerle ülkemizin ihtiyaç duyduğu her türlü teknolojiyi üretebilecek yetkinliğe sahip olduğunu ve bugün bu yetkinliğin bu fuar alanında açık ve net bir şekilde görülebileceğini dile getirdi.
SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ise konuşmasında, Türkiye'de Kuzey Marmara Hattı'nın, sanayi üretiminin yüzde 54'ü teşkil ettiğini söyledi. Bayraktar, "Bu hatta 100 binden fazla sanayicimiz 52 tane tersanemiz, 54 tane üniversitemiz, 14 tane teknoparkımız bulunmaktadır. SAHA İstanbul aslında sanayinin kalbi olan bu bölgenin dinamizmini ve burada faaliyet icra eden firmaların tamamı özel sektörde iş yapan, kabiliyet geliştirmiş firmalarımız. SAHA İstanbul özellikle son 15 yılda savunma sanayisinde yaşanan milli ve özgür üretim modeliyle elde edilen başarılara katkı sunması, bu dinamizmin savunma sanayisine sevk edilmesi amacıyla kuruldu" dedi.
SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, sözlerini şöyle tamamladı:
“Ülkemizde savunma alanında çok önemli bir dinamizm var ve bizim bu dinamizmi diğer sektörlere örnek olarak sunabilmemiz lazım. Son yıllarda Milli Teknoloji Hamlesi olarak isimlendirdiğimiz bu atılıma hep birlikte sahip çıkarsak çok daha iyi noktalara gidebiliriz. Endüstri 4.0 gibi yurtdışından gelen kavramlarla değil kendimize ait kavramlarla, kendi gücümüzle, kendi başarılarımızla yapabiliriz. Eğer kendi teknolojimizi geliştirmezsek, bantlarda üretilen ürünleri kontrol eden bilgisayarları onlar kontrol eder. Onlardan izinsiz bir makinenin yerini bile değiştiremeyiz. Bu nedenle Milli Teknoloji Hamlesi’ni sahiplenmeliyiz. Parasını ödemiş bile olsak ihracat engelleriyle karşı karşıya kalıyorduk. Parasını ödediğimiz SİHA’ları bize vermiyorlardı. Şimdi haftada 1 SİHA üretiyoruz. Bu nedenle Milli Teknoloji Hamlesi’ni sahiplenmeliyiz.”
Savunma Sanayi Başkanlığı Başkan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi, SAHA EXPO’nun Türkiye için büyük bir adım olduğunu belirtti. Milli ve yerli savunma sanayine sahip, sektörde küresel etkinliğini ispatlamış bir Türkiye hedeflendiğini belirten Tüfekçi, “Bu yolda hızla ilerlemekte olan ülkemiz, savunma sanayi alanında da özellikle son yıllarda ciddi bir atılım içinde. Yürütülmekte olan projeler vasıtasıyla sanayimiz ve ihracatımız büyümekte ve bu alanda dışa bağımlılığımız gün geçtikçe azalmaktadır. Daha da önemlisi bu projelerin çıktıları olan platformalar ve sistemler harekat sahasında kullanılmakta ve kahraman askerlerimizin görevlerini icra etmelerine yardımcı olmaktadır. Bunun açık örneklerini yakın zamanda gerçekleştirilen Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarından hep birlikte görmüş bulunuyoruz” dedi.