Etkinlikler
Sanayici, İTÜ ARI Teknokent’teki Girişimcilerle, “Kuluçka”dayken Buluşacak
- 03.04.2015
- Etkinlikler
İstanbul Sanayi Odası (İSO), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ARI Teknokent ile sanayiciyi bir araya getirmek için daha etkin adımlar atmaya hazırlanıyor. Bu amaçla öncelikle, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan başkanlığındaki İSO Yönetim Kurulu üyeleri İTÜ ARI’yı ziyaret ederek, burada yapılan çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgi aldı.
İTÜ ARI Genel Müdürü Kenan Çolpan tarafından ağırlanan ve İTÜ ARI Teknokent Kurumsal Pazarlama Müdürü Deniz Deniz Tunçalp tarafından ayrıntılı bir sunum yapılan İSO Yönetim Kurulu Üyeleri, özellikle İTÜ ARI’nın Kuluçka bölümündeki girişimci kabul etme ve sonrasındaki süreç hakkında detaylı bilgi sahibi oldu.
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, yapılan sunumun ardından burada yapılan çalışmalardan ve sonuçlarından çok etkilendiklerini söyledi. Özellikle sanayiciler olarak bu süreçlerin içinde yer almak istediklerini söyleyen Bahçıvan, “Bugün Türkiye’nin en büyük eksiği teknolojiye dayalı katma değeri yüksek ürünleri üretmede henüz istenen seviyeye gelmemiş olmasıdır. İTÜ ARI’da yapılan çalışmalar ve genç girişimcilere verilen destekler, gelecekte bu konudaki eksikliğimizin giderilmesi anlamında biz sanayicileri heyecanlandırıyor” dedi.
Bahçıvan, bundan böyle İTÜ ARI ile çok daha yakın bir iş birliği ve iletişim içinde olmak istediklerini ve sanayici ile buradaki çalışmaları daha da yakınlaştırmak için, buradaki projelerin ticarileştirilme sürecinde İSO olarak üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getireceklerini dile getirdi.
İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, İSO Yönetim Kurulu üyeleri Ali Ulvi Orhan (Sayman), Nahit Kemalbay, Sultan Tepe, Sadık Ayhan Saruhan, Bekir Yelken, Nurhan Kaya ve M. Ata Ceylan’ın katıldığı toplantıda İTÜ ARI yöneticileri, girişimcilerin buraya girişik kapısı olarak nitelendirilen “İTÜ Çekirdek” süreci hakkında şu bilgileri verdi:
Üç yıldır İTÜ Çekirdek projesi ile girişimcileri destekleyen İTÜ, bu kapsamda teknoloji tabanlı projesi olanlara tam donanımlı bir ofis, projeyi geliştirmek için laboratuvar olanağı, hammadde alımı, eğitmen, antrenör, mentor desteği ve çekirdek sermaye sunuyor.
Bu proje ile yenilikçi fikirleri, uygulanabilir projeleri ve ticari değere dönüşebilir çalışmaları olan genç girişimcilerin başvurusu sonunda yapılan elemede başarılı olan gruplar teknik ve altyapı desteği ve danışmanlardan eğitimlerin yanı sıra sermaye katkısı da alıyor.
İTÜ Çekirdek 4 evrede gerçekleşiyor
1- Ön Kuluçka
İTÜ Ayazağa yerleşkesinde ARI 3 binası içindeki ofis alanında girişimciler iş planlarını yazarak araştırmada bulunuyor ve eğitim/danışmanlık hizmeti alıyor.
2- Hızlandırıcı
Genç girişimciler antrenör ve mentorlardan 150 saatlik çekirdek MBA eğitimi alıyor.
3- Bing Bang
Big Bang, projelere finansal destek olabilmek adına verilen ödül. Bu ödül projenin sanayiye aktarılması için gerekli çekirdek sermayeyi sağlıyor.
4- Kuluçka
Başarılı olan gruplar 1 yıl boyunca İTÜ Çekirdek Kuluçka imkanlarından faydalanıyor. Bu dönemde İTÜ Çekirdek, süreç boyunca başarı gösterenlere çekirdek sermaye veriyor ve karşılığında hisse veya bedel almıyor. Gruplar şirket danışmanlığı hizmeti alırken Türkiye’nin önde gelen yatırımcılarıyla buluşuyor.
Projeye bugüne kadar (üç yılda) 2.500 proje başvurusu yapıldı. 2014’te 1.000 başvuru yapıldı. Bugüne kadar 5 milyon TL’den fazla destek verildi.
2015 yılında; “Bulut bilişim” ve “otomotiv” sektörlerinde başvuru alınacak. İTÜ Çekirdek’e 30 grup kabul edilecek. Bu yıl 1 milyon TL fon dağıtılacak.