T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ve T.C. İstanbul Valisi Davut Gül’ün Katılımıyla 2024 Yılı İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri Sahiplerini Buldu

  • Etkinlikler
yesil_dönüsüm_manset_01

2024 yılı İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yeşil Dönüşüm Ödülleri, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ve T.C. İstanbul Valisi Davut Gül’ün katılımıyla düzenlenen ödül töreniyle sahiplerini buldu. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve Sürdürülebilirlik Platformu Başkanı Sultan Tepe ev sahipliğinde gerçekleşen ödül törenine İSO Meclis Başkanı Ender Yılmaz, İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları İrfan Özhamaratlı ile Cemal Keleş, İSO Yönetim Kurulu Üyeleri Kemal Akar, Celal Kaya, İnan Altınbaş, Hüseyin Çetin, Dr. Faruk Sarı ve Murat Çökmez de katıldı.

Törene ayrıca İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar ve İSO Meclis Üyeleri’de yer aldı. 

Akademi dünyasından ve sanayicilerden yetkin isimlerin oluşturduğu İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri jürisinin titiz değerlendirmeleri sonucu jüri özel ödülleri de dahil olmak üzere 6 kategoride 26 sanayi kuruluşu ödüle layık görüldü. Çevre Dostu Uygulama kategorisinde Kaleseramik Çanakkale Kalebodur Seramik Sanayi A.Ş., Çevre Dostu Ürün kategorisinde Wat Motor Sanayi ve Ticaret A.Ş., Enerji Verimliliği Projesi kategorisinde Brisa Brıidgestone Sabancı Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş.-Aksaray Fabrikası, Enerji Verimli Ürün kategorisinde Arçelik A.Ş.-Bulaşık Makinesi İşletme Şubesi, Sürdürülebilirlik Yönetimi kategorisinde Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Sürdürülebilirlik İşbirliği kategorisinde ise ABS Alçı ve Blok Sanayi A.Ş. birincilik ödülüne layık görüldü.


Çevre, Şehircilik ve İklim
Değişikliği Bakanı
Mehmet Özhaseki

Ödül Töreni’nde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Sınırda Karbon Düzenlemesi kapsamında yurt dışında mal satabilmek için 2030’a kadar üretimde sıfır emisyona ulaşılması gerektiğini belirterek, “Bizler bu anlamda sanayicilerimize eşit rekabet ve yeşil finansman imkânı sağlayacak olan Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi düzenleyeceğiz. Bir an önce, Sanayide Yeşil Dönüşüm için Bakanlık uzmanlarımız ile sanayicilerimizi buluşturacağız” dedi. 

Günümüze damgasını vuran en büyük olgunun değişim olduğunu ifade eden Bakan Özhaseki, Sınırda Karbon Düzenlemesi, Emisyon Ticaret Sistemi ve Yeşil Dönüşüm gibi kavramlardan bahsederek, firmalara dönüşüme ayak uydurması gerektiğini söyleyen Bakan Özhaseki, ihracatın yüzde 50’den fazlasının İstanbul'dan yapıldığını belirterek, “Sanayide Yeşil Dönüşüm için Bakanlık uzmanlarımızla sanayicilerimizi buluşturacağız” ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde başlatılan ve bir dünya markası haline gelen Sıfır Atık ile 438 milyon ağacı kesilmekten kurtardıklarını kaydeden Bakan Özhaseki, “Sınırda Karbon Düzenlemesi kapsamında yurt dışında mal satabilmek için 2030’a kadar üretimde sıfır emisyona ulaşmamız gerekiyor. Bizler bu anlamda sanayicilerimize eşit rekabet ve yeşil finansman imkânı sağlayacak olan Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi düzenleyeceğiz. Bir an önce, İSO’nun Bakanlık uzmanlarımızla, kendi üyelerini buluşturacağız” diye konuştu.

Küresel ısınmanın bir gerçeklik olduğunu söyleyen Bakan Özhaseki, “Bu bilinci artırmak adına ÇEVREFEST’i düzenledik. Binlerce gencimiz katıldı. Çevre bilincinin, farkındalığının oluşması açısından ÇEVREFEST bizim için çok önemli. Bizler, üreteceğiz ama çevreyi kirletmeyeceğiz. Emisyonlarımızı 2030 yılında, artıştan yüzde 41 oranında azaltacağımızı taahhüt ettik. Korunan alanlarımızı çoğaltıyoruz. Orman varlığını artıran dünyadaki ender ülkelerden biriyiz” şeklinde konuştu.


İSO Yönetim Kurulu Başkanı
Erdal Bahçıvan

Törende yaptığı konuşmada İSO olarak yıllardır sanayinin ve sanayicinin gelecek vizyon ve perspektifinin oluşmasına, öngörü yapabilmelerine katkı sunmak adına pek çok araştırma çalışması yürüttüklerini ve raporlar hazırladıklarını söyleyen İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, şunları söyledi:

“2024’te bu çalışmalarımıza Türkiye’de ilk kez yapılan ‘İSO Sanayide Sürdürülebilirlik Eğilimi Araştırması’nı ekledik. Ipsos Araştırma Şirketi iş birliğinde Türkiye genelinde 717 sanayi firması ile gerçekleştirilen araştırmamızın bulgularına kısaca değinecek olursam, bu ilk araştırmamız sanayi kuruluşlarımızın, sürdürülebilirliği kurumsal stratejiye entegre etme noktasında henüz başlangıç aşamasında olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmamızın sonuçları çerçevesinde ayrıca “İSO Sanayide Sürdürülebilirlik Eğilimi Skorları”nı “farkındalık”, “yaklaşım” ve “uygulama” başlıklarındaki üç farklı performans için hesapladık. Buna göre Türkiye genelinde sanayi firmalarının en yüksek skora ulaştığı alan; 100 üzerinden 48,97 ile ‘Farkındalık’ oldu. ‘Yaklaşım’, yanı sürdürülebilirlik çalışmalarının planlama aşamasında olduğunu gösteren skor 34,27 iken sanayi firmalarının ‘Uygulama’ skoru ise 18,19 olarak ölçüldü. Bununla birlikte sürdürülebilirlik bağlamında yaşanan dönüşüm; üretim, tüketim alışkanlıklarını değiştiriyor, uluslararası ticarette ise önemli bir kriter halini alıyor. Bu doğrultuda sanayi firmalarımızın sürdürülebilirlik ile ilgili bilgi ve destek alma talebinin ve dolayısıyla bu konuya gösterilen ilginin her geçen gün arttığını memnuniyetle görüyoruz. Bu araştırma sonunda elde edilen bulgular, üyemiz sanayi firmalarını sürdürülebilirlik alanında desteklemek üzere gelecek dönem çalışmalarımıza da yön verecek.”

Paris Anlaşması’nın, özellikle ülkelerin ulusal katkı beyanlarındaki taahhütler sebebiyle iklim değişikliği ile mücadelede yol gösterici olarak kabul edildiğini vurgulayan Bahçıvan, şu ifadeleri kullandı:

“Bu kapsamda ülkeler net sıfır emisyon hedefini ortaya koyarak karbon fiyatlandırma mekanizmaları, yeşil teşvik ve düzenlemeler gibi tedbirleri politikalarına dâhil etti, etmeye de devam ediyor. Dünya Bankası tarafından yeni yayımlanan karbon fiyatlandırmasına ilişkin raporda, 2024 itibariyle dünyada 75 karbon vergisi ve emisyon ticaret sistemi olmasına rağmen, bu araçların küresel emisyonların yaklaşık %24’üne karşılık geldiği belirtiliyor. Azaltım hedeflerinde henüz güçlü kazanımlar elde edilememiş olması gelecek dönemde daha kapsamlı önlemlerin alınması ihtimalini de güçlendiriyor. 

Daha rekabetçi bir dünyanın sinyalini veren bu tespit karşısında teknoloji odaklı üretime sahip ülkelerin öne çıkacağı çok net. Küresel anlamda rekabetçi olabilmek sanayinin daha yeşil, daha döngüsel ve daha dijital olmasını şart koşuyor. Temiz teknoloji yatırımları o derece önem kazandı ki, makroekonomik göstergelerden biri haline geldi. 2023 yılında tüm sektörlerdeki küresel yatırımın yaklaşık binde 7’si temiz teknoloji yatırımları olarak gerçekleşti. Büyüme göstergeleri çok daha etkileyici: Temiz teknoloji üretimi tek başına küresel GSYİH’nın %4’ünü ve küresel yatırımların %10’unu oluşturdu.”

İSO’nun geçtiğimiz ayın sonunda alanında uzman akademisyenlerle birlikte hazırladığı kamuoyu ile paylaştığı İklim Değişikliği ve Su Yönetimi: Sanayi Sektörü Raporu’na değinen Bahçıvan, şöyle konuştu:

“Bu bilimsel araştırma bizlere; gelecek 50 yılda ülkemizde sıcaklıkların 2,5°C ile 5°C arasında artacağı ve yağış miktarının yüzde 10 ile yüzde 20 arasında azalacağı tahminini veriyor. Yapılan hidrolojik modelleme çalışmaları, yine yakın gelecekte su potansiyelimizin de yüzde 15 ile yüzde 50 oranında azalacağını öngörüyor.

Raporda İstanbul’a ilişkin de çok önemli tespit ve uyarılar var. Bu tespitlere kısaca bakacak olursak; İstanbul’a su sağlayan kaynakların veriminde de 2050 yılına kadar yüzde 30 oranında azalma bekleniyor. Çözüm önerileri arasında ise, endüstriyel su ihtiyacı için kentsel atık su kullanımının yüksek bir potansiyeli barındırdığı belirtiliyor. Endüstrimizin tesis içi su yönetimi sağlayarak su tasarrufu sağlaması ve ileri arıtma tesislerini kullanarak atıksularını geri kazanması da firmalarımızın yapabilecekleri arasında. Şunu bir kez daha ifade etmek istiyoruz “su ayakizi” artık karbon ayak izi kadar önemli. Bugün nasıl karbonu düşürmek için uğraşıyorsak yarın su; yatırımlarınızın belirleyicisi konumunda olabilir. İstanbul Sanayi Odası olarak bilinç arttırma çalışmaları ile başladığımız su konusuna daha da ağırlık vereceğiz ve bu konuda yeni projeler gerçekleştireceğiz.”


İSO Yönetim Kurulu Sayman
Üyesi ve Sürdürülebilirlik
Platformu Başkanı Sultan Tepe

Ödül töreninin açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve Sürdürülebilirlik Platformu Başkanı Sultan Tepe şunları söyledi:

“İSO olarak Türk sanayisi için kıymetli projelerimiz bulunuyor. Bu projelerden bu sahnede bahsetmeyi çok önemli buluyorum. 2024 yılında hayata geçirdiğimiz iki önemli projemiz var. Bir tanesini iki hafta, diğerini üç hafta önce hayata geçirdik. Bu projelerden bir tanesi sürdürülebilirlik eğitim anketimizdi. 2022 ve 2023 yıllarının verilerini kullanarak bu anketi geçen hafta da kamuoyuyla buluşturduk. Ancak çok şaşırtıcı bir durumla karşılaştık. Sürdürülebilirlik eğilim anketimizi açıklar açıklamaz, kamuoyundan yoğun ilgi gördük. Geçen hafta bakanlarımızdan biri, oradaki değerleri alarak, ilk defa Türkiye'de sürdürülebilirlik eğilim seviyesinin tüm sanayi sektöründe nerede olduğuna dair bir ölçüm oluşturdu. Bu sayede, yeşil dönüşüm yolculuğumuzda zayıf noktalarımızı öğrenmiş olduk. Ankete göre, %49’u "sürdürülebilirlik" terimini duymuş ancak hiçbir şey yapmamış durumda. %34’ü "duydum, biliyorum ama şu anda eyleme geçecek durumda değilim" diyor. %20’lik bir kesim ise "biliyorum, eyleme geçtim ve başarılarım var" diyor. Bugün burada ödül alan firmalarımız arasında %34’lük ve %20’lik kesimde olanlar da var. %20’lik kesimde olanların şöyle bir avantajı var: Onlar, çalışmalarını üçlü dönüşüm boyutuna taşımışlar. İklimi, teknolojiyi ve toplum dönüşümünü bir arada ele almışlar. Ancak demişler ki, "toplum dönüşmezse, insan dönüşmezse, ben üretebilirim ama ne olacak? Tüketicinin gidip pazarda o ürünü alabilmesi lazım." 

Sürdürülebilirlik konusunda elde edilebilecek başarıların ancak geniş toplumsal bir dönüşümle elde edilebileceğinin altını çizen Tepe, özetle şunları söyledi:

“Dolayısıyla dünyada sürdürülebilirlikte ileri olan ülkelerin yaptığı gibi toplumu dönüştürmek en önemlisi. Bu kapsamda bir endeks açıkladık ve bundan sonra da devam edeceğiz. Sayın Başkanımız da sağ olsun, her seferinde bize destek oluyor ve bu endeksten bahsediyor. Çok kıymetli bir diğer proje daha hayata geçirdik. İstanbul Teknik Üniversitesi'ne bu konuda çok teşekkür ediyorum. İstanbul Teknik Üniversitesi-Sanayi İşbirliği’nin de çok kıymetli bir örneği oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi'ndeki 10 hocamızla birlikte Türkiye'nin çok yakın zamanda en büyük sorunlarından biri olacak su konusunu ele aldık. Su konusunu ele alırken globalden yola çıktık. İklim değişikliğinin tüm dünyada su üzerindeki etkileri, sonra ülkemize olan etkileri ve ardından sanayi üzerindeki etkilerini inceledik. Bazı sanayi firmaları belki de bugün oldukları yerlerde olmayacaklar çünkü 10-20 yıl gibi kısa bir süre sonra, şu anki su bolluğu durumundan çok daha kötü bir noktada olacağımızı bilimsel olarak hocalarımız açıkladılar. Bu su raporumuzu web sitemizde yayınlıyoruz. Bu kıymetli bilgileri hepinizin kullanması lazım.”

2024 İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri’nde tüm kategorilerde ödüle layık görülen firmalar şu şekilde sıralandı:

İSO Yeşil Dönüşüm Birincilik Ödülleri


 "İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri Çevre Dostu Uygulama Kategorisi Birincilik Ödülü - 2024" KALESERAMİK ÇANAKKALE KALEBODUR SERAMİK SAN. A.Ş. CEO ve Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay


"İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri Çevre Dostu Ürün Kategorisi Birincilik Ödülü - 2024" WAT MOTOR SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ KOÇ Topluluğu Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu


"İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri Enerji Verimliliği Projesi Kategorisi Birincilik Ödülü - 2024" BRİSA BRIDGESTONE SABANCI LASTİK SAN. VE TİC. A.Ş. - AKSARAY FABRİKASI BRİSA Genel Müdürü ve CEO Haluk Kürkçü


"İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri Enerji Verimli Ürün Kategorisi Birincilik Ödülü - 2024" ARÇELİK A.Ş. - BULAŞIK MAKİNESİ İŞLETMESİ KOÇ Topluluğu Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu


"İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri Sürdürülebilirlik Yönetimi Kategorisi Birincilik Ödülü - 2024" VESTEL ELEKTRONİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ZORLU HOLDİNG Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu


"İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri Sürdürülebilirlik İşbirliği Kategorisi Birincilik Ödülü - 2024" ABS ALÇI VE BLOK SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ İcra Kurulu Üyesi ve CMO Nevra Hatipoğlu

İSO Yeşil Dönüşüm İkincilik Ödülleri

"İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri Çevre Dostu Uygulama Kategorisi İkincilik Ödülü - 2024" MESAN PLASTİK VE METAL SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ

"İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri Çevre Dostu Ürün Kategorisi İkincilik Ödülü - 2024" DÖHLER GIDA SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ

"İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri Enerji Verimliliği Projesi Kategorisi İkincilik Ödülü - 2024" BORUSAN BİRLEŞİK BORU FABRİKALARI SAN. VE TİC. A.Ş.

"İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri Enerji Verimli Ürün Kategorisi İkincilik Ödülü - 2024" ÇAĞRI MAKİNA SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

"İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri Sürdürülebilirlik Yönetimi Kategorisi İkincilik Ödülü - 2024" ÜLKER BİSKÜVİ SANAYİ A. Ş. 

"İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri Sürdürülebilirlik Yönetimi Kategorisi İkincilik Ödülü - 2024" TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL FABRİKASI ANONİM ŞİRKETİ

"İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri Sürdürülebilirlik İşbirliği Kategorisi İkincilik Ödülü - 2024" ER-KA KAĞIT VE AMBALAJ SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

İSO Yeşil Dönüşüm Üçüncülük Ödülleri

"İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri Çevre Dostu Uygulama Kategorisi Üçüncülük Ödülü - 2024" ROTEKS TEKSTİL İHRACAT SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

"İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri Çevre Dostu Ürün Kategorisi Üçüncülük Ödülü - 2024" ECZACIBAŞI YAPI GEREÇLERİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

"İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri Çevre Dostu Ürün Kategorisi Üçüncülük Ödülü - 2024" ARÇELİK ANONİM ŞİRKETİ - ÇAMAŞIR MAKİNESİ İŞLETMESİ

"İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri Enerji Verimliliği Projesi Kategorisi Üçüncülük Ödülü – 2024" HYUNDAI ASSAN OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.

"İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri Enerji Verimliliği Projesi Kategorisi Üçüncülük Ödülü - 2024" ÖZYAŞAR TEL VE GALVANİZLEME SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ

"İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri Enerji Verimli Ürün Kategorisi Üçüncülük Ödülü - 2024" ARÇELİK A.Ş. - BUZDOLABI VE KOMPRESÖR İŞLETMESİ 

 

"İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri Sürdürülebilirlik Yönetimi Kategorisi Üçüncülük Ödülü - 2024" AYDEM YENİLENEBİLİR ENERJİ ANONİM ŞİRKETİ

"İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri Sürdürülebilirlik Yönetimi Kategorisi Üçüncülük Ödülü - 2024" BORÇELİK ÇELİK SANAYİİ TİCARET A. Ş.

"İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri Sürdürülebilirlik İşbirliği Kategorisi Üçüncülük Ödülü - 2024" ELYAF TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.

İSO Yeşil Dönüşüm Jüri Özel Ödülleri

"İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri Çevre Dostu Uygulama Kategorisi Jüri Özel Ödülü - 2024" ASAŞ ALÜMİNYUM SANAYİ VE TİCARET A. Ş.

"İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri Çevre Dostu Ürün Kategorisi Jüri Özel Ödülü - 2024" SAPRO TEMİZLİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

"İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri Enerji Verimliliği Projesi Kategorisi Jüri Özel Ödülü - 2024" SERDAR PLASTİK VE AMBALAJ SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ

"İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri Sürdürülebilirlik Yönetimi Kategorisi Jüri Özel Ödülü - 2024" ÇİMSA ÇİMENTO SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ