Etkinlikler
Türk-Fransız Tarım ve Gıda Oturumunu Bahçıvan Yönetti
- 20.02.2014
- Etkinlikler
22 yıl aradan sonra Fransa’dan Türkiye’ye gerçekleşen en üst düzey diplomatik ziyaretin iş dünyası açısından en önemli ayağı bugün İstanbul’da tamamlandı. Üç paralel oturumla, her iki ülkenin en yoğun işbirliği alanlarındaki büyük şirketleri bir araya getirildi. Oturumlardan biri olan “Tarım ve Gıda” oturumu İSO Başkanı Erdal Bahçıvan tarafından yönetildi.
İki gündür süren Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Türkiye’ye resmi ziyaretinin en yoğun programı bugün İstanbul’da gerçekleşti.
İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin en yoğun olduğu üç alanda, “Kentsel Gelişim, Altyapı ve Sağlık Sektörü”, “Sanayi İşbirliği ve Enerji Projeleri” ile “Tarım ve Gıda” alanlarında üç paralel oturum yapıldı. Ardından da iki ülke cumhurbaşkanının katıldığı bir oturumla Hollande’ın Türkiye ziyaretinin resmi temasları tamamlandı.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) açısında ziyaretin en önemli ayağı, Tarım ve Gıda oturumunda moderatörlük görevinin İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan tarafından yapılmasıydı. İki ülkenin en güçlü gıda gruplarının katıldığı toplantıya Fransa Tarım, Gıda ve Ormancılık Bakanı Stéphane Le Foll da katıldı. Türkiye’yi temsilen Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in son anda başka bir görev nedeniyle oturuma katılamaması üzerine, bakanlığın en üst düzey bürokratı Vedat Mirmahmutoğulları oturumda yer aldı.
Oturumun açılışında bir konuşma yapan Erdal Bahçıvan, iki ülkenin ekonomik ilişkilerine değindi ve yaklaşık beş yıldır adeta uyku modunda giden ilişkilerin artık canlandırılması ve gerçek potansiyelinin ortaya çıkarılması gerektiğinin altını çizdi. Fransa’nın Türkiye’deki en güçlü yabancı sermayeye sahip ülkelerden biri olduğuna değinin Bahçıvan, bu sermaye yapısının daha çok gıda alanında olmasını, iki ülkenin de sahip oldukları potansiyelden çıkan bir sinerji olarak değerlendirdi.
Toplantıda bir konuşma yapan Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları da Türkiye’nin tarımsal ve hayvancılık potansiyelinden söz ederek, bu potansiyelin yüksek bir enerji çıkarabileceğine değindi. Bu anlamda Fransız şirketlerini Türkiye’ye yatırıma çağıran Mirmahmutoğulları, ticaretin ve yatırımın birlikte olabilmesi için vize kolaylığının da gözetilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Fransız Bakan Stéphane Le Foll da yaptığı konuşmada, ülkesinin yaklaşık beş yıldır adeta buzdolabına kalkmış ilişkilerinin yeniden ve üst düzey bir diyalog ile başlamış olmasını çok önemli bulduğunu söyledi… Avrupa’da son yıllarda biraz gerileme yaşasalar da, halen en güçlü tarım ülkesi olduklarını hatırlatan Stéphane Le Foll, Türkiye ve Fransa’nın bu alanda büyük ortaklıklar ve ortak vizyon belirleme potansiyeli olduğunu vurgulayarak, özellikle iki ülkenin de Akdeniz havzasını paylaşıyor olmasını da önemsediğini söyledi ve şöyle devam etti:
“Türkiye çok önemli bir alışveriş hinterlandının tam ortasında yer almaktadır. İki ülke arasında özellikle Ortadoğu’ya yönelik ortaklık hedefleri ile hareket edecek şirketlere ihtiyaç var.”
Artık AB ile Türkiye ilişkilerinin de güçlenmesi gerektiğine taraftar olduklarını vurgulayan bakan Stéphane Le Foll iki ülke arasında işbirliğine gidilebilecek alanları şöyle sıraladı: “Genetik, süt ve süt ürünleri, hayvancılık, tohumculuk, araştırma, organizasyon, eğitim… Bu alanlardaki tüm bilgilerimizi Türk tarafı ile paylaşmaya hazırız. Yapmamız gereken, ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek. Birlikte çalışarak başka pazarlara gidebiliriz.”
Toplantıya katılan Türk ve Fransız şirket temsilcileri de bu konuşmaların ardından söz alarak, hem faaliyet gösterdikleri alanlarla ilgili olarak meslektaşlarına bilgi aktardılar ve hem de iki ülke arasında olası işbirliği alanlarından söz ettiler. Türk tarafından söz alan şirketlerin özellikle vize ile ilgili yaşanan sıkıntılara değinmesi ve bu konuda bir çözüm bulanmasını talep etmeleri, Fransız bakan tarafından değerlendirilecek bir konu olarak not alındı.
Toplantının kapanışında, Fransız heyetinin 22 yıl aradan sonra Türkiye’ye bu kadar üst düzeyde gelmesini bir devrim olarak değerlendiren bir görüşe gönderme yapan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın şu sözleri ilgiyle dinlendi: “Gelin yeni bir devrim için bir 22 yıl daha beklemeyelim. Devrimi, global anlamda yapacağımız ortaklıklarla, örnek modeller oluşturarak yapabiliriz.”
“Tarım ve Gıda” oturumuna iki ülkeden şu şirket ve temsilcileri katıldı:
Türk Tarafı İşadamları Katılımcı Listesi
- Ayhan Zeytinoğlu- Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı/DEİK Yönetim Kurulu Üyesi
- Murat Yörük- SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı
- Mehmet H. Erbak- Fransa Bursa Fahri Konsolosu / Erbak-Uludağ İçecek Yönetim Kurulu Başkanı
- Osman Kocaman- Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı
- Ömer Görener- Banvit A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı
- Zeki Ziya Sözen- Yıldız Holding (ÜLKER) Gıda, Dondurulmuş Gıda ve Kişisel Bakım Grubu Başkanı
Fransa Tarafı İşadamları Katılımcı Listesi
- Dominique Langlois - INTERBEV Başkanı
- Jean-Philippe Puig - SOFIPROTEOL Genel Müdürü
- Jean- François Lauraın- UNIGRAINS Genel Müdürü
- Xavier Beulin – FNSEA Başkanı
- Antoine Fievet – BEL Başkanı
- François Burgaud - ADEPTA Başkanı
- Philippe Mangin - COOP DE France Başkanı