Etkinlikler
Türkiye’nin Dönem Başkanlığındaki G20 Zirvesi Antalya’da Başladı
- 14.11.2015
- Etkinlikler
Bir yıl boyunca Türkiye tarafından yürütülen G20’nin Antalya'da gerçekleştirilen zirvesinin ilk günü devir teslim töreniyle başladı. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın da katıldığı toplantıda TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu B20 başkanlığını Çin’e devretti.
Tören öncesinde aralarında aynı zamanda B20 Yürütme Kurulu üyesi de olan İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın da bulunduğu B20 Türkiye Yürütme Kurulu üyelerini sahneye çağıran TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, tüm Yürütme Kurulu üyelerine bir yıldır yürüttükleri çalışmalardan dolayı teşekkür ederek bugünün anısına bir hatıra fotoğrafı çektirdi.
Toplantıda küresel krizin ardından B20 çatısı altında işbirliğinin artan önemi üzerinde duruldu. "Gelişen B20 gündemi: Antalya ve ötesi" başlıklı oturumda çok sayıda ülkeden katılımcı, Türkiye dönem başkanlığı tarafından G20 liderlerine iletilecek olan B20 önerilerine dair görüşlerini paylaştı.
Törenin açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Büyüme ile çevresel iyileştirme ve sosyal refah arasında bir çatışma yok. Bu politikalara bağlı. Ancak bu otomatik olarak gerçekleşmeyecek. Buna sahip çıkmalıyız ve savunmalıyız" dedi.
Yılmaz, Anadolu Ajansının ev sahibi fotoğraf sağlayıcısı olduğu G20 Liderler Zirvesi kapsamında, T20 tarafından düzenlenen "Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Gündeminin Uygulanması: Uluslararası Politika Meseleleri" konulu panelde, G20 ülkelerinin dünya nüfusunun üçte ikisini ve global ekonominin yüzde 85'ini oluşturduğunu söyledi. Büyüme için iki yol olduğunu belirten Yılmaz, "Biri her şeye rağmen büyüme. Gelir dağılımının kötüleştiği, çevresel bozulmanın olduğu bir büyüme. Bu kaliteli bir büyüme değil. Bir başka yol daha var. Bu daha fazla sosyal yardımla, toplum refahını arttırarak, daha adil bir gelir dağılımı sağlayarak ve çevresel gelişmeyi sağlayarak da olabilir" şeklinde konuştu.
TOBB ve B20 Türkiye Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, G20’de yıl boyunca en çok öne çıkan konulardan birisinin de sürdürülebilir kalkınma ve bunda teknolojinin rolü olduğunu bildirdi Son 10 senede teknoloji alanında baş döndüren gelişmeler yaşandiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, “Özellikle 3 alanda bu gelişme öne çıktı: bioteknoloji, nanoteknoloji ve bilişim. Bu 3 alanda kaydedilen ilerleme dünya ekonomisini yeniden şekillendiriyor. Aynı zamanda çalışanların ve kurumların daha etkin ve üretken olmasını da sağlıyor. Bu teknolojik gelişmeler 21. asırda karşımıza çıkan zorlukları aşabilmemiz için son derece kritik öneme sahip” ifadesini kullandı.
Özellikle; sağlık, tarım ve iklim değişikliğiyle mücadele gibi etki alanı geniş konularda bunların etkisinin daha çok görüleceğini bildiren Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:
“Şirketler kesimindeyse, üretim süreçleri ve küresel değer zincirleri bu gelişmelerin etkisiyle dönüşecek. G20 üyesi olsun olmasın, tüm ülkelerin geleceği, inovasyon yoluyla bu süreçlere adapte olmalarına ve bunları yönetmelerine bağlı. Teknolojideki dönüşüm, güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyüme için G20’nin hedefleri arasında olmaya devam edecek. Ve kalkınmadan istihdama, büyümeden ticarete kadar G20 gündemindeki tüm konular üzerinde etkisi olacak. Özellikle de gelişmekte olan ülkeler, teknolojilerini geliştirmeye devam etmeli. Zira ancak bu sayede gelecekte rekabet güçlerini koruyabilir ve sağlık, çevre, sosyo ekonomik gibi alanlardaki meselelerin üstesinden gelebilirler. Aksi takdirde geriye düşme riski ile karşı karşıya kalırlar. “