Etkinlikler
Yılın İlk Sanayi Odaları Konseyi Toplantısında İmalat Sanayinin Sorunları Konuşuldu
- 17.01.2015
- Etkinlikler
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sanayi Odaları Konseyi, yılın ilk toplantısını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın da katılımıyla imalat sanayinde yaşanan sorunları görüşmek üzere İstanbul’da yaptı.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katıldığı, aynı zamanda TOBB Sanayi Odaları Konsey Başkanı olan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın başkanlığında gerçekleşen toplantıda Yerli Malı Belgesi Lansmanı da yapıldı.
“Sonuç Odaklı Çalışmayı Önemsiyoruz”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, bu toplantıda Türkiye’nin mevcut sorunlarını ve gelecekte nasıl bir sanayi sektörümüzün olması gerektiğini değerlendirmek ve fikir alışverişi yapmak için bir araya geldiklerini söyleyerek konuşmasına başladı. Bu tür toplantıları Bakanlık olarak oldukça önemsediklerini vurgulayan Işık, düşük teknolojiyle, geleneksel yöntemlerle rekabet etmenin faydasız olduğuna işaret ederek Türkiye’nin bir an evvel yüksek teknoloji üreterek rekabetin içine girmesi gerektiğinin altını çizdi. Türkiye’nin cari açık verdiğini söyleyen Bakan Fikri Işık, “Aslında yol haritamız belli ve bu noktada somut adımlar atmalıyız. Biz sanayiciler sonuç odaklıyızdır. Bakanlık olarak sonuç odaklı çalışmayı önemsiyoruz. Yerli üretime destek konusu artık hayata geçti. Yerli üretime destek verirken ihaleye girmeyi ebngelleyen iş bitirme belgesini de halledeceğiz” diye konuştu. Üniversite-sanayi işbirliği konusuna dikkat çeken Bakan Işık, ARGE yapan hocaların destekleneceğini ve ARGE harcamalarındaki gelir vergisinin tamamen kaldırılacağını sözlerine ekledi.
Yerli Malı Belgesi’nin Türk sanayisi için çok hayırlı bir çalışma olduğunu ifade eden TOBB Sanayi Odaları Konseyi Başkanı Erdal Bahçıvan, “2015 yılının ilk günlerinde Türkiye sanayisinin yeni değerlendirilmesi için konsey üyesi değerli başkanlarımızla bakanlığımızın hakemliğinde bir araya geldik. Yaşadığımız temel sorunların çözümlerine yönelik birtakım kısa vadeli ve orta vadeli çözümlerin bulunması açısından bu toplantının sanayicimize büyük bir moral katacağının inancı içerisindeyim” dedi. Bahçıvan, Bakan Fikri Işık’a göreve başladığı günden bu yana sanayiciye gösterdiği hassasiyetten dolayı teşekkür ederek konuşmasına son verdi.
Toplantıda bir konuşma yapan ve 13 yıldır bir türlü hayata geçirilemeyen 18 yıl önce anlaşması yapılan yerli üretime yüzde 15 fiyat avantajının artık daha etkili bir şekilde uygulamaya geçirileceğini kaydeden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklığıoğlu şunları söyledi:
“Yasası olduğu halde bir türlü ipotek makine rehini veremiyorduk, çünkü mekinelerin tescili yani plakalandırılması yapılamıyordu. Sayın Bakanımız bununla ilgili talimatı verdi ve hızla bu sorunu da aşabileceğimizi ifade ettiler. Bu kapsamda teşekkür ediyorum.”
Üniversite- sanayi iş birliği konusuna değinen Hisarcıklıoğlu, ARGE yapan öğretim üyelerinin ürettikleri katma değer üzerinden ek kazanç sağlayabileceklerini belirtti.
Yerli Malı Belgesi Alana Yüzde 15 Fiyat Avantajı
Yerli Malı Belgesi lansmanında ise Kamu İhale Kanunu kapsamında mal alımı ihalelerinde Yerli Malı Belgesi sayesinde yüzde 15 fiyat avantajı uygulananağı açıklandı. Toplantıda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık KOBİ’lerin öneminden bahsederek, sanayimizin orta yüksek ve yüksek teknoloji üreten bir yapıya kavuşması gerektiğinin altını çizdi. İmalat sanayinde ARGE yapılanmasının önemine değinen Bakan Işık, Türkiye’de diğer ülkelere gore ARGE harcamasının daha az olduğunu ve bunun arttırılması gerekriğini kaydetti.
Toplantının sonunda bir firmaya Bakan Işık, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve İSO Başkanı Erdal Bahçıvan tarafından Yerli Malı Belgesi verildi.
İki toplantıya ayrıca İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nurhan Kaya, Meclis Üyesileri Ali Kösedağ ve Ömer Faruk Kavurmacı katıldı.