Meclis Konuşması
Bahçıvan: “Öncelikli Dönüşüm Programları ve Sanayi Strateji Belgesi Yol Haritası Olmalı”
- 25.11.2015
- Meclis Konuşması
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi Kasım ayı olağan toplantısı, “Yeni Hükümetten, İstanbul Sanayi Odası’nın Sanayimiz ve Ekonomimiz Açısından Beklentileri ve Önerileri" ana gündemi ile 25 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştirildi.
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın açılış konuşmasını yaptığı toplantıda, Meclis üyeleri gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Toplantıya İSO’nun İTÜ Çekirdek Girişimcilik Ekosistemi adı altında işbirliği yaptığı İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) Rektörü Mehmet Karaca ve İTÜ ARI Teknokent CEO’su Kenan Çolpan da katıldı.
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, açılış konuşmasında sanayicilerin yeni hükümetten beklentilerinde Öncelikli Dönüşüm Programları ve Türkiye Sanayi Strateji Belgesi’nin baz alındığına dikkat çekerek “Ekonomiye yönelik beklenti ve önerilerimizi ortaya koyacak çalışmayı, doğrudan görüşme yoluyla yeni Hükümet'e sunmayı planlıyoruz” dedi. Bahçıvan, Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesi konusunu da “Yaşanan endişe verici gelişme karşısında Türkiye ile Rusya’nın sağduyu ve itidal eşliğinde hareket etmesinin her iki ülkenin de yararına olduğuna inanıyoruz” şeklinde değerlendirdi.
İSO Kasım ayı Meclisi, İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay’ın konuşması ile başladı. Okyay, Türkiye’nin beklenen reformları bir an önce hayata geçirmesi gerektiğine vurgu yaparak ve seçimleri değerlendirdi. Antalya’da gerçekleştirilen G20 Zirvesi’ni de hatırlatan Okyay, “Türkiye, G20’de başarılı bir başkanlık geçirdi. Parçası olduğumuz G20 sürecinde başarılı olduğumuzu düşünüyorum” dedi. Zeynep Bodur Okyay şöyle konuştu:
“Türkiye’nin pozitif ayrışması için yüzde 4-5 büyümesi ve bunun da sürdürülebilmesi çok önemli. Türkiye bugüne kadar çok zorlu konjonktürlerden geçti. Özellikle yaz aylarından bu yana tırmanışa geçen terör, moral ve enerji kaybı yaşatıyor. Ancak umutsuz olmamak gerekiyor. İSO olarak Türkiye’nin birçok zorluktan başarı ile geçtiğini gördük. Seçimlerin ardından, beklentimiz önümüzdeki dört yıllık dönemde kesintisiz bir reform dönemi geçirmek. Ekonomide ihtiyaç duyulan büyük dönüşüm için özellikle sanayinin tekrar gündeme gelmesini diliyoruz. İnsana odaklaşan, uzun süreli üretim kültürü hepimizin ihtiyacı.”
Konuşmasının ardından, Okyay İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ı Meclis’in ana gündemi ile ilgili konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet etti. Bahçıvan, konuşmasında öncelikle demokratik bir ortamda ve olgunlukla gerçekleşen 1 Kasım seçim sonuçlarının ekonomide yapılması gereken yapısal reformlar açısından önemli bir fırsat sunduğuna dikkat çekti.
Bir önceki Hükümet’in açıkladığı Öncelikli Dönüşüm Programları ve 2015-2018 Türkiye Sanayi Stratejisi’nin iş dünyasının arzu ettiği reformların çerçevesini ve uygulamaya yönelik eylem başlıklarını ortaya koyduğunu vurgulayan Bahçıvan, “İSO olarak bu programların başarısında en önemli beş nokta; eylem planlarının altının daha net doldurulması, bir an önce uygulamaya geçilmesi, sürecin azami şeffaflık içinde yürütülmesi, denetim mekanizmalarının sağlıklı bir biçimde işlemesi ve uygulamada iş dünyasının azami ölçüde işbirliği ve katkısının sağlanmasıdır” dedi.
Dönüşüm Programları ve Sanayi Strateji Belgesi yol haritası olmalı
Bahçıvan, şunları söyledi: “Biz de iş dünyasından bu programlara yönelik ilk geri dönüş özelliğine de sahip olan İstanbul Sanayi Strateji Belgesini Şubat 2015’te kamuoyu ile paylaşmıştık. İSO olarak Türkiye Sanayi Stratejisi’nde yer alan eylemlerin hayata geçirilmesi noktasında üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Öncelikli Dönüşüm Programları ve Türkiye Sanayi Strateji Belgesi, biz sanayiciler için önümüzdeki reform dönemine yönelik tam bir yol haritası niteliğindedir. Yeni Hükümete yönelik beklenti ve önerilerimizi ortaya koyacak çalışmamız, bu iki belgeyi baz alıyor. Bu çalışmamızı, Hükümetimiz ile İstanbul Sanayi Odası arasında sürekli bir işbirliği kültürüne dayanan diyalog sürecinin başlangıcı olarak değerlendiriyoruz. Yaptığımız çalışmayı, medya aracılığıyla yeni hükümetle paylaşmak yerine, doğrudan görüşme yoluyla yeni hükümete sunmayı planlıyoruz.”
Türkiye ve Rusya sağduyulu olmalı
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Rusya’ya ait bir askeri uçağın Türkiye tarafından düşürülmesi olayına ilişkin yaptığı değerlendirmede, iki ülkenin sağduyulu davranması gerektiğine dikkat çekti. Bahçıvan, “İki komşu ülkenin ilişkileri son yıllarda başta ekonomi olmak üzere birçok alanda her geçen gün ivme kazanarak gelişme göstermektedir. İki tarafın da bu örnek komşuluk ilişkisinden kazançlı çıktığı aşikardır. Dünkü yaşanan endişe verici gelişme karşısında Türkiye ile Rusya’nın sağduyu ve itidal eşliğinde hareket etmesinin her iki ülkenin de yararına olduğuna inanıyoruz” dedi.
İSO-İTÜ Çekirdek Girişimcilik Ekosistemi işbirliğiyle girişimciler çoğalacak
İSO’nun İTÜ Çekirdek Girişimcilik Ekosistemi adı altında gerçekleştirdiği işbirliğine değinen Bahçıvan, şunları söyledi: “Girişimcilik, küresel yetenek ve inovasyon, yarınlarımız için hayati öneme sahip. Bu kapsamda İTÜ Çekirdek Girişimcilik Ekosistemi adı altında yapılan işbirliği, akademisyen, mentor, girişimci, sanayici ve yatırımcıyı buluşturacak. Bu kapsamda gerçekleşen İTÜ Çekirdek Big Bang girişimcilik yarışması finalinde, ‘çekirdek sermaye’ için başvuran girişimciler arasından iki girişime-girişimciye toplam 200.000 TL tutarında ‘İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü’ ile destek verdik. Ödül alan girişimcilerin yanı sıra İTÜ Çekirdek Ekosistemi’nde bir yıl boyunca yer almaya hak kazanan diğer girişimcilerimizi de ‘İSO KOZA’ çatısı altında bir araya getiriyoruz. Böylece girişimcilerimize, çalışma stratejilerini geliştirmelerine katkı sağlayacak olan ‘mentorlük’ desteği vereceğiz. Yenilikçi fikirleri ticari değere dönüştürmeleri amacıyla ‘sanayici antrenör’ desteklerini sunacağız.”
Daha sonra kürsüye gelen İTÜ Rektörü Mehmet Karaca 242 yıllık bir kurum olan İTÜ’nün geçmişten bugüne ülkemizin modernleşmesine yaptığı katkılardan dolayı gurur duyduklarını söyledi. Karaca üniversitelerin bilgi ürettiğini ancak sanayicilerin bu bilgiyi ürüne dönüştürdüğünü kaydetti. İSO’nun katkısının İTÜ Çekirdek Girişimcilik Ekosistemi’nin marka değerini yükselttiğinin altını çizen İTÜ Rektörü Karaca, uluslararası anlamda da kuluçka merkezleri arasında şampiyonlar ligi seviyesine çıktıklarını belirtti. Bundan sonraki dönemde tematik teknokentlere yoğunlaşacakları bilgisini veren Karaca, enerji teknokenti kurduklarını ve deniz teknokenti için de çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
İSO Geleceğin Sanayicisi Ödüllerinden 50.000 TL değerindeki ödülü kazanan TRD Biotek’ten Doç Dr. Özge Çelik kürsüye gelerek girişimi hakkında bilgi verdi. Çelik, Türkiye’nin tarım ülkesi olarak bilindiğini ama uluslararası ticarete bakıldığında böyle bir durum olmadığını söyledi. Doç. Dr. Özge Çelik, şu an kullanılan tohum teknolojisinin ithalata dayandığını belirterek kendi çalışmalarının üretim miktarını artıran, yerli ve kısa sürede ürün veren tohum üretmeye odaklandığını kaydetti. Türkiye’nin ilk yüksek teknolojili tohum üretim firmasını kurmak istediklerini belirten Çelik İSO üyelerinden girişimlerine destek istedi.
İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü’nü kazanarak 150.000 TL’lik para ödülünü kazanan Vivosens Biyosensör projesinden Miray Turan İSO’ya desteğinden ötürü teşekkür etti. Gelecekte hastaların doktorlarla daha az görüşeceğini ve taşınabilir laboratuvarların öne çıkacağını kaydeden Turan, taşınabilir laboratuvar teknolojileri üreterek global bir oyuncu olmak istediklerini belirtti. Turan, İSO’nun verdiği ödülle bu yolda kendilerine kıvılcım yaktığını sözlerine ekledi.