Meclis Konuşması
İSO Başkanı Bahçıvan: “Türkiye’nin Büyümesindeki Aslan Payı Sanayinin”
- 24.12.2014
- Meclis Konuşması
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin olağan aylık toplantısında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, bu yılki zorlu koşullara rağmen üretimini artırmayı başaran sanayinin Türkiye ekonomisinin büyümesinin üçte birini tek başına karşıladığını söyledi.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi, yılın son olağan aylık toplantısını “2014’ü Bitirirken Sanayimizin ve Ekonomimizin 2015’ten Beklentileri” başlıklı ana gündemi ile gerçekleştirdi. İSO Meclis Başkan Yardımcısı İsmail Gülle’nin yönettiği Aralık Meclisinde Oda’nın 2015 yılı bütçesi de onaylandı. Toplantıda sanayinin bu yılki performansını değerlendiren ve gelecek yıla ilişkin görüşlerini paylaşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, yeni yılın Türkiye ekonomisi için 2014’e kıyasla daha olumlu geçmesini beklediklerini belirterek, “Küresel ekonomideki toparlanmanın yol alması halinde ülkemiz de bu gelişmeden olumlu etkilenecek. Cari açık ve enflasyondaki iyileşmeler finansman maliyetlerimizi düşürerek yatırımlarımızı bir miktar ivmelendirebilir” dedi.
Türkiye sanayisinin 2014 yılında zorlu koşullara rağmen üretimini artırdığını ve ekonomik büyümeye önemli katkı sağladığını belirten Bahçıvan, “Ocak-Ekim 2014 döneminde sanayi üretim endeksimiz yüzde 3,8 artış gösterdi. Yılın ilk üç çeyreğinde gerçekleşen yüzde 2,8’lik büyümenin 1 puanlık kısmı sanayi sektörü katma değerindeki artıştan kaynaklandı” dedi. İhracat performansındaki artışın iyileşmeye önemli katkıda bulunduğuna dikkat çeken Bahçıvan, Euro Bölgesi’nde durgunluğun devam etmesi, Rusya-Ukrayna krizinin etkileri ve Irak-Suriye odaklı gelişmelere rağmen, sanayi sektörü ihracatının yüzde 5,4 oranında arttığını, TL’nin geçen seneye kıyasla daha rekabetçi bir düzeyde olmasının da ihracatın iyileşmesinde etkili olduğunu söyledi.
2015 yılında ise olumlu beklentilere karşın ihracat konusunda bazı endişeler taşıdıklarını kaydeden Bahçıvan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“DİR belgeleri kapatma işlemi devri endişe kaynağı”
“Daralan ihracat pazarlarımıza, çapraz kurdan kaynaklanan Euro bazlı olumsuz gelişmeye, temel ham madde girdilerinin birim fiyatlarından kaynaklanan ciro kaybına ilaveten, ülke içinde ihracatçılarımızı kaygılandıran bir başka gelişmeye dikkat çekmek istiyorum. Dahilde İşleme Rejimi Belgeleri Kapatma İşlemleri’nin, Ekonomi Bakanlığı tarafından yürütülecek olması, endişenin kaynağını oluşturuyor. Bu düzenleme, ihracatçılarımızın son zamanlarda gümrüklerde yaşadığı sorunları daha da artıracağı gibi, artan bürokrasinin ihracatımıza ivme kaybettirme riskini de göz ardı etmemeliyiz. Zorlu küresel rekabet koşullarında bir doların bile değer kazandığı bu dönemde, kurumlar arası rekabet ve çekişme nedeniyle ekonomimizin hızını kesecek, sanayicimizi ve ihracatçımızı demoralize edecek uygulamalardan kaçınılmasını önem taşıyor.”
Eylem planları sanayicilerle işbirliği içinde uygulanmalı
Hükümetin açıkladığı Ekonomide Dönüşüm Programları ve eylem planlarının kararlı, şeffaf ve sanayiciler başta olmak üzere tüm paydaşlarla güçlü bir iş birliği içinde uygulanmasının önemine değinen Bahçıvan, “Bu yapıldığı takdirde ülkemizin ihtiyaç duyduğu üretim odaklı, sürdürülebilir, toplumun refah düzeyini artıran ve gelir dağılımını iyileştiren bir büyüme modeline geçişin başarılacağına ve küresel aktör olacağımıza inanıyoruz. Ekonomi ve yatırım için güven ve istikrar her şeyden önce geliyor. Bu konuda dönüp arkamıza bakacak olursak, dış dünyadan koparak içeriye odaklanmanın, enerjimizi kısır iç hesaplaşmalar uğruna harcamanın bedelini geçmiş yıllarda çok ağır ödedik. Aynı bedeli bir daha ödememek için sorunları, toplumsal barışa önem vererek, hukuk çerçevesinde çözmek, herkesin vazgeçilmezi olmalı” dedi.
Konuşmasında Haziran 2015’te yapılacak genel seçimlere ilişkin olarak popülist söylem ve uygulamalardan sakınmanın, ülke için önemli olduğuna değinen Bahçıvan, yeni yılın da dünya ve Türkiye’ye barış, bereket, sağlık, huzur ve mutluluk getirmesini dileyerek sözlerini tamamladı.