Meclis Konuşması
İstanbul Sanayi Odası, Şubat Meclisi'nde Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı'yı Ağırladı
- 24.02.2016
- Meclis Konuşması
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Şubat ayı olağan Meclisi “Küresel Rekabet ve Bilgi Çağında Kaliteli Bir Eğitim Sistemi ve Mesleki Eğitimin Sanayimizin ve Ekonomimizin Geleceği Açısından Önemi” ana gündemi ile yapıldı. Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı'nın konuk olduğu toplantıya, eski Milli Eğitim ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Ömer Dinçer de katıldı.
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, açılış konuşmasında sanayideki nitelikli işgücü eksikliğine dikkat çekerek “Eğitim ve istihdam arasındaki köprüyü mesleki eğitim kurabilir. Bu köprüyü kurmaya çalışırken, bütün çabaların odağında mutlaka mesleki eğitimin olması gerekiyor. Gelişen teknolojiler insanları kolaycılığa sevk ediyor. Gelişmekte olan ülkeler bu rehavet tuzağına karşı dikkatli olmalı" dedi.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, konuşmasında mesleki ve teknik eğitimde Türkiye'nin sessiz bir devrim yaşadığına dikkat çekti ve "Mesleki ve teknik eğitime çok önem veriyoruz. 2002 yılında Milli Eğitim'in sadece 7 buçuk milyar TL'lik bir bütçesi varken bugün Milli Eğitim'in bütçesinden 8 milyar 700 milyon TL mesleki eğitime ayrılıyor. Öğretmen atamalarında da birinci önceliğimiz mesleki ve teknik eğitimdir. Türkiye bu alanda sessiz bir devrim yaşıyor" dedi. OSB dışında açılacak meslek okullarını teşvik edeceklerini söyleyen Bakan, mesleki eğitimdeki olumsuz algıyı hızla gidereceklerini belirtti. İstanbul Sanayi Odası Vakfı'na uygulamakta olduğu mezun takip sistemi için teşekkür eden Bakan Avcı, "Mezunları bu kadar yakından takip etmeniz bizim için de yol gösterici oldu" şeklinde konuştu.
İSO Meclisi şubat ayı toplantısı, İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay’ın konuşması ile başladı. Okyay, okul-sanayi işbirliğinin önemine değinerek dünyada küresel bir meydan okuma yaşandığını ve artık herkesin "Endüstri 4.0"a şahitlik ettiğini kaydetti. Zeynep Bodur Okyay, özetle şunları söyledi:
"Türkiye 2002 yılından bu yana pek çok önemli mesafeler katetti. Biz de tüm bunları çok iyi karşılıyoruz. Ancak okul öncesi eğitimde, kızların, mevsimlik tarım işçilerinin ve mültecilerin eğitime katılması gibi belli konularda birtakım sorunlar yaşamaktayız. Türkiye genç nüfusa sahip bir ülke. Bu doğrultuda gençlerin mesleki uyum yeteneğinin daha çok geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bilim, Sanayi ve Teknoloji bakanlığının bir araştırmasına göre, mesleki eğitimde memnuniyet oranları yeterli seviyede bulunmamakta. Örneğin, sanayi, okul ve üniversite işbirliğinin mevcut yapısından memnun olma oranı çok düşük. İşe yeni giren gençlerimize en az 6 ay iş öğretmek zorunda kalıyoruz. Gençlerimizi bu yönde, yani bu açığı kapatacak şekilde eğitmemiz gerekiyor. Eğitimde kaliteyi artırarak etkin bir yapıyı hep birlikte tespit edebileceğimizi düşünüyoruz. Biz İSO olarak, sanayiciler olarak üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazırız."
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, konuşmasında dünya genelinde üretimin yeniden önem kazandığı bir süreçte yüksek katma değerli üretim ve ihracat yapısına geçmenin hem Hükümetin hem de sanayicilerin öncelikli hedefi olduğuna dikkat çekti.
Katma değeri yüksek ürünleri üretmenin ancak iyi eğitilmiş, nitelikli işgücü ile mümkün olacağını kaydeden Bahçıvan, “Sanayiciler olarak nitelikli işgücü temin etmekte hala zorlanıyoruz. Bir tarafta, işsizlik varken, sanayimizin uygun eleman bulmakta sorun yaşaması gerçekten çok düşündürücü. Acı ama gerçek; ülkemizde eğitim ile istihdam arasındaki sorunlara çare olacak güçlü bir köprünün eksikliği hala devam ediyor. Bu köprüyü kurmaya çalışırken, bütün çabaların odağında mutlaka mesleki eğitimin olması gerektiğine inanıyoruz. Mesleki eğitim odağa alınırken, dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birisi, okul-işyeri bağlantısındaki kopukluğun giderilmesidir” diye konuştu.
Gelişmekte olan ülkeler rehavete kapılmamalı
Bilgi Çağı olarak adlandırılan günümüzde bilgi tabanlı yeni bir ekonomik yapının oluştuğuna tanıklık edildiğini vurgulayan Bahçıvan, gelişen teknolojilerin insanları rahatlığa ve kolaycılığa sevk ettiğini belirterek gelişmekte olan ülkeleri bu rehavet tuzağına karşı dikkatli olması konusunda uyardı. Bahçıvan, “Biz sanayiciler Bilgi Çağı’nda üretim, ekonomi ve bilginin birbiriyle olan ilişkisini anlamaya çalışıyoruz. Önümüzdeki gerçek çok açık ve net; geleceğin dünyasında varoluşumuz, bu çağın ruhuna uygun hareket etmemize bağlı” dedi.
Eğitim kalitesi düşük ülkeleri büyük kayıplar bekliyor
Ekonomik kalkınma için bilgi ve iyi eğitimli insan gücünün önemine değinen Bahçıvan, üretime odaklı gelişmiş ülke ekonomisinin insan kaynağı profilini “optimali yakalayabilen, ekonomik ve teknolojik değişime uyum sağlayabilen, uzun vadeli düşünebilen, sürekli kendisini yenileyebilen, birlikte iş yapabilen, dünya ölçeğinde düşünebilme becerisine sahip, bilinçli ve üretken” olarak özetledi. Ekonomik rekabetin giderek acımasız hale geldiği günümüzde eğitim kalitesi düşük, bilgi birikimi, AR-GE kapasitesi zayıf, inovasyon gücü yetersiz ülkelerin gelecekte telafisi çok zor olacak büyük kayıp ve sorunlarla baş başa kalacağının altını çizen Bahçıvan, “Küresel düzeyde rekabet gücünü artırmış bir Türkiye için her zamankinden daha fazla çaba sarf etmemiz gerekiyor. Küresel Rekabetçilik Endeksi’ne göre, Türkiye’nin 140 ülke arasında 51’nci sırada olmasını dikkate aldığımızda, bu çaba ülkemizin geleceği için yaşamsal bir öneme sahip” dedi.
Türkiye’nin tüketimden değil, üretimden itibar kazanan gençlere ihtiyacı olduğunun altını çizen Bahçıvan, İSO’nun da faaliyetlerinde özellikle eğitim ve yarınların güvencesi gençlere özel bir önem verdiğini vurguladı. Bahçıvan, “Pilot okullarda başarı düzeyini artırmak ve öğrenci kaynaklı sorunlara engel olmak amacıyla ülkemizde ilk kez uygulanan “Sınıfta Hayat Var” projesini hayata geçirdik. İSO Vakfı olarak, her düzeydeki başarılı öğrencilere burs desteği sağlamaya devam ediyoruz. Bu yıl vakfımızın bursiyer sayısını 500’e çıkardık. 2015’te ilk defa doktora öğrencilerine de burs verdik” diye konuştu.
Daha sonra kürsüye gelen Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı "İSOV’un kuruluşunda katkısı olan ve İSO’ya hizmetlerde bulunan hayatını kaybedenlere rahmet diliyorum. Eğitime yaptıkları katkıdan dolayı teşekkür ediyorum" diyerek şöyle devam etti:
"Geçtiğimiz günlerde İSO ve MEB arasında imzaladığımız Okul Sanayi İşbirliği İstanbul modeli örnek olacak bir çalışma oldu. Bu model ile Türkiye’deki gençlerin 21. yüzyıl şartlarına göre yetişmesine katkıda bulunacağız. Türkiye pek çok meydan okuma ile karşı karşıya. Küresel rekabet ortamında eğitimin işlevi aynı zamanda küresel meydan okumalara bir cevap geliştirmek anlamına geliyor."
Yeni geliştirilen FATİH projesinden bahseden Bakan Avcı, projenin çok önemli bir yardımcı destek portalı haline geldiğinden bahsetti. Eğitim gibi yapısı gereği durağan bir sistem ile yeni gelişen teknolojileri bir arada değerlendirmek zorunda olduklarına işaret eden Avcı, bugün çocukların okulda edindikleri bilgileri zaten başka kaynaklardan edinmiş olduğunu söyledi. Yeni gelişen teknolojiler, tabletler ve akıllı tahtalarla öğrencilerin herkesten hızlı öğrendiğinin altını çizen Avcı, sahip olduğu bilgi birikim ile öğretmenin tek otorite olmaktan çıktığını kaydetti.
Mesleki ve teknik eğitimi yeniden düzenlediklerini belirten Bakan Avcı, İSO ile imzaladıkları Okul Sanayi İşbirliği İstanbul Modeli'nin öneminden bahsetti. 3 temel unsurun bu konuda öne çıktığını ifade eden Avcı, bu unsurları teknoloji, veri paylaşımı ve istihdam olarak açıkladı. İnsan insan bölgesinde yetişir sloganı ile hareket ettiklerine işaret eden Bakan Avcı, İSOV'un Bursiyer Sohbetleri gibi etkinliklerinin tecrübe paylaşımı konusunda çok önemli olduğunu ve çok önemsediklerini belirtti.
2002'de MEB bütçesininm 7.5 milyar TL, mesleki ve teknik eğitime ayrılan bütçenin ise 700 milyon TL olduğu bilgisini veren Avcı, bugün sadece mesleki ve teknik eğitime 8.7 milyar TL ayırdığını belirtti. Avcı, Türkiye'nin son dönemde mesleki ve teknik eğitim alanında sessiz bir devrime imza attığını ekledi. Avcı, önümüzdeki dönemde OSB dışında açılacak özel mesleki ve teknik okullara aynı OSB içindeymiş gibi öğrenci başı destek verecekleri bilgisini verdi. Bugün 23'ü özel toplam 57 mesleki ve teknik lisede öğrenci başına 3500 ile 6500 TL arasında destek verdiklerini dile getiren Bakan Avcı, mesleki eğitim üzerindeki olumsuz algıları da hızla giderilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. İSOV'un uyguladığı mezun takip sistemi için teşekkür eden Bakan Avcı, "Mezunları bu kadar yakından takip etmeniz bizim için de yol gösterici oldu" şeklinde konuştu.