Güncel Ekonomik Göstergeler
Kasım’da Yıllık Enflasyon Geriledi
Tüketici Fiyatları Endeksi, Kasım 2014
Kasım 2014’te Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE), aylık bazda yüzde 0,24 olan enflasyon beklentilerinin hafif altında, 0,18’lik bir artış gösterirken, Ekim 2014’te yüzde 8,96 olan yıllık TÜFE artışı, Kasım 2014’te yüzde 9,15’e yükselmiştir.
Kasım 2014 ayında TÜFE’nin 0,18 gelmesinde giyim ve ayakkabı sektöründeki yüzde 4,11’lik mevsimsel fiyat artışının yanı sıra gıda fiyatlarının önceki aylara göre daha ılımlı seyretmesi etkili olmuş gibi görülmektedir. Giyim fiyatlarındaki artış aylık enflasyonu 0,31 puan yukarı yönlü etkilerken yine büyük ölçüde mevsimsel faktörlerin etkisini yansıtan ulaştırma harcamalarındaki yüzde 1,8’lik fiyat düşüşü aylık enflasyonu 0,29 puan aşağı çekmiştir. Ev eşyalarındaki yüzde 0,86’lık fiyat artışı da enflasyonu 0,06 puan etkileyen bir diğer önemli unsur olmuştur. Gıda fiyatları artışındaki yavaşlamaya rağmen Kasım’de yüzde 9,15 olan yıllık TÜFE enflasyonunun en önemli etkeni ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,37 olarak gerçekleşen gıda enflasyonudur.
Diğer yandan, fiyat değişimlerinde rol oynayan geçici etkenlerin arındırılmasıyla elde edilen ve Merkez Bankası’nın para politikası açısından yakından takip ettiği Özel Kapsamlı TÜFE Göstergesi olan I Endeksi’nin (enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç) yıllık artış oranı, Ekim’de yüzde 9,28 iken Ekim’de yüzde 8,84’e gerilemiştir. Bu durum tüketici enflasyonundaki iyileşmenin geçici etkenlerle sınırlı olmadığına işaret etmesi bakımından olumludur. Son aylarda petrol fiyatlarında görülen keskin düşüş eğiliminin tüketici fiyatlarına olumlu yansımaya başladığı ve bu eğilimin önümüzdeki aylarda da sürebileceği tahmin edilmektedir. Yıllık Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi enflasyonunun uzun bir aradan sonra TÜFE enflasyonunun altında kalması da bu beklentiyi güçlendirmektedir.
Merkez Bankası, 31 Ekim tarihinde yayınlamış olduğu Enflasyon Raporu’nda 2014 yılsonu enflasyon beklentisini, orta noktası yüzde 8,9 olmak üzere yüzde 8,4 ile yüzde 9,4 aralığında açıklamıştır. Son aylarda gıda ve enerji fiyatlarında görülen eğilim, yılsonu enflasyonunun bu orta nokta tahmine yakın gerçekleşme olasılığını arttırmıştır. Gelişmelerin enflasyonu ve enflasyon beklentilerini olumlu etkilemeyi sürdürmesi halinde Merkez Bankası’nın sıkılaştırıcı para politikası duruşunu esnetme konusunda hareket alanının güçlenmesi mümkün olabilecektir. Diğer taraftan TCMB tarafından düzenlenen Beklenti Anketi’nin Kasım ayı sonuçları, piyasalarda yılsonu TÜFE enflasyonu beklentisinin yüzde 9,22’ye yükselerek olumsuz bir tablo çizmeye devam ettiğini göstermektedir.
