Avrupa İşletmeler Ağı, AB Bülteni

Avrupa birliği, Avrupa işletmeleri ağıAvrupa İşletmeler Ağı

Türkiye’nin 1996 yılında imzalanan Gümrük Birliği ile AB’ye entegre olması ve 2005 yılından itibaren girilen tam üyelik müzakere süreci nedeniyle firmalarımızın sürekli değişiklik gösteren AB uygulamaları ve mevzuatını yakından takip etmeleri büyük önem taşımaktadır. Ancak 180.000 sayfadan fazla ve teknik terminoloji içeren bu mevzuatı firmalarımızın ve özellikle KOBİ’lerimizin uygulamaya geçirmesi oldukça zordur.

Odamız Avrupa Birliği konusundaki uzmanlar ile AB’deki gelişmeleri ve Türkiye’nin uyum çalışmalarını yakından takip ederek sektörlerin AB’ye uyum sürecinde, firmalarımızı düzenli olarak bilgilendirmektedir.

Odamız, Avrupa İşletmeler Ağı - İstanbul (Enterprise Europe Network) olarak KOSGEB İMES Müdürlüğü ve Sabancı Üniversitesi ile birlikte hizmet vermektedir. Avrupa İşletmeler Ağı 66 ülkede 600 üye kurumda çalışan 5000’in üzerinde uzmanıyla uluslararası iş birlikleri kurmak isteyen özellikle KOBİ’lere, ayrıca büyük firmalara ve araştırmacılara hizmet eden dünyanın en büyük ağıdır. Ağda ticaret ve sanayi odaları, teknoloji transfer merkezleri, araştırma merkezleri ve KOBİ’lere destek sağlayan kurumlar yer almaktadır. Her şehir / bölgede farklı kurumlar bir araya gelerek kendi Avrupa İşletmeler Ağı konsorsiyumlarını oluşturmaktadırlar.

Amacımız, firmaları uluslararasılaşma, dış ticaret, uluslararası işbirlikleri konularında bilgilendirmek, inovasyon ve Ar-Ge altyapılarını geliştirip firmaların uluslararası pazarda rekabet edebilirliklerini arttırarak uluslararası ortaklıklar kurmalarını sağlamaktır. Bilgilendirme ve altyapı faaliyetleri dışında Avrupa İşletmeler Ağı profil veri tabanı ile firmaların ticari, teknolojik iş ortaklıkları veya ortak Ar-ge projeleri için birbirlerini bulmalarına da aracılık edilmektedir.Bununla birlikte uluslararası b2b ikili görüşme etkinlikleri düzenleyerek firmaların birbirleri ile yüz yüze tanışarak potansiyel ortaklarını bulmaları amaçlanmaktadır; bu tür etkinlikler çoğunlukla fuar, konferans gibi uluslararası etkinliklerde düzenlenmektedir.

Konu hakkında detaylı bilgiye; www.een-istanbul.org adresinde ulaşabilirsiniz.

AB Bülteni

Ülkemizin dış ticaretinde en büyük paydaşlardan biri konumunda olan Avrupa Birliği, Yeşil Mutabakat ile sanayiden ulaştırmaya, enerjiden tarıma kadar birçok boyutta büyük bir dönüşümü hedeflemektedir. Uluslararası ticaret sistemini derinden etkileyecek bu dönüşüm hakkında üyelerimizi bilgilendirmek adına, Avrupa Birliği'nin aldığı kararlar, AB Konseyinin sektörümüzü ilgilendiren kritik açıklamaları ve izlediği politikalar ile ilgili hazırladığımız İSO AB Bültenimizi bilgilerinize sunarız.


Arşivler


Bakan Bolat, AB ile Ticaret Gündemini Görüştü

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve AB Komiseri Maroš Šefčovič, 3 Haziran’da OECD toplantısı kapsamında bir araya geldi. Gümrük Birliği iş birliği, ikili ticaret gündemi ve Schengen vize sorunlarının ele alındığı görüşmede, Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu’nun ikinci toplantısının 1 Temmuz 2025’te Ankara’da gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı. Taraflar, son iki yılda karşılıklı ticari engellerin aşılması yönünde önemli ilerlemeler sağlandığını teyit ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AB Konseyi Başkanı von der Leyen’in Aralık 2024’teki görüşmesinde belirlenen hedefler doğrultusunda ekonomik diyaloğun derinleştirilmesinin süreceğini vurguladı. AB, 2025’in ilk 5 ayında Türkiye’nin ihracatında %43,5’lik payla en büyük pazar olmaya devam etti.

Detaylı Bilgi

AB: Türkiye Güvenlik Alanında Önemli Bir Ortak

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Türkiye’yi güvenlik alanında bir aktör olarak tanımlarken, SAFE programı kapsamında Avrupa savunma sanayisine katkı sunacak ortak projelere Türkiye’nin de dahil olabileceğini belirtti. Türkiye’nin arabuluculuk rolüne de dikkat çeken Kallas, İstanbul’un diplomatik girişimler için önemli bir merkez haline geldiğini ve AB’nin Türkiye ile iş birliğini güçlendirmeyi hedeflediğini vurguladı. Türkiye artık SAFE kredilerine erişim hakkına sahip olacak ve savunma iş birliklerinde rol üstlenebilecek.

Detaylı Bilgi

İç Pazarın Korunması İçin AB’den Yeni İthalat Gözetim Mekanizması

AB Komisyonu, üçüncü ülkelerden kaynaklanan ticaret sapmalarına karşı İç Pazar’ı korumak amacıyla gümrük verilerine dayalı yeni bir ithalat gözetim sistemini başlattı. Çevrimiçi veri paylaşımıyla çalışan araç, yüksek tarifeler nedeniyle yön değiştirerek AB’ye gelen ürünleri tespit edecek ve olası dengesizliklere karşı erken uyarı mekanizması işlevi görecek. Üye devletler, sanayi kuruluşları ve sektör temsilcileri veri paylaşımıyla sürece katkı vermeye davet edilirken, Çin ile ticaret sapmalarını izlemek üzere özel bir diyalog başlatıldı. Gözetim gücü artırılan araçla Komisyon, AB sanayisini korumayı ve eşit rekabeti sağlamayı hedefliyor.

Detaylı Bilgi

AB ve EBRD Ortaklığıyla Türkiye’de Genç Girişimciliğe Güçlü Destek

EBRD, Türkiye’de 35 yaş altı girişimcilere yönelik “Genç İş İnsanlarına Finansman Programı”nı başlattı. Türkiye ve AB’nin desteklediği program kapsamında gençlere 250 milyon avroya kadar finansman, danışmanlık ve işletme geliştirme hizmetleri sunulacak. Kaynağın %70’i deprem bölgesindeki işletmelere yönlendirilecek. Finansman, EBRD iş ortakları aracılığıyla gençlerin yönettiği veya çoğunluk hissesine sahip olduğu KOBİ’lere kredi olarak sağlanacak. Program, genç girişimciliği teşvik etmeyi, istihdamı artırmayı ve bölgesel toparlanmayı hızlandırmayı amaçlıyor. EBRD, Türkiye’nin genç nüfus potansiyeline olan inancını yineledi.

Detaylı Bilgi

AB–ABD Ticaret Müzakerelerinde Temaslar Hızlandırılıyor

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ABD ile yürütülen tarife müzakerelerinin hızlandırıldığını ve 9 Temmuz öncesinde bir anlaşmaya varılmasının hedeflendiğini açıkladı. G7 Kanada Liderler Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Donald Trump ile görüşen Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, tarafların tarifeler konusunda iyi ve adil bir anlaşmaya varmak için müzakereleri hızlandırma kararı aldığını açıkladı. Trump’ın 1 Haziran itibarıyla AB’ye %50 tarife uygulanması yönündeki önerisinin ardından devreye giren diplomatik temaslar neticesinde karar 9 Temmuz’a ertelenmiş, bu süre zarfında teknik müzakereler başlatılmıştı.

Detaylı Bilgi

Çin’in Yükselişi Avrupa Ekonomisi Pahasına Olmamalı!

Avrupa Komisyonu’nun Ticaretten Sorumlu Üyesi Maroš Šefčovič, Brüksel Ekonomik Güvenlik Forumu’nda yaptığı açıklamada, AB'nin Çin ile ekonomik ve ticari ilişkilere değer verdiğini ancak Çin'in yükselişinin Avrupa ekonomisinin aleyhine gelişmemesi gerektiğini belirtti. Çin’in aşırı kapasite, sübvansiyon politikaları, kritik minerallerdeki ihracat kısıtlamaları ve pazar erişimi gibi alanlarda yapıcı adımlar atması gerektiğini vurgulayan Šefčovič, çok taraflılığa ve kurallara saygının altını çizdi. AB’nin serbest ve adil ticaret ilkelerine bağlı olduğunu hatırlatan Šefčovič, Çin’in küresel sorunların çözümünde sorumluluk paylaşması gerektiğini ifade etti.

Detaylı Bilgi

Avrupa Merkez Bankası ile Çin Merkez Bankası Arasında Yeni İşbirliği Anlaşması

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ile Çin Merkez Bankası (PBoC), merkez bankacılığı alanındaki ilişkileri güçlendirmek üzere Pekin’de güncellenmiş bir mutabakat zaptı imzaladı. ECB Başkanı Christine Lagarde ve PBoC Başkanı Pan Gongsheng’in imzaladığı anlaşma, bilgi alışverişi, teknik işbirliği ve düzenli diyalog mekanizmalarını içeren kurumsal bir çerçeve sunuyor. Çin Başbakanı Li Qiang, uluslararası para sisteminde reform ihtiyacına dikkat çekerek Avrupa ile daha derin bir finansal eşgüdüm çağrısında bulundu. Ayrıca taraflar arasında merkez bankası başkanları düzeyinde yıllık toplantı düzenlenmesi kararlaştırıldı.

Detaylı Bilgi

AB, Rusya’ya Yönelik Yaptırımları 6 Ay Daha Uzattı

AB liderleri, 26 Haziran 2025’te Brüksel’de toplanan Avrupa Konseyi Zirvesi’nde jeoekonomik riskleri ve Ukrayna ile Orta Doğu’daki gelişmeleri ele alırken, Rusya’ya yönelik mevcut ekonomik ve bireysel yaptırımların süresini 31 Temmuz sonrası için 6 ay daha uzatma kararı aldı. Dondurulmuş yaklaşık 200 milyar euroluk Rus Merkez Bankası varlığı ile 2400’ü aşkın kişi ve kuruluşa yönelik yaptırımların devamı konusunda mutabakat sağlanırken, enerji sektörü ve Rusya’nın gölge tanker filosunu hedef alan 18. yaptırım paketi Slovakya’nın itirazı nedeniyle onaylanamadı. Slovakya Başbakanı Fico, 2027 sonrası gaz tedarikiyle ilgili endişelerini gerekçe gösterdi. Diplomatik kaynaklara göre, AB büyükelçileri arasında görüşmeler sürdürülerek anlaşmazlıkların aşılması bekleniyor.

Detaylı Bilgi

AB, Uluslararası Dijital Stratejisini Açıkladı

Avrupa Komisyonu ve AB Dış Politika Yüksek Temsilciliği tarafından yayımlanan “AB Uluslararası Dijital Stratejisi”, Birliğin dijital alandaki dış eylem vizyonunu ortaya koyarken; dijital ortaklıkların derinleştirilmesi, Dijital Ortaklık Ağı’nın kurulması ve küresel dijital yönetişimde AB değerlerinin savunulmasını hedefliyor. Yapay zekâ, 5G/6G, kuantum, yarı iletkenler gibi yüksek teknolojilere odaklanan strateji; güvenli dijital altyapı, dijital kamu sistemleri, siber güvenlik ve dijital kimliklerde işbirliği çağrısı yapıyor. AB yatırım kapasitesi ile özel sektör gücünü birleştiren “AB Teknoloji Teklifi” ile dijital dönüşümde küresel ortaklarına destek sunmayı ve rekabetçiliğini artırmayı amaçlayan strateji, AB’nin dijital alanlardaki küresel liderlik iddiasını pekiştiriyor.

Detaylı Bilgi