Avrupa İşletmeler Ağı, AB Bülteni

Avrupa birliği, Avrupa işletmeleri ağıAvrupa İşletmeler Ağı

Türkiye’nin 1996 yılında imzalanan Gümrük Birliği ile AB’ye entegre olması ve 2005 yılından itibaren girilen tam üyelik müzakere süreci nedeniyle firmalarımızın sürekli değişiklik gösteren AB uygulamaları ve mevzuatını yakından takip etmeleri büyük önem taşımaktadır. Ancak 180.000 sayfadan fazla ve teknik terminoloji içeren bu mevzuatı firmalarımızın ve özellikle KOBİ’lerimizin uygulamaya geçirmesi oldukça zordur.

Odamız Avrupa Birliği konusundaki uzmanlar ile AB’deki gelişmeleri ve Türkiye’nin uyum çalışmalarını yakından takip ederek sektörlerin AB’ye uyum sürecinde, firmalarımızı düzenli olarak bilgilendirmektedir.

Odamız, Avrupa İşletmeler Ağı - İstanbul (Enterprise Europe Network) olarak KOSGEB İMES Müdürlüğü ve Sabancı Üniversitesi ile birlikte hizmet vermektedir. Avrupa İşletmeler Ağı 66 ülkede 600 üye kurumda çalışan 5000’in üzerinde uzmanıyla uluslararası iş birlikleri kurmak isteyen özellikle KOBİ’lere, ayrıca büyük firmalara ve araştırmacılara hizmet eden dünyanın en büyük ağıdır. Ağda ticaret ve sanayi odaları, teknoloji transfer merkezleri, araştırma merkezleri ve KOBİ’lere destek sağlayan kurumlar yer almaktadır. Her şehir / bölgede farklı kurumlar bir araya gelerek kendi Avrupa İşletmeler Ağı konsorsiyumlarını oluşturmaktadırlar.

Amacımız, firmaları uluslararasılaşma, dış ticaret, uluslararası işbirlikleri konularında bilgilendirmek, inovasyon ve Ar-Ge altyapılarını geliştirip firmaların uluslararası pazarda rekabet edebilirliklerini arttırarak uluslararası ortaklıklar kurmalarını sağlamaktır. Bilgilendirme ve altyapı faaliyetleri dışında Avrupa İşletmeler Ağı profil veri tabanı ile firmaların ticari, teknolojik iş ortaklıkları veya ortak Ar-ge projeleri için birbirlerini bulmalarına da aracılık edilmektedir.Bununla birlikte uluslararası b2b ikili görüşme etkinlikleri düzenleyerek firmaların birbirleri ile yüz yüze tanışarak potansiyel ortaklarını bulmaları amaçlanmaktadır; bu tür etkinlikler çoğunlukla fuar, konferans gibi uluslararası etkinliklerde düzenlenmektedir.

Konu hakkında detaylı bilgiye; www.een-istanbul.org adresinde ulaşabilirsiniz.

AB Bülteni

Ülkemizin dış ticaretinde en büyük paydaşlardan biri konumunda olan Avrupa Birliği, Yeşil Mutabakat ile sanayiden ulaştırmaya, enerjiden tarıma kadar birçok boyutta büyük bir dönüşümü hedeflemektedir. Uluslararası ticaret sistemini derinden etkileyecek bu dönüşüm hakkında üyelerimizi bilgilendirmek adına, Avrupa Birliği'nin aldığı kararlar, AB Konseyinin sektörümüzü ilgilendiren kritik açıklamaları ve izlediği politikalar ile ilgili hazırladığımız İSO AB Bültenimizi bilgilerinize sunarız.


Arşivler


Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek Brüksel’de Temaslarda Bulundu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Brüksel temasları kapsamında Avrupa Komisyon Üyeleri Paolo Gentiloni, Thierry Breton ve Mairead McGuinness ile bir araya gelerek Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, vize serbestisi, enerji güvenliği, göç ve üçüncü ülkelerde iş ortaklıklarının artırılması konularını görüştü. Bruegel etkinliğinde kamuoyuna açıklamalarda bulunan Şimşek, AB ve Türkiye arasındaki iş birliğinin önemine dikkat çekti. Yapısal reformlar ve ekonomik iş birliğinin, Türkiye’nin stratejik önemini ve ekonomik potansiyelini artıracağını vurgulayan Şimşek, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize serbestisinin acilen hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Detaylı Bilgi

Avrupa İşletmeler Ağı Ulusal Toplantısı İSO Ev Sahipliğinde Düzenlendi

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) 2008 yılından bu yana bir parçası olduğu Avrupa İşletmeler Ağı’nın, Türkiye Ulusal Toplantısı Odakule Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, Avrupa Yenilik Konseyi ve KOBİ Yürütme Ajansı (EISMEA) Sektör Başkanı Muriel de Grande, Avrupa Yenilik Konseyi ve KOBİ Yürütme Ajansı Türkiye Sorumlusu Georgios Roussos katıldı.

Detaylı Bilgi

Elektrik Piyasası Reformu Tüzüğü Kabul Edildi

AB Konseyi, Elektrik Piyasası Reformuna ilişkin tüzüğü 21 Mayıs’ta onaylayarak tüketicilerin daha istikrarlı enerji fiyatlarından yararlanmasına, fosil yakıt fiyatlarına olan bağımlılığın azalmasına ve gelecekteki krizlere karşı daha hazır olunmasına yönelik önemli bir önlem aldı. Reform kapsamında uzun vadeli enerji satın alma anlaşmaları (PPAs) ve iki yönlü fark sözleşmeleri (CfDs) teşvik ediliyor. Bu sözleşmeler, yenilenebilir enerji yatırımlarını destekleyerek enerji fiyatlarının fosil yakıt piyasalarındaki dalgalanmalardan daha az etkilenmesini amaçlıyor. Ayrıca, kriz durumlarında AB Konseyi’nin müdahale yetkisi artırılarak, üye devletlerin kriz dönemlerinde hassas ve dezavantajlı tüketicileri koruma önlemleri alması sağlanıyor. Bu düzenlemeler ile enerji güvenliği artırılarak arz güvenliği ve esnekliğinin geliştirilmesi bekleniyor.

Detaylı Bilgi

AB, Rus Gazının Yeniden İhracat (Re-export) İşlemlerini Yasaklıyor

AB ülkeleri, Rusya’ya yönelik yeni yaptırım turu görüşmelerine başladı. Sıvılaştırılmış doğal gazı (LNG) ilk kez hedef alan bu teklif, Rus gazına tamamen yasak getirmemekle birlikte, Rus LNG’sinin AB limanlarından diğer ülkelere yeniden ihracat (re-export) işlemlerini yasaklamayı amaçlıyor. Geçen yıl AB, Rus LNG’sine 8,2 milyar avro ödedi ve bu tutar, toplam gaz tüketiminin %5’ini oluşturdu. Belçika, Fransa ve İspanya, Rus LNG’si için ana giriş noktaları olmakla birlikte yaptırımlar, Rus LNG’sinin dünya genelinde taşınmasını kısıtlamayı ve Rusya’nın bu alandaki gelirini azaltmayı hedefliyor. Taslak yaptırımlar, ayrıca henüz faaliyete geçmemiş üç Rus LNG projesini de hedef alıyor. Yaptırımların onaylanması hâlinde yeni paket, Şubat 2022’den bu yana uygulanacak olan 14. yaptırım paketi olacak. Ayrıca AB’nin ithal ettiği doğal gazda Rusya’nın payının son 3 yılda %41’den %10’a indiği ve LNG payının %20’den %41’e yükseldiği bilinmektedir.

Detaylı Bilgi

AB-Yeni Zelanda Serbest Ticaret Anlaşması Yürürlüğe Girdi

AB ve Yeni Zelanda arasındaki serbest ticaret anlaşması, 1 Mayıs itibarıyla yürürlüğe girdi. Anlaşma ile AB şirketlerinin yılda 140 milyon avrodan fazla gümrük vergisinden tasarruf edeceği ve AB-Yeni Zelanda ticaretinin önümüzdeki on yıl içinde %30 düzeyinde büyüyeceği öngörülüyor. Anlaşma uyarınca sürdürülebilirlik konusunda karşılıklı taahhütler belirleniyor, AB tarım ürünleri için kritik gümrük vergilerini kaldırıyor ve coğrafi işaretler ile diğer ilgili korumaları da beraberinde getiriyor. Ayrıca finansal hizmetler, telekomünikasyon, deniz taşımacılığı ve teslimat hizmetleri gibi kilit sektörlerde Yeni Zelanda hizmet pazarının daha fazla açılması da anlaşmayla birlikte öngörülen hususlar arasında yer alıyor.

Detaylı Bilgi

Suudi Arabistan’da Avrupa Ticaret Odası Kuruldu

Avrupa Komisyonu, Suudi Arabistan’da kurulan Avrupa Ticaret Odası’nın (ECCKSA) açılışını memnuniyetle karşıladığını bildirdi. Bu kuruluş AB, Suudi Arabistan ve Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) bölgesi arasındaki ekonomik ilişkileri çeşitlendirmeyi amaçlamakla birlikte, AB ve Suudi Arabistan arasındaki ticaret ve yatırımı teşvik etmek için bir platform görevi üstlenerek, özellikle küçük ve orta ölçekli Avrupa işletmelerine destek sağlayacak. Suudi Arabistan, GCC ülkeleri arasında AB’nin en büyük ticaret ortağıdır. İki taraf arasındaki yıllık ticaret hacmi 75 milyar avroyu bulmaktadır.

Detaylı Bilgi