Avrupa İşletmeler Ağı, AB Bülteni

Avrupa birliği, Avrupa işletmeleri ağıAvrupa İşletmeler Ağı

Türkiye’nin 1996 yılında imzalanan Gümrük Birliği ile AB’ye entegre olması ve 2005 yılından itibaren girilen tam üyelik müzakere süreci nedeniyle firmalarımızın sürekli değişiklik gösteren AB uygulamaları ve mevzuatını yakından takip etmeleri büyük önem taşımaktadır. Ancak 180.000 sayfadan fazla ve teknik terminoloji içeren bu mevzuatı firmalarımızın ve özellikle KOBİ’lerimizin uygulamaya geçirmesi oldukça zordur.

Odamız Avrupa Birliği konusundaki uzmanlar ile AB’deki gelişmeleri ve Türkiye’nin uyum çalışmalarını yakından takip ederek sektörlerin AB’ye uyum sürecinde, firmalarımızı düzenli olarak bilgilendirmektedir.

Odamız, Avrupa İşletmeler Ağı - İstanbul (Enterprise Europe Network) olarak KOSGEB İMES Müdürlüğü ve Sabancı Üniversitesi ile birlikte hizmet vermektedir. Avrupa İşletmeler Ağı 66 ülkede 600 üye kurumda çalışan 5000’in üzerinde uzmanıyla uluslararası iş birlikleri kurmak isteyen özellikle KOBİ’lere, ayrıca büyük firmalara ve araştırmacılara hizmet eden dünyanın en büyük ağıdır. Ağda ticaret ve sanayi odaları, teknoloji transfer merkezleri, araştırma merkezleri ve KOBİ’lere destek sağlayan kurumlar yer almaktadır. Her şehir / bölgede farklı kurumlar bir araya gelerek kendi Avrupa İşletmeler Ağı konsorsiyumlarını oluşturmaktadırlar.

Amacımız, firmaları uluslararasılaşma, dış ticaret, uluslararası işbirlikleri konularında bilgilendirmek, inovasyon ve Ar-Ge altyapılarını geliştirip firmaların uluslararası pazarda rekabet edebilirliklerini arttırarak uluslararası ortaklıklar kurmalarını sağlamaktır. Bilgilendirme ve altyapı faaliyetleri dışında Avrupa İşletmeler Ağı profil veri tabanı ile firmaların ticari, teknolojik iş ortaklıkları veya ortak Ar-ge projeleri için birbirlerini bulmalarına da aracılık edilmektedir.Bununla birlikte uluslararası b2b ikili görüşme etkinlikleri düzenleyerek firmaların birbirleri ile yüz yüze tanışarak potansiyel ortaklarını bulmaları amaçlanmaktadır; bu tür etkinlikler çoğunlukla fuar, konferans gibi uluslararası etkinliklerde düzenlenmektedir.

Konu hakkında detaylı bilgiye; www.een-istanbul.org adresinde ulaşabilirsiniz.

AB Bülteni

Ülkemizin dış ticaretinde en büyük paydaşlardan biri konumunda olan Avrupa Birliği, Yeşil Mutabakat ile sanayiden ulaştırmaya, enerjiden tarıma kadar birçok boyutta büyük bir dönüşümü hedeflemektedir. Uluslararası ticaret sistemini derinden etkileyecek bu dönüşüm hakkında üyelerimizi bilgilendirmek adına, Avrupa Birliği'nin aldığı kararlar, AB Konseyinin sektörümüzü ilgilendiren kritik açıklamaları ve izlediği politikalar ile ilgili hazırladığımız İSO AB Bültenimizi bilgilerinize sunarız.


Arşivler


Avrupa’nın Rekabet Gücünün Geleceği Üzerine Mario Draghi Raporu Yayımlandı

Eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Avrupa Komisyonu’nun talebi üzerine “Avrupa’nın Rekabet Gücünün Geleceği” başlıklı yaklaşık 400 sayfalık bir rapor hazırladı. Raporda, AB’nin küresel rakipleri olan ABD ve Çin’e karşı rekabet gücünü koruyabilmesi için öneriler sunuluyor. Draghi, AB’nin yıllık 800 milyar avroya kadar ek harcamaya ihtiyaç duyduğunu ve bu harcamaların büyük kısmının enerji ve teknoloji alanında yapılması gerektiğini vurguluyor. Draghi’nin raporu, iş dünyası tarafından genel olarak olumlu karşılanırken, başta Almanya olmak üzere bazı AB üyesi ülkeler özellikle ortak borçlanma önerisine karşı temkinli yaklaşıyor. Raporda öne çıkan diğer başlıklar, inovasyon açığı, yeşil dönüşüm ve yeni sanayi stratejisi olurken, bilhassa enerji yoğun endüstrilerde maliyetlerin düşürülmesi ve Çin’den gelen rekabetin dengelenmesi gerektiği öneriliyor.

Detaylı Bilgi

Dışişleri Bakanı Fidan, AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’na Katıldı

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 29 Ağustos 2024 tarihinde Gymnich olarak da isimlendirilen AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısına katıldı. Toplantıda, Türkiye-AB ilişkileri, gümrük birliği, vize, Kıbrıs meselesi, Ukrayna savaşı ve Orta Doğu’daki jeopolitik riskler konuları ele alındı. Fidan, Türkiye’nin Rusya olmadan yapılacak barış zirvelerine katkı sağlayamayacağını belirtirken, AB bakanları Türkiye’nin siyasi kriterlere uyumunu yeniden canlandırma gereğini vurguladı. Toplantı, Türkiye-AB ilişkilerinde uzun süredir devam eden duraklamaya rağmen diyaloğun devam ettirilmesi açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Detaylı Bilgi

Yeni Avrupa Komisyonu Üyeleri Açıklandı

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yeni Komisyon üyelerini ve görev dağılımlarını belirledi. Bu görevlendirmeler bir yandan 6-9 Haziran 2024 tarihleri arasında yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin ardından gelecek 5 yıllık dönemde görev yapacak üyelerin belirlenmesi, diğer yandan da Türkiye-AB ilişkilerinin gidişatının nasıl olacağını öngörmek için yakından takip ediliyordu. Yeni yapılanmada Komisyon’un 6 Başkan Yardımcısından 4’ü kadın olurken Estonyalı Kaja Kallas, Yüksek Temsilcilik; Slovenyalı Marta Kos, Genişlemeden Sorumlu; Slovakya’dan Maroš Šefčovič, Ticaret ve Ekonomik Güvenlikten Sorumlu; Letonya’dan Valdis Dombrovskis ise Ekonomi ve Üretkenlikten Sorumlu Komisyon Üyeleri olarak göreve getirildi.

Detaylı Bilgi

Yapay Zekâ Yasası Yürürlüğe Girdi

1 Ağustos 2024 itibarıyla Avrupa Yapay Zekâ Yasası (AI Act) yürürlüğe girdi. Bu yasa, AB genelinde yapay zekânın güvenli ve sorumlu bir şekilde geliştirilmesi ve uygulanmasını teşvik etmeyi amaçlıyor. Yasa, geliştiriciler ve kullanıcılar için yapay zekânın belirli kullanım alanlarına dair net gereklilikler ve yükümlülükler getirirken, işletmeler için idari ve finansal yükleri azaltmayı hedefliyor. Yasa uyarınca riskler, dört kategori altında sınıflandırılıyor: minimum risk, özgül şeffaflık riski, yüksek risk ve kabul edilemez risk. Ayrıca Avrupa Konseyi bünyesinde 5 Eylül 2024 tarihinde imzalanan Yapay Zekâ Çerçeve Anlaşması AB, ABD, Birleşik Krallık, İsrail ve diğer Avrupalı ülkelerle birlikte, küresel yapay zekâ standartlarının belirlenmesinde önemli bir kilometre taşı olarak görülüyor.

Detaylı Bilgi

Avrupa Komisyonu 2024 Enerji Birliği Durumu Raporu’nu Yayımladı

Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan 2024 Enerji Birliği Durumu Raporu, AB’nin enerji alanında karşılaştığı zorluklarla nasıl başa çıktığını ve temiz enerjiye geçiş sürecinde attığı önemli adımları gözler önüne seriyor. Rapora göre AB, enerji arzının güvenliğini sağlama, enerji piyasalarını kontrol altına alma ve iklim nötrlüğüne geçişi hızlandırma konularında önemli ilerlemeler kaydetti. 2024’ün ilk yarısında, AB’de üretilen elektriğin %50’si yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilirken, Rus gazına bağımlılık %45’ten %18’e geriledi. Ayrıca, 2024 kış dönemi için gaz depolama hedefi, kasım ayından önce %90 kapasiteye ulaşarak başarıyla tamamlandı. Raporda ayrıca, enerji fiyatlarının istikrar kazandığı, ancak AB sanayisinin rekabetçiliğini artırmak ve “enerji yoksulluğunu” azaltmak için daha fazla iş birliği ve yatırıma ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.

Detaylı Bilgi

AB Çevre Yatırımlarından 34,5 Milyar Avro Getiri Sağladığını Açıkladı

Avrupa Komisyonu’nun çevre programlarına yaptığı 3,5 milyar avroluk yatırım, on katı geri dönüşle 34,5 milyar avro kazanç sağladı. LIFE programı kapsamında, 2014-2020 döneminde AB, 1.167 çevre projesine destek verirken, sera gazı emisyonları azaldı ve biyoçeşitlilik iyileştirildi. Yapılan yatırımlar sayesinde 1 milyon haneye eşdeğer enerji tasarrufu sağlanırken, karbondioksit salınımı yılda 11,8 milyon ton azaltıldı. Doğal çevrenin korunması amacıyla 260 bin kişi eğitim aldı. Ancak, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) gibi çevre örgütleri, AB’nin çevre finansmanını daha da artırması gerektiğini savunuyor. Buna karşın Avrupa Sayıştayı, söz konusu getirinin COVID-19 kurtarma fonu kapsamında elde edildiğini ve raporda “yeşil olarak sınıflandırılan bazı projelerin daha yakından incelendiğinde yeşil dönüşümle doğrudan bir bağlantısı olmadığı görüldü.” ifadelerine yer verdi.

Detaylı Bilgi

Türkiye ile İsveç Arasında JETCO Protokolü İmzalandı

Türkiye ile İsveç arasında 3 Eylül 2024 tarihinde imzalanan Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi (JETCO) Protokolü, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin güçlendirilmesi ve stratejik iş birliklerinin artırılması amacıyla önemli bir adım olarak değerlendirildi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell’in katılımlarıyla gerçekleşen Türkiye-İsveç JETCO II. Dönem Toplantısı sonucunda imzalanan protokol ile yenilenebilir enerji, sağlık turizmi, yeşil ekonomi, teknoloji, savunma sanayi, KOBİ’ler ve start-up’lar gibi alanlarda yeni iş birlikleri için güçlü bir temel atıldı. Bakan Bolat, iki ülke arasındaki ticaret hacmini en kısa süre içinde 5 milyar doların üzerine çıkarmayı hedeflediklerini belirtirken, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi için de çalışmaların sürdürüleceğini ifade etti.

Detaylı Bilgi

AB, Çin’in Süt Ürünlerine Getirdiği Sübvansiyon Soruşturmasını DTÖ’ye Taşıdı

Çin, AB’den ithal edilen süt ürünlerine yönelik bir sübvansiyon soruşturması başlattığını duyurdu. Çin Ticaret Bakanlığı, yerli süt üreticilerinin başvurusu üzerine AB’den ithal taze peynir, lor ve rokfor gibi süt ürünlerinin sübvansiyon incelemesine tabi tutulacağını açıkladı. Soruşturma, 1 Nisan 2023 ve 31 Mart 2024 tarihleri arasındaki ithalatı kapsayacak ve 2020-2024 yılları arasında Çin yerel endüstrisinde oluşan zarar tespit edilecek. Bu gelişmeler, AB’nin Çin’den ithal elektrikli araçlara uyguladığı sübvansiyon soruşturmasına bir yanıt olarak görülürken AB, Çin’in başlattığı bu soruşturmayı Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) taşıdı.

Detaylı Bilgi