70 Yıllık Birikimle Daha Güçlü İSO, Daha Güçlü Sanayi

Bu yıl bizim için, İstanbul Sanayi Odası (İSO) için önemli bir yıl. 70. Yılımızı kutluyoruz. Ülkemiz sanayisinin daha emeklemeye başladığı yıllarda, 1952 yılında kurulan Odamız, hem ekonomimiz hem de endüstriyel üretimimizin gelişip serpilmesine tanıklık etti. Aslında, “tanıklıktan fazlasını yaptı” demek abartı olmaz. Çünkü Türkiye’nin yakın dönem sanayileşme sürecinin hemen hemen birçok yapı taşının örülmesinde İSO ve üye sanayicilerin harcı var.

Geçen yıllar içinde çok değerli çalışmalar ve çabalar sergilendi. Hepsi, bugün olduğu gibi ülkemiz ekonomisin gelişmesi içindi… Üretim ekonomisinin güçlenmesi içindi… İstihdam içindi… Refah toplumuna giden yolda sanayileşmenin en güçlü katkısını sunabilmek içindi.

Bugün de o misyonu ve vizyonu sürdürüyoruz. Her Meclis toplantımızda “Ülkemizi nasıl daha fazla kalkındırırız?” sorusuna tüm sanayicilerimizle birlikte yanıt arıyoruz. Tüketimin ne yazık ki daha fazla öne çıktığı bugünlerde “Tüketimden değil üretimden itibar kazanmak daha değerli” mottosunu topluma anlatmaya çalışıyoruz.

Mayıs ayı meclis toplantımızda da çok önemli bir konuğumuzla bunları konuştuk. Nitelikli üretimin, beşerî sermayenin değerinin bir ülke için ne kadar vazgeçilemez olduğunu istişare ettik. “İSO’nun 70 yılı: Dün, Bugün ve Gelecek. Daha Nitelikli Üretim ve Rekabetçi Sanayi İçin Değerlendirmeler” gündemiyle yaptığımız Meclisimiz toplantımıza katılan Chicago Üniversitesi Ekonomi Bölümünden Sayın Prof. Dr. Ufuk Akçiğit’in şu sözleri ne kadar önemli: “Finansal kaynaklar yanlış kullanılırsa, alınacak doğru önlemlerle birkaç yıl içinde bu durumun telafi edilebilir. Ancak beşerî sermayenin yanlış yönetilmesi durumunda koca bir jenerasyon kaybolacaktır.”

Geçen ay önemli bir etkinliğimiz vardı. SAHA İstanbul ile birlikte “İSO Savunma Sanayi Buluşmaları”nın dördüncüsünü yaptık. Artık geleneksel hale gelen bu buluşmalar gerçekten sanayicilerimiz tarafından büyük ilgi görüyor. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanımız Sayın Prof. Dr. İsmail Demir’in de katılarak bir konuşma yaptığı buluşmanın sempozyum ve ikili görüşme ayrıntılarını ilerleyen sayfalarımıza bulabilirsiniz.

Mayıs ayları bizim için gerçekten farklı bir heyecanı daha beraberinde getiriyor. Çünkü “İSO Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” araştırmamızı açıklıyoruz. Bu yıl da Ekonomik Araştırmalar Şubemiz ve danışmanlarımızın özverili çalışmalarıyla, Mayıs ayının son gününde de olsa İSO 500’ü açıklayabildik. İSO 500, sonuçlarıyla, Onu bekleyen ekonomik kamuoyuna her yıl olduğu gibi yine çok şey anlatıyor. Geçen yıla ilişkin sanayi şirketlerinin faaliyetlerine hakkında son derece çarpıcı verileri kapsayan araştırmanın özet sonuçlarını da yine bu sayımızda bulabilirsiniz.

Esenlikle dolu bir ay geçirmenizi diliyorum…

Erdal Bahçıvan
İstanbul Sanayi Odası