Coğrafi İşaretlerin Kapsamının Zanaat Ve Sanayi Ürünlerine Genişletilmesi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden (TOBB) alınan 27.11.2023 tarihli bir yazıda, Avrupa Komisyonu tarafından 13 Nisan 2022 tarihinde sunulan ve halihazırda tarım ürünleri ve alkollü içecekleri kapsayan coğrafi işaret korumasının, zanaat ve sanayi ürünlerine genişletilmesini öngören Tüzük Teklifi'nin 12 Eylül 2023 tarihinde Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda kabul edildiği hususunun, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü tarafından TOBB’a iletildiği bildirilmiştir.

AB Konseyi tarafından 9 Ekim 2023 tarihinde kabul edilen yeni Tüzük ile tarım ürünleri ve alkollü içeceklere yönelik mevcut AB coğrafi işaret korumasını tamamlayacak şekilde, mücevher, tekstil, cam, porselen gibi zanaat ve sanayi ürünleri için AB düzeyinde doğrudan uygulanabilir coğrafi işaret koruması oluşturulacağı ve söz konusu Tüzüğün Avrupa Parlamentosu Başkanı ve Konsey Başkanı tarafından imzalanmasının ardından, 27 Ekim 2023 tarihinde AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanmış olup, yayımını takip eden yirminci günde yürürlüğe gireceği bildirilmektedir.

Bu itibarla, ekte sunulan Tüzük taslağının incelenerek, Türkiye'de tescilli mücevher, tekstil, cam, porselen gibi zanaat ve sanayi ürünlerinin AB'de tescil edilmesi için gerekli hazırlıkların yapılması hususu bilgilerinize sunulmaktadır.

Tüzük Taslağı Attach