Basın Açıklamaları
İSO Yönetimi, Çalışma Döneminin 4. Yılı Olan 2016 Yılını Kapsayan Faaliyet Raporu’nu Yayımladı
- 25.01.2017
- Basın Açıklamaları
İstanbul Sanayi Odası’nın 2016 yılı Faaliyet Raporu yayımlandı. Geçen yıl Meclis Başkanlık Divanı faaliyetleriyle birlikte, başta Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan olmak üzere, Yönetim Kurulu üyeleri ile Oda’nın kurumsal olarak yürüttüğü tüm toplantıları, çalışmaları, projeleri, sanayi ve sanayici adına yürütülen işbirliklerini kapsayan Faaliyet Raporu’nun girişinde yer alan “Sunuş” kısmında bütün bu faaliyetlerin bir özeti yer alıyor. İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu, İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyeleri başta olmak üzere tüm paydaşlara yönelik olarak, raporun başında yer alan “Sunuş” kısmında şöyle diyor:
“İstanbul Sanayi Odası Yönetimi olarak göreve geldiğimizde 2013-2016 dönemi için hazırladığımız Çalışma Programı’nda çalışmalarımızı ve projelerimizi; uzun vadeli bir sanayi vizyonuyla, Türkiye’nin güçlü bir endüstri ülkesi olması hedefiyle yürüteceğimizi ifade etmiştik.
Çalışma dönemimizin dördüncü yılı olan 2016 senesi hem dünyada hem Türkiye’de uzun süre hafızalarda kalacak zor bir yıl oldu. Dünyada finansal kuraklık sürecinin başlaması, ülkemizde de etkili olan artan terör olayları, 15 Temmuz hain FETÖ darbe girişimi ve daha pek çok olumsuz gelişme 2016’ya damgasını vurdu. Bütün bu olumsuzluklara ve zorluklara rağmen ülkemizin yarınlarına hep güvendik, güvenmeye de devam edeceğiz.
İşte bu anlayış eşliğinde sanayicimiz ve sanayimiz için 2016 yılını da kapsamlı, sonuç alıcı proje ve etkinliklerle dolu dolu geçirdik. Bu yıl içinde sanayimizin, ekonomimizin ve üyelerimizin daha iyi bir noktaya taşınması doğrultusunda hükümetimize birçok talebimizi ilettik. Bu taleplerimizi sadece söylemde bırakmadık, vizyoner çözüm önerileri ile birlikte destekledik. Dile getirdiğimiz taleplerimizi ilgili bakanlık nezdinde takip ederek somut çözümlere ulaşılmasında ısrarcı olduk. İşte, Faaliyet Raporumuz’da bu sene “Vizyoner Öneriler, İSO’nun Hükümetten Taleplerine Somut Çözümler” adı ile yeni bir bölüm açarak bu taleplerimizi ve gerçekleşme durumlarını sizlerle paylaşmak istedik.
İstanbul Sanayi Odası Yönetimi olarak hükümetimiz ile yakın temasta bulunmayı ve çalışmalarımızı sanayimizin geliştirilmesi ortak paydası üzerinden yürütmeyi sürdürüyoruz. 2016 yılı süresince aylık Meclis toplantılarımız, bu temaslarımız için en etkili platform oldu. Meclis toplantılarımızda Adalet Bakanımız Bekir Bozdağ’ı; Milli Eğitim Bakanımız Prof. Dr. Nabi Avcı’yı; dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’nu; Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkci’yi; Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci’yi; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Faruk Özlü ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu’nu konuk ettik.
Meclis toplantılarımız haricinde de yıl boyunca hükümetimizle işbirliğimizi geliştirerek diyaloğumuzu sürdürdük. Bir yandan İSO çatısı altında yaptığımız toplantılarda Bakanlarımızı ağırlarken, diğer yandan Bakanlarımıza yaptığımız ziyaretlerde de sanayicilerimizin sorunlarını gündeme getirdik. Düzenlediğimiz toplantılar içinde en etkili olanı, 15 Temmuz sonrasında ekonomimizin gerçeklerini yabancı sermayeli üyelerimize ve dünya kamuoyuna anlattığımız “Türkiye’ye Güvenenler, Türkiye’de Üretenler” etkinliğimiz oldu. Bu toplantımızda toplam 74 ülkeden 600’ün üzerinde yabancı sermayeli üyemizi, Başbakan Yardımcımız Mehmet Şimşek; Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkci; Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Dr. Faruk Özlü ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker’le buluşturduk. Toplantımıza video konferans ile katılan Başbakanımız Binali Yıldırım’ın konuşması aynı zamanda tüm Türkiye’de canlı olarak yayımlandı. İSO üyesi uluslararası sermayeli firmalarımızın yöneticilerinin bu toplantımızda yaptıkları konuşmalar, ülkemizin geleceğine duyulan güvenin en güzel örneğini ortaya koydu.
Diğer üst düzey temaslarımıza bakacak olursak; 2016 içinde ilk olarak Şubat ayında, dünyada sayıları giderek artan bölgesel serbest ticaret anlaşmalarının ülkemiz için taşıdığı öneme dikkat çekmek amacıyla “Yeni Nesil Ekonomik Diplomasi: Dünyada Artan Bölgesel Serbest Ticaret Anlaşmaları ve TTIP Müzakereleri Konferansı”nda dönemin Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır’ı ağırladık. Seçkin bir katılımcı profiliyle gerçekleşen etkinliğimizde Dünya Ticaret Örgütü’nün eski Genel Direktörü Pascal Lamy’nin yanı sıra, yurt içinden ve yurt dışından değerli konuşmacılar, farklı bakış açılarıyla düşünce zenginliği kattılar. Bu tip vizyoner toplantıları alanında uzman yerli ve yabancı konuklarla sürdürmeyi planlıyoruz.
Hükümetimizle yakın diyalog anlayışımızdan hareketle gerçekleştirdiğimiz ikinci etkinliğimiz, Nisan ayında dönemin Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun katılımıyla düzenlediğimiz “Sağlık Bakanlığı Yerli Üreticilerle Buluşuyor” toplantımız oldu. Bu buluşma üyelerimiz için verimli işbirlikleri fırsatları sundu.
Daha sonra, Maliye Bakanımız Naci Ağbal’ı 21 Nisan 2016 tarihli Meslek Komiteleri Ortak Toplantımızda İSO çatısı altında konuk ettik. Toplantımızda 11 meslek grubunu temsilen kürsüye gelen Meslek Komitesi Üyelerimiz, sanayinin en güncel ve ivedilikle çözülmesi beklenen sorunlarını ve çözüm önerilerini Bakan Ağbal’a aktarma fırsatını buldular.
Yılın son ayında, önce Milli Eğitim Bakanımız Dr. İsmet Yılmaz ile Odamızda bir araya geldik. Bakanımız ile gerçekleştirdiğimiz buluşmada 2023 vizyonu ile oluşturulan ulusal hedefler ve sektörel talepler çerçevesinde yeniden yapılandırılan mesleki eğitim konusunda işbirliklerini konuştuk ve yeni projeleri ele aldık. Toplantıda ayrıca İSO ve İSOV ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında var olan projelerde yapılacak iyileştirmelerin yanı sıra mesleki eğitim konusunda yeni işbirliklerini görüştük.
Yine Aralık ayı içinde ikinci olarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Faruk Özlü’nün katılımıyla OSB’lerle ilgili ortak bir çalışma toplantısı gerçekleştirdik. Bakanımızla İstanbul’daki OSB temsilcilerini buluşturduğumuz toplantımız oldukça başarılı geçti. Bakanımızın OSB’lerdeki sorunlara ve çözüm önerilerine yönelik verdiği müjdeli haberler çalışmalarımızın ne kadar doğru bir yolda ilerlediğini bize göstermesi bakımından memnuniyet vericidir.
Bu temaslarımızla yetinmedik. Ankara ve İstanbul’da bir dizi üst düzey görüşme gerçekleştirdik. Şubat ayında Maliye Bakanımız Naci Ağbal’la; TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız’la; dönemin Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’la ve TBMM Başkanımız İsmail Kahraman’la bir araya geldik. Mart ayında ise Başbakan Yardımcımız Numan Kurtulmuş’u ziyaret ettik.
2016, yurt dışı üst düzey temaslarımız açısından da verimli bir yıl oldu. İSO Meclisi olarak 2016’da bir ilki gerçekleştirerek, ilk yurt dışı gezimizi 29 Nisan-1 Mayıs 2016 tarihleri arasında İran’ın başkenti Tahran’a yaptık. Bu ziyaretimize katılan 70 sanayicimiz ile birlikte, yaptırımların kaldırılmasının ardından İran’daki ekonomik fırsatları yerinde değerlendirme fırsatı bulduk. Tahran ziyaretimizde; İran İletişim ve Bilişim Teknolojileri Bakanı ile İran Sanayi, Madenler ve Ticaret Bakanı’yla bir araya geldik. Ayrıca Tahran Büyükelçimiz, İran Ticaret, Sanayi, Madenler ve Tarım Odası Başkanı ve Tahran Ticaret, Sanayi, Madenler ve Tarım Odası Başkanı’yla da görüşmeler yaptık. Katılımcı üyelerimiz ziyaret sırasında 200’den fazla İranlı firma ile 400’ün üzerinde ikili görüşme gerçekleştirdi. Bu ziyaretimizin ardından yaşanan ilk gelişme İran’da Türk yatırımcılar için bir organize sanayi bölgesi kurulmasıdır. Bu çerçevede Odamız ile İran Sanayi Madenler ve Ticaret Bakanlığı ve İran Ticaret Sanayi, Madenler ve Tarım arasında OSB kurulumuna yönelik iyi niyet anlaşması imzaladık. Odamızda İran’da kurulması planlanan OSB konusunda çalışmak üzere deneyimli Meclis Üyelerimizden oluşan bir komisyon kurduk. Fizibilite çalışmalarının 2017 başında tamamlanmasını bekliyoruz.
Meclisimizin Değerli Üyeleri
Odamız 2015 yılı itibarıyla İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesindeki “İTÜ Çekirdek” girişimcilik ekosisteminin önemli bir paydaşı konumunda. Geçtiğimiz yıl “Big Bang” yarışmasının büyük finalinde yaptığımız gibi, bu yıl da kazanan girişimcilere “İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü”nü vermenin gururunu yaşadık. Öte yandan proje kapsamında sanayici antrenörler olarak genç girişimlere de tecrübelerimiz ve imkanlarımız doğrultusunda destek olmaya çalıştık. Girişimci ihtiyaçlarının sanayi firmaları ile buluşturulması sayesinde girişimciler fabrika ortamını yerinde görerek üretim ile ilgili deneyim kazandı, seri üretime geçerken bilgi eksikliği olanlar sanayi tecrübelerinden yararlandı.
Öte yandan sanayi üniversite işbirliğinin somut projelerle hayata geçirilmesi de dikkat ettiğimiz bir husus. Bu noktadan hareketle oluşturduğumuz "İSO – Sanayi Platformu" kapsamında gerçekleştirdiğimiz faaliyetler çerçevesinde firmalarımız ve üniversitelerimiz arasında üniversite – sanayi işbirliği konusunda başarı hikayeleri yazılmasına aracılık ettik.
İstanbul Sanayi Odası olarak, özellikle eğitim ve yarınlarımızın güvencesi gençlere özel bir önem veriyoruz. Ancak ülkemizde eğitim ile istihdam arasındaki sorunlara çare olacak güçlü bir köprünün eksikliğinin hala devam ettiğini de biliyoruz. Bu köprüyü kurmaya çalışırken, mesleki eğitimi odağına alan, okul-işyeri bağlantısını güçlendirecek çalışmalara öncülük yapmak istiyoruz. Bu önemli konuya yönelik ilk adımı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birlikte “Okul-Sanayi İşbirliği İstanbul Modeli” protokolünü imzalayarak atmıştık. Bugüne kadar 40’ın üzerinde çoklu firma ziyareti, İSO üyesi 38 sanayi firması ile Meslek Lisesi işbirliği protokolü gibi birçok faaliyetle model başarı ile sürdürülüyor. Oluşturulan model Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da örnek model olarak tüm il müdürlüklerine iyi uygulama örneği olarak gönderildi ve benzeri çalışmaların yapılması salık verildi.
Yerli üretim ve yerli malı kullanımını çok önemsiyoruz. Gerek kamu, gerekse özel sektör yatırımlarında kullanılacak malzemelerin mümkün olduğunca yüksek oranda “yerli üretimle” karşılanması, yerli üreticinin desteklenmesi ve cesaretlendirilmesi amacıyla İstanbul Sanayi Odası olarak, bir dizi toplantı ve ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda 2016 yılında üçüncü havalimanı inşaatında yerli üretimi ve yerli alımı desteklemek amacıyla yüklenici firma yetkilileri ile İSO üyelerini Odakule’de bir araya getirdik. Ardından 3. Havalimanı şantiyesine sanayicilerimizle bir ziyaret gerçekleştirdik. Arnavutköy’de bulunan ve halen dünyanın en büyük havalimanı olarak kabul edilen İstanbul’un 3. Havalimanı inşaatına giden İSO Üyesi sanayicilerimize, üretim ekosistemiyle ilgili detaylı bir sunum yapıldıktan sonra yetkililerle karşılıklı görüşmeler gerçekleştirildi ve sahada örnek uygulamalar incelendi.
Yerli sanayinin desteklenmesi milli gelir, istihdam, ödemeler dengesi, dışa bağımlılık ve küresel rekabet gücü üzerinde olumlu etkiler yapacağını biliyoruz. Bu anlayış ile “Sağlık Bakanlığı Yerli Üreticilerle Buluşuyor” toplantımızda dönemin Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu ile sanayicilerimizi İSO çatısı altında bir araya getirdik. Uzay ve havacılık alanında da aynı anlayış eşliğinde İSO ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TAI-TUSAŞ) arasında karşılıklı ziyaretler çerçevesinde TAI yetkilileri ile üyelerimizi buluşturduk.
Yerli üretimin dünyaya açılması ve dış ticaret faaliyetlerini geliştirmek de önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bu kapsamda İstanbul sanayisine ve ticaretine katkı yapmak için farklı ülke ve kültürleri tanıma fırsatı sunan, yıllardır düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz “Ülke Günleri” etkinliğimizi ihtiyaçlar doğrultusunda çeşitlendiriyoruz. Üyelerimizin alternatif pazar arayışlarına destek olan ve yeni iş fırsatları yaratan Ülke Günü etkinliğimiz ile 2016 yılında Endonezya, Japonya, Pasifik İttifakı Üyesi Ülkeler, Belçika ve Pakistan olmak üzere farklı kıtalara ulaşma imkanı sunduk. 2017 yılında da bu etkinliğimiz ile insanları, ekonomileri ve sanayileri birbirine yakınlaştırmaya devam edeceğiz.
Çevre ve enerji alanında da çalışmalarımızı sürdürdük. “Nükleer Güç Santralleri için İhracat Odaklı Yerelleşme UR-GE Projesi” üzerindeki çalışmalarımıza 2016 yılının ilk aylarından itibaren başladık. Firmalarımızın ürettikleri ürünler için uluslararası işbirlikleri ile know-how transferi yapabilmeleri hedefi doğrultusunda adımlar atıyoruz. Nükleerde bir diğer projemiz ise “Nükleer Sektöre Yönelik Kümelenme Destek Programı – NÜKSAK”dır. Bu proje ile sanayi kuruluşlarımızın nükleer güç santralleri için üretim yapabilmelerine yönelik fiziksel altyapı ve teknolojik ihtiyaçlarının tespit edilmesi, uluslararası nükleer standartlara uyum sağlayacak şekilde ürünlerinin sertifikasyonu, uluslararası B2B etkinlikleri ile dış pazarlara açılımını hedefliyoruz.
Hizmeti üyelerimizin ayağına götürme anlayışı çerçevesinde yeni bir hizmet birimini devreye aldık. İSO Tuzla Hizmet Birimimizi üyelerimizin de katılımı ile törenle hizmete açtık. Tuzla’daki İstanbul Anadolu Yakası OSB’de bulunan hizmet binasında yer alan İSO Tuzla Hizmet Birimi sanayi firmalarına yönelik pek çok işlemin burada yapılmasına olanak sağlıyor.
İstanbul Sanayi Odası, sanayicilerimizin sorunlarının çözümüne ve ihtiyaç duyduğu alanlardaki desteklerine yönelik etkinlikleri, artık bölgesel bazda o bölgenin sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içerisinde yapıyor. Geçtiğimiz yıllarda başlattığımız ve gelen ilgi ile sayısını ve çeşitliliğini artırdığımız bu toplantılarımızı bu yıl da heyecanla sürdürdük. 2016 yılında sanayicilerimizden büyük ilgi gören enerji, finans, iş sağlığı ve güvenliği, vergi gibi konularda toplam 16 toplantı gerçekleştirdik.
Sanayimizin en önemli sorunlarının başında finansman sıkıntısı geliyor. Bu noktada teminat yetersizliği nedeniyle kredi alamayan KOBİ’lerimize Kredi Garanti Fonu’nun kefil olduğu “Nefes Kredisi” kampanyasına İstanbul Sanayi Odası olarak çok güçlü bir destek veriyoruz. Ayrıca finansman ihtiyacında bulunan üyelerimizi kendilerine en uygun olan mekanizmaya yönlendirmek ve bu alandaki mevzuat ve uygulamalar hakkında bilgilendirmek amacıyla yeni bir çalışmayı hayata geçirdik. Odamız bünyesinde kurulan İSO Kredi Danışma Hattı ile kredi ihtiyacı olan ve teminat sorunu yaşayan üyelerimiz bu konudaki tüm bilgiyi Kredi Garanti Fonu ile yakın işbirliği halinde olan İstanbul Sanayi Odası’ndan temin edebilecek.
Sanayimizdeki iş kollarının mümkün olduğunca Odamızda temsil edilmesine büyük önem veriyoruz. Nitekim son yıllarda Odamızın üye sayısı artmış ve eski yapı ile imalat sektörlerinin Oda organlarında yeterince temsil edilemedikleri ön plana çıkmıştı. Bu sıkıntıları gidermek ve imalat sektörlerimizin temsiliyetini sağlamak amacıyla yaptığımız çalışmaları 2016 yılında tamamlayarak Meslek Grubu sayımızı 46’dan 55’e çıkardık.
İstiklal Caddesinin simgelerinden biri olan Odakule binamızın, İstanbul Sanayi Odamıza yakışan bir şekilde hem gayrimenkulünün değerlenmesi hem de daha kaliteli hizmet verme amacıyla başlayan yenileme çalışmalarında bu yıl oldukça ilerledik. Odakule’nin dış cephe, mekanik ve elektrik tesisatı, iç-dış dekorasyon vb. tüm inşaat aşamalarını içeren tadilat /yenileme çalışmalarına başladık. 2017 yılı içerisinde merkez binamızın da Odakule’ye taşınması ile tüm İSO çalışanları ve üyelerimiz çok daha modern ve alt yapısı gelişmiş bir binada hizmet alma şansına kavuşacaklar.
Sosyal sorumluluk faaliyetlerimizi İstanbul Sanayi Odası Vakfı çerçevesinde yürütmekteyiz. Vakfımızın kuruluşundan itibaren düzenli olarak gerçekleştirdiği burs desteği faaliyetini bu yıl daha da geliştirdik. 2016-2017 eğitim öğretim döneminde burs desteği verdiğimiz 500 öğrenci için ekonomik şartları göz önüne alarak burs ücretlerinde artış yaptık. Ayrıca, İSOV Mesleki Eğitim Kompleksinin özel teknik kolej statüsü kazanması amacıyla fizibilite çalışmalarını sonuçlandırdık, yönetim ve işletme prosedürleri araştırmalarını başlattık.
İstanbul Sanayi Odası’nın 48 yıldır sürdürdüğü “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” araştırmasının yanı sıra 1997 yılından bu yana “Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” çalışmalarıyla sanayi sektörünün fotoğrafını çekiyor. İSO 500 Araştırmamız İstanbul Sanayi Odası’nda görevi devraldığımız 2013 yılı ve öncesinde temmuz aylarının sonunda açıklanıyordu. 2016 yılında araştırmayı yaklaşık iki ay daha erkene çekmeyi başarmış olmanın gururunu yaşıyoruz.
2017’yi de sanayicimizin ve üretim hayatımızın sorunlarını çözmek, sanayinin geleceğine yönelik vizyon geliştirmek doğrultusunda dolu dolu değerlendireceğimize yürekten inanıyorum.
Meclisimizin Değerli Üyeleri
2016 yılı boyunca yaptığımız çalışmaların, geliştirdiğimiz hizmetlerin, yerine getirdiğimiz faaliyetlerin ayrıntılarını bu raporla bilgi ve takdirlerinize sunmuş bulunuyoruz.
Sizden aldığımız destek ve ilham ile 2017 yılında da çalışmalarımızı ve hizmetlerimizi sizlerin talepleri doğrultusunda şekillendireceğiz. Çalışmalarımız boyunca esirgemediğiniz güven, destek ve yardımlar için Meclis Başkanlık Divanımıza, Meclisimizin siz değerli üyelerine, Meclis Komisyonlarımıza, Meslek Komitelerimize şükranlarımızı sunuyor, Odamız çalışanlarına teşekkür ediyoruz.”