Adalet Bakanlığı ile İstanbul Sanayi Odası Meslek Komiteleri İstişare Toplantısı Odakule’de Gerçekleştirildi

  • Diğer Haberler
adalet_bakanligi_manset_01

T.C. Adalet Bakanlığı ile İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meslek Komiteleri İstişare toplantısı Odakule’de gerçekleştirildi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ev sahipliğinde gerçekleşen istişare toplantısına Adalet Bakan Yardımcısı Niyazi Acar ile birlikte Adalet Bakanlığı yetkilileri, İSO Yönetim Kurulu Üyeleri, İSO Meclis ve Meslek Komiteleri Üyeleri katıldı.

İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları İrfan Özhamaratlı ile Cemal Keleş, İSO Yönetim Kurulu Üyeleri Kemal Akar, Celal Kaya, Hüseyin Çetin, Dr. Faruk Sarı ve İSO Meclis Başkan Yardımcısı Yüksel Özyurt’un yer aldığı toplantıda İSO’nun 22 meslek komitesi kendi sektörlerini temsilen gündemlerindeki konu başlıklarını paylaşarak güncel sorunlar ve çözüm önerileri istişare edildi.

Toplantının açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, şunları söyledi:

“Bugünkü toplantımız öncesinde detaylı bir hazırlık yaparak, meslek komitelerimize, Adalet Bakanlığı’nın çalışma alanlarına giren konularla ilgili yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini sorduk. İletilen konuları bir rapor haline getirdik ve toplantı öncesinde Adalet Bakanlığımıza sunduk. Bugün, 23 farklı sektörümüzü temsil eden konuşmacılarımız sektörleri ile ilgili konuları aktaracaklar. Ardından Bakanlığımızın konular hakkındaki değerlendirmelerini dinleyerek toplantımıza devam etmek arzusundayız. Sektör konuşmacılarımıza söz vermeden önce önemli gördüğüm birkaç hususa değinmek istiyorum.


İSO Yönetim Kurulu Başkanı
Erdal Bahçıvan

Hukuk bir toplum için her şeydir. Öyle ki, gelişmiş ülkelere bakıldığında, iki temel direk üzerinde yükseldiklerini görüyoruz: Hukuk ve ekonomi. Gerek hukuk gerekse ekonomi, temelde insanlar arasındaki ilişkiyi ele almaktadır. Dolayısıyla bu iki direk arasındaki ilişkinin uyumlu olması da çok büyük bir önem taşımaktadır. Milli geliri gelişmiş, eğitim düzeyi yüksek, ekonomisi güçlü, saygın üniversiteleri ve bilim insanlarıyla hayranlık uyandıran refah toplumu ancak hukukun üstünlüğü ile mümkün olabilmektedir. Hayatın hangi alanına bakarsak bakalım orada eğer adalet varsa düzen vardır, huzur vardır, barış vardır. Eğer adaletin terazisi doğru tartar ve adalet zamanında tecelli ederse, o zaman insanların hakkına kavuşma noktasındaki inancı da kuvvetlenmiş olur.”


Adalet Bakan Yardımcısı
Niyazi Acar

Adalet Bakan Yardımcısı Niyazi Acar da toplantının açılışında yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Çalıştığımız birim bakımdan özellikle TİSK ve HAK-İŞ gibi işveren sendikalarının benzer toplantılarına katılıyoruz. Yapıcı diyaloğun çok kıymetli olduğunu düşünüyoruz ve bu nedenle buna benzer toplantılar çok önemli. Dolayısıyla sayın Başkanımıza ve Yönetim Kurulu’ndan bu toplantıların geleneksel hale getirilmesini düşünmelerini arz etmek istiyorum. Biz Adalet Bakanlığı olarak bunun geleneksel hale getirilmesinde fayda görüyoruz. Çünkü yargılama dediğimiz şey çoğunlukla bir süreç. Hukuk diyoruz bu da bir süreç. Buna benzer toplantıların hayata geçirilmesi bu süreçlerin takibi açısından çok önemli. Ancak bu toplantılarda gündeme getirilecek sorunların bir anda çözülmesi mümkün değil. Burada çalışma arkadaşlarımızla birlikte alacağımız notların zaman içerisinde takip edilmesinin bu anlamda çok kıymetli olduğunu düşünüyoruz.

Karşılıklı diyalog çok önemli, yapıcı diyalog çok kıymetli. Bu anlamda sahada olmak çok kıymetli. Biz Adalet Bakanlığı olarak İl Müdürlüklerine sahip değiliz. Bizim mahkemelerimiz var, savcılıklarımız var. Onlar sahada adaletin sağlanmasını sağlıyorlar. Onlarla inorganik bir bağ içerisindeyiz, onların amiri olmamız söz konusu değildir. Anayasa’da yer alan kanunları uyguluyorlar ve onlardan feyz alıyoruz. Sahadan veri toplamak ve bilgilendirmek, yanlış bilinenleri bu tip toplantılarda düzeltmek çok kıymetli.”

Açılış konuşmalarının ardından istişare toplantısı İSO Meclis Üyeleri ve Meslek Komiteleri Üyeleri’nin tek tek söz olarak, sektörlerinin güncel sorunlarını ve bunlara çözüm önerilerini paylaşmasıyla devam etti. Adalet Bakanlığı yetkilileri de aktarılan konular hakkında değerlendirmelerini paylaştı. İstişare toplantısına Adalet Bakanlığı’ndan şu isimler katıldı:

Adalet Bakanlığı Mevzuat Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Üstünbaş, Adalet Bakanlığı Bilirkişi Daire Başkanı Abdülkadir Kutluk, Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkan Yardımcısı Kubilay İnan, Adalet Bakanlığı Mevzuat Genel Müdürlüğü Tetkik Hakimi Serdal Güngör ve Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 7. Hukuk Daire Başkanı Koray Ünal