İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, Hadımköy ve Arnavutköylü Sanayiciler ile Video Konferans Aracılığıyla Güncel Konular Hakkında Sohbet Etti

  • Diğer Haberler
hadimköy-sanayici-02

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Hadımköy Arnavutköy Sanayici ve İşadamları Derneği (HASİAD) üyesi sanayicilerle biraraya gelerek gündemdeki önemli konular hakkında sohbet etti. Aynı zamanda İSO Meclis Üyesi de olan HASİAD Başkanı Hüseyin Bozdağ tarafından yönetilen video konferansa İSO Meclisi Başkan Yardımcısı Serdar Urfalılar ve Meclis Üyeleri ile birlikte Hadımköy ve Arnavutköy bölgesinde faaliyet gösteren birçok sanayici de katıldı.

Toplantının açılışında kısa bir konuşma yaparak daha çok sanayicilerden gelen sorulara yanıt veren İSO Başkanı Bahçıvan, Hadımköy’e karşı bir başka gönül bağı olduğunu ve burada kümelenen sektörlerin İstanbul sanayisi için adeta bir laboratuvar merkezi, bir test merkezi olarak görülmesi gerektiğini söyledi. Öncelikle Pandemi sürecini değerlendiren Bahçıvan şöyle konuştu:

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan
İSO Yönetim Kurulu Başkanı
Erdal Bahçıvan

 “Üç aya yakın bir karantina süreci yaşandı. İnşallah Allah bu günleri bize tekrarlatmaz. Ama ne mutlu dünyadaki birçok gelişmiş ülkeden çok daha iyi durumdayız. Bu süreci çok daha huzurlu ve güvenli bir şekilde geçirmemizden dolayı sağlık camiamız her türlü övgüyü fazlasıyla hak ediyorlar. Başta sağlık bakanımız olmak üzere Türkiye sağlık camiası muazzam bir başarı grafiği çizdi. Umarız bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatırız. Şimdi alınan önlemlerle ikinci evreye geçiyoruz. Tabi birinci evre hepimiz için şoktu. İnsanlık tarihinde yaşanan en hazırlıksız bir durumla karşılaştık. Bu büyük tehdit dünyayı kilitledi. Çok pahalı bir ders ama eminim ki insanlık nasıl gelişim kaydettiyse ben bu yaşanan sürecin insanlığa katkı sağlayacağını ve atlatacağımızı düşünüyorum. İnsan yaşamına, hayata mola verdiğimiz bir dönemin mutlaka etkileri farklı boyutlarda olacak.”

Pandemi sürecinin ekonomiye etkilerini de değerlendiren Bahçıvan, “Piyasa bir adaptasyon sürecine girecek. Ekonomiyi, üretimi, hizmet sektörünü belirleyen taleptir. Talep ne kadar güçlü olursa üretim o kadar güçlü olur. Talebin nasıl bir patikaya dönüşeceğini henüz göremiyoruz. Bu iki buçuk - üç aylık mola insanlara nasıl bir travma yaşattı, bunu bilemiyoruz. Bu süreç dünya için de bir laboratuvar dönemi olacak. Dünyayı çok iyi takip etmek lazım. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki son bir haftada olan olayları görüyoruz. Sanki filmlerde geçen olaylar yaşanıyor. Tabii asıl olayın altında büyük bir ekonomik sebep var. Bunların hepsini temkinli bir şekilde gözlemlememiz gerekiyor” dedi.

Pandemi süreci sonrası Türk sanayisinin kısa ve orta vadede olumlu bir şekilde etkileneceğini, bunu bardağın dolu tarafı olarak değerlendiren İSO Başkanı, üretimin önemine değinerek şöyle konuştu: “Artık net bir şekilde görüyoruz ki hangi dönemde olursa olsun sanayi toplumun sigortası. Türkiye gibi idealleri olan bir ülkenin sanayisiz olmayacağını bir kez daha görmüş olduk. Özellikle devlet tarafında da üretime verilen önem çok daha güçlü bir şekilde çıkıyor. Çok güçlü bir sınavdan geçtik. Dünyanın tedarik merkezi olma noktasında inanıyorum ki Türkiye elimizdeki fırsatı değerlendirebilecek.”

Koronavirüs salgınında İSO’nun da paydaşı olduğu Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü ile meslek liselerinin ivme kazanarak gerçekleştirdiği başarıya değinen Bahçıvan bu liselerin gerçekleştirdikleri girişimlerle mevcut algısının değiştiğini, reytinginin arttığını ve bu okulların bu dönemin kahramanları olduklarını vurguladı. Bahçıvan, İSO’nun da Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü’nün bir parçası olmasından dolayı gurur duyduklarını söyledi. Bahçıvan konuşmasına şöyle devam etti: “Meslek liseleri projesinde yer alan tüm sanayicilerimizi kutluyorum. Belki de hayatımızda yaptığımız en önemli proje bu. Bir öğrencinin dahi hayatına dokunmak çok önemli. İyi ki yapmışız. Daha yapılacak çok iş var.”.

HASİAD Başkanı Hüseyin Bozdağ
HASİAD Başkanı Hüseyin Bozdağ

Hadımköy Arnavutköy Sanayici ve İşadamları Derneği (HASİAD) Başkanı Hüseyin Bozdağ Hadımköy’de Pandemi sürecinde 14 Mart’tan bugüne kadar sağlık konusunda bir sıkıntı yaşamadıklarını, hastalanmanın olmadığını belirterek konuşmasına başladı. Bozdağ, bunun yanında bölge olarak birçok yeniliklerinin olduğunu kaydetti. Bu yeniliklerinden en büyüğünün Cumhurbaşkanı’nın önderliğinde yeni açılan Dr. İsmail Niyazi Kurtulmuş Hastanesi’ne kavuşmaları olduklarının müjdesini verdi. Bozdağ konuşmasına şöyle devam etti: “Özellikle maske konusunda Sanayi Odamızın yapmış olduğu desteklerle devam eden meslek listelerimizde Hadımköy’de çok güzel gelişmeler oldu. Flokser firmamız maske üretmeye başladı. Hadımköy’de büyük bir maske fabrikası kuruldu.”

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan’a pandemi süreninde gerek bölgeleri için gerekse Türk sanayisi için gerçekleştirdiği fedakarca çalışmalardan dolayı teşekkür eden Hüseyin Bozdağ “Hadımköy’deki münferit bazı firmalarımızın dışında hemen hemen herkes İŞKUR desteğini aldı. Bu desteği Pandemi’nin sonuna kadar almayı istiyoruz inşallah. Kredi Garanti Fonu konusunda da firmalarımız yararlandılar. Ayrıca TOBB can suyu kredisinde de Sanayi Odamızın çok büyük desteği oldu. Firmalarımız bu desteği kullandılar. İhracat ile ilgili olarak da büyük bir kaybımız olmadı” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından toplantı soru cevap şeklinde devam etti.