İSO Yaşam Kenti’nde Yerleşim Başladı

  • Diğer Haberler
yasam-kentinde-yasam-basliyor-01

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta art arda meydana gelen ve 11 ili etkileyen deprem felaketi sonrası bölgede yaşamın yeniden başlaması için Hatay’ın Antakya ilçe Merkezi’nde İSO tarafından hayata geçirilen İSO Yaşam Kenti Projesi’nde yerleşim ve yaşam başladı. 1.000 konteyner’lik İSO Yaşam Kenti, AFAD tarafından kademe kademe yeni yerleşimcilerine teslim ediliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Hep birlikte güçlü bir dayanışma içinde bu büyük acının yaralarını sarmaya devam edeceğimize yürekten inanıyorum” dedi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından, Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş ve çevre illerdeki deprem felaketi sonrası bölgede yaşamın yeniden başlaması için Hatay’ın Antakya ilçe Merkezi’nde; İSO Meclis ve Meslek Komitesi Üyeleri, İSOV Mütevelli Heyeti, İSO üye sanayi kuruluşları ile yerel ve ulusal bağışçıların destekleriyle hayata geçirilen İSO Yaşam Kenti Projesi’nde yerleşim ve yaşam başladı.

Konteynerlerin kurulumu ile tüm altyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından, AFAD koordinasyonunda konteyner içi eşyaların da yerleştirilmesiyle, 1.000 konteynerlik, İSO Yaşam Kenti, AFAD tarafından kademe kademe yeni yerleşimcilerine teslim ediliyor.

İSO Yönetim Kurulu Üyeleri, konteyner kentteki son durumu yerinde incelemek için bölgeyi ziyaret etti. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve İSO Meclis Başkanı Ender Yılmaz Başkanlığındaki heyette İSO Meclis Başkan Yardımcısı Sadık Ayhan Saruhan ile İSO Meclis Başkanlık Divanı Katip Üesi Koray Yavuz, İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, İSO Yönetim Kurulu Üyeleri Kemal Akar, Vehbi Canpolat, Celal Kaya, İnan Altınbaş ve Hüseyin Çetin yer aldı.

Yapılan incelemelerin ardından T.C. Kütahya Valisi ve Hatay’da Afetten Sorumlu Koordinatör Vali Ali Çelik, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin ile Hataylı sanayicilerle bir araya gelen İSO Yönetimi, bölgenin sorunları ve sorunlara çözüm önerileri üzerine fikir alışverişinde bulundu.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan görüşmeye dair yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Sizin yaşadıklarınızı bizlerin uzaktan anlayabilmemiz mümkün değil. İnsanlığın yaşayabileceği en ağır ve hiçbir zamanda yaşanmasını isteyemeyeceğimiz bir olayla karşı karşıya kaldınız. Yapabileceklerimiz sınırlıydı. Ancak bu sınırlar içerisinde olabildiğince sizi hissederek İSO camiası olarak, başta kardeşim Hikmet Başkan’la yapmış olduğumuz diyaloglar ve buraya en doğru ne şekilde gönlümüzü nasıl koyabiliriz noktasında bir hareketle bir yola çıktık. Allah bizi mahcup etmedi. Bu sürecin her anında benim için burada 7/24 tanıştığım, tartıştığım doğruyu bulma noktasında fikir değerlendirmesi yaptığım bir Başkanımın olması, çalışmaların hızlı bir şekilde gelişmesine vesile oldu. Ben de ona çok teşekkür ediyorum.

Bu sadece konteynerlerin getirilip, yerleştirilmesiyle bitecek bir konu değil. Biz artık gönlümüzü Hatay’a ve Antakya’ya koyduk. İnşallah bu yeni bir milat olacak. Yaşam devam ettikçe yüzlerce, binlerce ailenin yaşadığı ortamda biz de farklı farklı konularda elimizden gelen her türlü maddi, manevi imkanları ortaya koyabilmek adına inşallah Hatay’ın yanında olacağız. Birlikte geleceği kurmaya çalışacağız, düne bakmak artık bir şey kazandırmaz. Önemli olan yaşananlardan ders alıp, hatalardan ders alıp inşallah geleceğin yaşayanlarına bu acıları bir daha yaşatmayacak düzeni kurmak. Eğitimiyle, bilgisiyle, görgüsüyle yeni nesiller bu dersleri daha iyi alacaktır. Atatürk’ümüzün bize bırakmış olduğu bu topraklar, inşallah bayrağımızı dalgalandırarak kardeşlerimizle el ele milletin ve devletin el birliğiyle güçlendirerek, bugünlerin üstesinden kalkacak. Her gelişimde de bunu görüyorum. Bu acıları bir şekilde kapatarak, yaraların kabuklarını kapatarak yola devam edilecek. İSO ve İstanbullu sanayici kardeşleriniz olarak her zaman sizlerle beraberiz. Yüreğimiz ve gücümüz yettiğince.”

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin de görüşmeye dair şunları söyledi:

“İnsanların en temel ihtiyacı; barınma ihtiyacını giderdiniz. Bana göre konteyner kentler kalıcı barınmadan daha önemli çünkü kalıcı konutlar bir sene, bir buçuk sene sürecek. İnsanlar maalesef burada günlük yaşıyor. Evini, iş yerini, iş makinasını kaybetmiş bir insan profili bulunuyor, binlerce mağdur var. En azından mağdur vatandaşlarımızın barınma ihtiyacını giderdiğiniz için sizlere çok teşekkür ediyorum, özellikle tüm Yönetim Kuruluna ve İSO camiasına teşekkür ediyorum.

Erdal Başkan çok titiz. Buradaki çalışmaları saniye, saniye takip etti ve hemen hemen ilk açılan konteyner kent olacağız. Allah razı olsun demek istiyorum.”

23 BİN ÜYE İLE SEFERBERLİK 

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde yaşanan ve Adana, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman, Malatya, Elazığ il ve ilçelerinde büyük hasara yol açan depremler tüm Türiye’yi yasa boğdu. İSO da depremin ilk saatlerinden itibaren, İSO Meclis Üyeleri, Meslek Komiteleri Üyeleri, İSOV Mütevelli Heyeti ve tüm sanayicilerle birlikte yardım çalışmalarını başlatmıştı. 23 bin üyesiyle seferber olan İSO, İstanbul Valiliği, AFAD ve çatı örgütü TOBB koordinasyonunda oluşturduğu Deprem Koordinasyon Merkezi’nde toplanan yardım malzemelerini ihtiyaç sahiplerine en hızlı şekilde ulaştırdı. Bu kapsamda 19 yardım tırı ile bölgeye Jeneratörden battaniyeye, ayakkabıdan giyim eşyalarına, tüplü sobalardan hijyen ürünlerine, gıda maddelerinden temizlik ürünlerine kadar birçok ürünü vatandaşlarımıza ulaştırıldı.

Depremin ilk günlerindeki arama kurtarmaların tamamlanıp enkaz kaldırma çalışmaları başlarken, bölgeye yapılan geziden de ortaya çıkan sonuçlar çerçevesinde vatandaşlara yönelik en işlevsel hizmetin dayanıklı barınaklar olacağı ortaya çıktı. Bunun üzerine İstanbul Sanayi Odası (İSO) böyle bir proje için kolları sıvadı. İSO Yönetim Kurulu ile İSO Meclis Başkanlık Divanı hızlı bir karar alarak; depremin yaşandığı bölgede normal hayata yeniden dönüşe güçlü ve kalıcı katkı sağlamak amacıyla “İSO Yaşam Kenti” kurmaya karar verdi.

YARDIM ÇALIŞMALARIMIZ SEFERBERLİK ANLAYIŞIYLA SÜRÜYOR 

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan kuracakları “İSO Yaşam Kenti” ile ilgili olarak kamuoyuna şu açıklamayı yaptı:

“Ülke olarak olağanüstü bir felaketin acılarını hep birlikte sarmaya çalışırken, İSO olarak tüm üyelerimizle birlikte, depremin ilk saatlerinden itibaren vatandaşlarımıza yönelik yardım çalışmalarımız seferberlik anlayışıyla sürüyor. Bu çalışmaların en doğru ve ivedilikle yapılması için gerekenleri yerinde görüp tespit etmek amacıyla deprem bölgesinde geçirdiğimiz üç gün, bize vatandaşlarımızın en büyük ihtiyacının dayanıklı barınma ve konteyner kent olduğunu gösterdi.

Bu çerçevede tüm üyelerimizin katkılarıyla bir ‘İSO Yaşam Kenti’nin kurulması çalışmalarına başladık ve bu kentin kurulumu öncesi çalışmalarımız sonuçlanma aşamasına geldi. İSO Yaşam Kenti’nin kurulacağı şehir ve arazi konusunda ilgili makamlarla en üst seviyede görüşmelerimiz en kısa sürede sonuçlandırılmak üzere devam ediyor.

Bu yaşam kentinin kurulmasına sadece üyelerimiz değil, yurtiçi ve yurtdışındaki dostlarımızın da katkıda bulunabileceklerini söylemek istiyorum. Bu vesile ile hep birlikte güçlü bir dayanışma içinde bu büyük acının yaralarını sarmaya devam edeceğimize yürekten inanıyorum” diye konuştu.

İSO Meclis ve Meslek Komiteleri Üyeleri ile hayırseverlerin katkılarıyla, Antakya İlçe Merkezinde kurulan olan İSO Yaşam Kenti’nin ilk konteynerlerinin sevkiyatı, 7 Mart Salı günü başladı. Yer teslimi 1 Mart’ta gerçekleştirilen İSO Yaşam Kenti projesinin 6. gününde konteyner sevkiyatına başlanırken, diğer yandan arazinin su, kanalizasyon, elektrik ile ilgili altyapı çalışmaları da eş zamanlı olarak yürütüldü.

2 ANA BULVAR, 3 ANA CADDE VE 90 SOKAK YER ALIYOR 

Depremzedelere yardım konusunda örnek ve duyarlı davranış örneği sergileyen İSO, taahhüt ettiği gibi İSO Yaşam Kentinin kurulması konusunda verimli bir proje yönetimi sergilemeye özen gösterdi. Bu kapsamda İSO çalışanlarından oluşan özel bir ekip gerek altyapı çalışmalarını gerekse konteynerlerin üretim ve sevkini koordine etmek üzere sürekli olarak depremin yaşandığı bölgede bulundu.

2 ana bulvar, 3 ana cadde ve 90 adet sokağın yer aldığı İSO Yaşam Kenti’nde altyapı çalışmalarının bitmesinin ardından güvenliğin sağlanması adına kentin çevresi çit ile çevrildi. Ardından kentin elektik panolarının yerleştirilmesiyle, kente su verildi.

Tüm çalışmaların büyük bir titizlikle sürdürülmesinin ardından ilk etapta 200 misafirinin hizmetine giren İSO Yaşam Kenti’nin çok yakın zamanda tüm vatandaşlarımızın geçici barınma ihtiyaçlarını karşılaması hedefleniyor.