İstanbul Sanayi Odası (İSO), Dünyadaki İmalat PMI Gelişmeleri ile İlgili Eylül 2024 Raporunu Yayımladı

dunya_pmi_eylul_manset_01

İstanbul Sanayi Odası (İSO), dünyadaki Küresel İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) gelişmeleri ile ilgili Eylül 2024 raporunu yayımladı. Ağustosta 49,6 olan Küresel PMI, eylül ayında 48,8 ile son 11 ayın en düşük değerini aldı. Küresel imalat sanayi üretimi, ağustos ayındaki yatay seyrin ardından eylül ayında düşüş gösterdi. Yatırım (sermaye) malı ve ara malı üretimi gerilerken tüketim malı üretiminde ise çok sınırlı bir artış gerçekleşti ve sektör genelinde ihracat da dahil olmak üzere yeni siparişler azaldı. Eylül ayında küresel imalat sanayi istihdamı üst üste ikinci kez düşüş kaydetti. Sektörün geleceğe yönelik beklentileri de son 22 ayın en zayıf iyimserliğine işaret ederken, girdi maliyetleri ve nihai ürün fiyatlarında artışlar yavaşladı.

İmalat PMI'ın açıklandığı 32 ulusal ekonomi arasında faaliyet koşulları bozulma kaydedenlerin sayısı ağustosta 18 iken eylül ayında 22'ye yükseldi. Diğer yandan, büyüme bölgesinde kalan 10 ekonominin 6'sında bir önceki aya göre ivme kaybı görüldü. Raporun ayrıntıları şöyle:

Dünya PMI Eylül 2024 Attach