İstanbul Sanayi Odası (İSO), Dünyadaki İmalat PMI Gelişmeleri ile İlgili Haziran 2024 Raporunu Yayımladı

dunya_pmi_manset_01

İstanbul Sanayi Odası (İSO), dünyadaki Küresel İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) gelişmeleri ile ilgili Haziran 2024 raporunu yayımladı. Küresel PMI, haziranda 0,1 puanlık hafif bir düşüşle 50,9 değerini aldı. Endeks böylece üst üste beşinci ay 50,0 eşik değerinin hafif üzerinde ve yaklaşık 2 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Endeksin ilk çeyrekte 50,3 olan ortalaması ikinci çeyrekte 50,7'ye yükseldi.

Haziran ayında küresel imalat sektörünün üretim, toplam yeni siparişler ve istihdam artış hızı mayıs ayına yakın gerçekleşti. Ancak yeni ihracat siparişleri son 3 ayda ilk kez azaldı. İmalatçıların geleceğe yönelik iyimserliği ise son 8 ayın en düşük seviyesine geriledi. Tedarik zinciri baskılarının görece hafif seyretmesine rağmen girdi maliyetlerinde ve buna bağlı olarak da satış fiyatlarında artış yaklaşık son 1,5 yılın en yüksek hızında ölçüldü. İmalat PMI'ın açıklandığı 32 ulusal ekonomi içerisinde büyüme kaydedenlerin (PMI > 50,0) sayısı mayıs ayında 21 iken bu sayı haziranda 18'e geriledi. Asya-Pasifik bölgesinin pozitif ayrışması sürerken Euro Bölgesi ise zayıflığın merkezi olmaya devam etti.

Raporun ayrıntıları şu şekilde:

Dünya PMI Haziran 2024 Attach