İstanbul Sanayi Odası (İSO), Dünyadaki İmalat PMI Gelişmeleri ile İlgili Kasım 2023 Raporunu Yayımladı

dunya_pmi_kasım_manset

İstanbul Sanayi Odası (İSO), dünyadaki Küresel İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) gelişmeleri ile ilgili Kasım 2023 raporunu yayımladı. Küresel PMI, kasım ayında 0,5 puan artarak 49,3'e yükseldi. Endeks son 15 aydır 50 eşik değerinin altında kalsa da kasımda yaşanan artış, sektördeki daralmanın nispeten yavaşladığına işaret etti. Kasımda küresel imalat sektörünün yeni sipariş, ihracat ve istihdamında düşüşler devam etse de bunların tamamı bir önceki aya göre daha ılımlı seyretti. Enflasyon tarafında ise hem girdi maliyetleri hem de nihai ürün fiyatlarında artışlar ekim ayına göre yavaşladı. Mal gruplarına bakıldığında, üretim kaybı sadece ara malları ile sınırlı kaldı. Kasım ayında ara malı imalatı üst üste altıncı ay düşerken tüketim ve yatırım malı imalatı ise artış gösterdi.

Kasımda İmalat PMI, açıklandığı 31 ulusal ekonominin 22'sinde 50 seviyesinin altında kaldı. Geri kalan 9 ekonominin 2'sinde endeks kasım ayında 50,0 ile durgunluk sinyali verirken sadece 7 ülkede büyüme bölgesinde yer aldı.

Raporun ayrıntıları şu şekilde:

Dünya PMI Kasım Attach