Sürdürülebilirlik Günleri’nde, “Start-Up'lar İçin Sürdürülebilirliğe Giriş” Eğitimi Yapıldı

  • Diğer Haberler
sürüdürülebilirlik-giris-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO), sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında "İSO Sürdürülebilirlik Günleri" eğitim serisine devam ediyor. 10 Aralık 2020 tarihinde yapılan “Start-Up'lar için Sürdürülebilirliğe Giriş” web eğitimine DCUBE Döngüsel Ekonomi Kooperatifi Kurucu Ortağı M. Emin Okutan konuşmacı olarak katıldı.

Start-up’ların 2000 yıllardan bu yana popüler olmaya başladığını kaydeden Okutan, startup’ın diğer işletmelerden tek farkının daha ölçekli ve hızlı büyüyebilme amacında olduğunu belirtti. Start up’ların özgün ve yaratıcı olabilmesi için teknoloji unsurunun dışında döngüsel ekonomi ile de farklılaşabileceğini ve bunun da özgün büyüme faktörü olarak rekabet avantajı sağlayabileceğini vurguladı. Sürdürülebilirlik alanındaki yarışın daha yeni başladığını ifade eden Okutan, yeni yatırımcıların işletmenin hızlı bir şekilde 20 kat büyümesi yerine sürdürülebilirlik katkısı büyük olması kaydıyla 15 kat büyümesini daha çok tercih etmeye başladığını çünkü geleceği önemsediklerini belirtti.

Okutan star-up’ların iş fikirlerini olgunlaştırdıktan sonra kendilerini bir gerçeklik testinden geçirmeleri gerektiğini aktararak konuşmasına şöyle devam etti. “Gerçeklik testinden sonra iş modeli üzerinde çalışılmalılar. Bunun için de hangi kanallar üzerinden hangi farklı müşteri kesitlerine ulaşılabilir, kilit kaynaklar nelerdir, hangi kilit etkinlikler gerekir, müşteri ilişkileri nasıl olmalıdır, mali yapısı ve gelir kaynakları neler olmalıdır gibi unsurları planlamak gerekir.”

Döngüsel ekonomi ürün tasarımının önemine değinen M. Emin Okutan yeniden kullanım, tamir, yeniden üretim ve geri dönüşümü amaç olarak belirmenin mevcut koşullar üzerinde faydalı olacağını ve buna bağlı olarak daha çok harcama, borçlanma, dışa bağımlılık ve atıkların artması gibi sorunlara da çare olabileceğinin altını çizdi. Öte yandan tasarım özellikleri konusunda da bilgilendirme yapan Okutan dayanıklılık, modülerlik, kolay söküm, yıpranma uyarısı, temizlik, malzeme seçimine de işaret ederek tüm bu faktörlerin müşteri tarafındaki algıyı artırabileceğini kaydetti.

Okutan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Döngüsel ekonomi modelin uygulaması, faaliyette olan sürdürülebilirlik çalışmalarını da kapsayarak endüstrideki negatif etkileri minimuma indirmeyi amaçlar. Bu durumda, doğal sermaye yenilenmesi, kirliliğin ortadan kalkması, yenilenebilir enerji ve kaynakların kullanılması sırasında insanların refah içinde yaşamaları amaçlanmaktadır. Döngüsel ekonomi kavramı kaynakların verimli kullanılmasını amaçlayan geri dönüşümün artması istenen herhangi bir sürdürülebilirlik programı veya ajandası değildir. Döngüsel ekonomi bir ekonomik modeldir, atık ve dışsal kavramlarını döngü içine kazandırmayı amaçlar. Döngüsel ekonomi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasına geçişte ekonomik, doğal ve sosyal sermayenin artırılmasını amaçlar.”