Ticaret Bakanlığı ile İstanbul Sanayi Odası Meslek Komiteleri İstişare Toplantısı Yapıldı

  • Diğer Haberler
meskom_istisare_01

T.C. Ticaret Bakanlığı ile İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meslek Komiteleri İstişare toplantısı Odakule’de gerçekleştirildi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ev sahipliğinde gerçekleşen istişare toplantısına Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar ile birlikte Ticaret Bakanlığı yetkilileri, İSO Yönetim Kurulu Üyeleri, İSO Meclis ve Meslek Komiteleri Üyeleri katıldı. 

İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları İrfan Özhamaratlı ile Cemal Keleş, İSO Yönetim Kurulu Üyeleri Sultan Tepe (Sayman), Kemal Akar, Vehbi Canpolat, Celal Kaya, İnan Altınbaş, Hüseyin Çetin, Dr. Faruk Sarı ve İSO Meclis Başkan Yardımcısı Sadık Ayhan Saruhan’ın yer aldığı toplantıya Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney de katıldı.

Sanayi sektörünün güncel sorunları ve çözüm önerilerinin istişare edildiği toplantıya İSO’nun 28 meslek komitesi kendi sektörlerini temsilen gündemlerindeki konu başlıklarını paylaştı.


İSO Yönetim Kurulu Başkanı
Erdal Bahçıvan

Toplantının açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan toplantı hakkında bilgil şu bilgileri verdi:

“Ticaret Bakanlığımız ile bir gelenek haline getirdiğimiz istişare toplantılarımızı pandemiden sonra bugün tekrar yüz yüze yapabiliyor olmaktan duyduğumuz memnuniyeti ifade ederek sözlerime başlamak istiyorum. Ticaret Bakan Yardımcımız Sayın Özgür Volkan Ağar ve çalışma arkadaşlarına yoğun gündemlerinde geniş bir kadro ile bizlerle birlikte oldukları için teşekkür ediyor, hoş geldiniz diyorum.

Toplantı öncesinde detaylı bir hazırlık yaparak, meslek komitelerimize, ihracat, ekonomi ve ticaret hayatı ile ilgili yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini sorduk. İletilen konuları bir rapor haline getirdik ve toplantı öncesinde Ticaret Bakanlığımıza sunduk.

Toplamda 140’a yakın konu belirlendi. Bugün, 30 meslek komitemizi yani 30 farklı sektörümüzü temsil eden konuşmacılarımız sektörleri ile ilgili bu konuları aktaracaklar. Ardından Bakanlığımızın konular hakkındaki değerlendirmelerini dinleyerek toplantımıza devam etmek arzusundayız.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan konuşmasını özetle şu sözleriyle sürdürdü:

“Dünya ekonomisinde yayınlanan son öncü göstergeler, büyümede zayıf seyrin sürdüğünü doğrulamakla birlikte önümüzdeki aylara ilişkin bazı olumlu sinyaller de veriyor. Sıkı para politikalarının etkisiyle talep koşullarında gözlenen yavaşlama, korkulanın aksine bir “sert iniş” anlamına gelmeyip daha ziyade kontrollü bir görünüm sunuyor.

Yine de devam eden yüksek risk ve belirsizlikler altında kalıcı toparlanmadan bahsetmek için henüz erken olduğunun da farkındayız. Öncü göstergeler küresel büyümede sektörler ve bölgeler arasında derin ayrışmalara da işaret ediyor. Örneğin PMI verileri imalat sanayide zayıflığın hizmet sektörüne göre çok daha belirgin olduğunu gösteriyor. Coğrafi olarak baktığımızda da Euro Bölgesi, ABD’ye göre negatif ayrışmaya devam ediyor. Ortadoğu’da ise çatışmaların bir bölgesel savaş hüviyeti kazanma olasılığı nedeniyle tedarik zincirleri üzerinde risk ve belirsizlikler çok yüksek. Diğer yandan Çin’de büyümenin tarihsel olarak zayıf seyri, emlak sektöründe biriken riskler ve son aylarda deflasyon olasılığının ortaya çıkması gibi olgular söz konusu.

Tüm bu hususlar bize gösteriyor ki, kısa ve orta vadeye yönelik beklentilerimizde ve alacağımız kararlarda iyimserliği korurken temkini de elden bırakmamak ve gelişmeleri titizlikle takip etmek son derece önemli. Şüphesiz bu süreçteki en büyük gücümüz, ihracatta sağlanacak başarılara ve dolayısıyla da üretim performansımıza bağlı olacaktır. 2023 yılı ihracatımız 256 milyar dolara yaklaşarak Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırmıştır. Devletimizin sağladığı önemli destekler ile 2024 yılında da hızımızı arttırarak devam etme inancı içerisindeyiz.”


T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı
Özgür Volkan Ağar

Toplantının açılışında kısa bir konuşma yapan ve sanayicilerle yaptıkları istişare toplantılarından her zaman verimli çıktılar elde ettiklerini söyleyen T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar da özetle şunları dile getirdi:

“Küresel anlamda Covid 19 pandemisinin etkileri, Rusya-Ukrayna savaşı başta olmak üzere yaşanan jeopolitik gelirler, enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar, artan korumacılık faaliyetleri, küresel enflasyonist süreç ve merkez bankalarının uyguladığı sıkı para politikaları yüksek borçluluk oranları gibi birçok belirsizlik ve risk faktörü altında 2023 yılını geride bıraktık. Pandeminin ardından görülen güçlü toparlamaların aksine 2023 yılında üretim ve ticarette belirli bir düşüş yaşandı. Küresel ihracat 2023 yılında geriledi ve ocak ekim döneminde bir önceki yıl verilerine göre %5,3 oranında azaldı. Söz konusu düşüş hem fiyat hem de miktar kaynaklı yaşanan düşüş, bir bölge veya belli bir sektör kaynaklı değil tüm bölgelerde ve sektörler genelinde de hissedildi. Yalnızca pandemide en çok etkilenen sektörlerin başında gelen otomatik sektöründe tedarik zincirlerindeki aksaklıkların azalmasıyla bir toparlanma izlendi. Çeyreklik olarak yavaşlamış olmakla birlikte diğer pek çok sektörde ise ihracatta düşüşün yıl boyu devam ettiği dikkat çekti. Küresel ekonomi izlenen tüm bu gelişmelere ve yakın zamanda hepimizin denirken etkileyen asrın felaketi olarak nitelendirdiğimiz depremlere rağmen ekonomimiz 2023 yılının ilk çeyreğinde %4, ikinci çeyreğinde %3,9, üçüncü çeyreğinde ise %5,9 oranında büyümeyi başardı. Böylece pandeminin ardından Türkiye ekonomisi son 13 çeyrek bir kesintisiz bir büyüme performansını ortaya koydu. Bu büyüme oranları kadar büyümenin kalitesini de önemsediğimizin altını çizmek istiyorum. Bu anlamda yatırımlarda özellikle makine ve teçhizat yatırımlarının etkisiyle %14,7 ile son iki yılın en güçlü artışı yaşandı. 2023 yılında söz konusu yatırımları yapan, gerçekleştiren ve bu başarı öyküsünün önemli bir paydaşı da elbette sizlersiniz. Bunları gerçekleştirince bir taraftan da büyüyen ekonomimizle birlikte istihdamız da artmaktadır. Türkiye ekonomisinde pandemi öncesi döneme göre yani 2020 ocak dönemine göre 4 milyonun üzerinde ilave istihdam sağlandı. Yalnızca 2022 yıl ocak ayına kıyasla bakıldığında dahi sağlanan ilave istihdam 1 milyon 848bin kişi oldu. Diğer taraftan işsizlik oranı ekim ayında %8,5’e geriledi ve bu 2012 kasım ayından beri en düşük aylık işsizlik oranı olarak karşımıza çıktı.”

Açılış konuşmalarının ardından istişare toplantısı İSO Meclis Üyeleri ve Meslek Komiteleri Üyeleri’nin tek tek söz olarak, sektörlerinin güncel sorunlarını ve bunlara çözüm önerilerini paylaşmasıyla devam etti. İstişare toplantısına Ticaret Bakanlığından üst düzey bir katılım gerçekleşti. Toplantıya katılan isimler şöyle:

Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürü Mehmet Azgın, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Erbülent Kurşun, Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Soner Kaya, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Burak Serkan Yaşar, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yusuf Karakaş, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sedat Yıldız, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Ticaret Uzmanı Barış Zeybek ve Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Ticaret Uzman Yardımcısı Eda Nur Kip.