Türk Eximbank Yönetimi, İSO Panelinde Sanayicilerle Gündemi Değerlendirdi

  • Diğer Haberler
eximbank-yönetim-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından online olarak gerçekleştirilen “Yeni Normal Sürecinde İhracatımıza Eximbank Destekleri” konulu panel, 5 Haziran tarihinde İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde gerçekleşti. Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney’in konuk olduğu toplantıya Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcıları Necdet Karadeniz, Enis Gültekin, Hakan Uzun, Mustafa Çağrı Altındağ da katıldı. Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney ve yardımcıları, 55 farklı sektörden yoğun katılımının olduğu görülen panelde, sanayicilerden gelen çok sayıda soruyu yanıtladı.

Toplantının açılışında konuşan İstanbul sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, Covid-19 salgını konusunda kısa bir değerlendirme yaparak “yeni normal” olarak adlandırılan dönemde süreç nasıl şekillenirse şekillensin hayatın işleyişine devam edilebilmesi için üretimin kesintisiz sürmesi gerektiğini kaydetti. Bahçıvan, Türkiye’nin güçlü üretim yapısına işaret ederek, bu süreçte sanayinin başta finansman olmak üzere güçlü bir şekilde desteklenmeye ihtiyacı olduğunu, özellikle ihracatımızın finansmanının kesintisiz bir şekilde sürmesinin bugünlerde daha da önem taşıdığına vurgu yaptı.

Türk Eximbank’ın ihracatçımızın en büyük destekçisi olduğunu belirten İSO Başkanı Bahçıvan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk Eximbank’ın son yıllarda her geçen gün artan bir şekilde ihracatçımızı ve reel sektörümüzü büyük bir çabayla desteklemesinden memnuniyet duyuyoruz. Pandeminin başlamasıyla da Türk Eximbank birçok kolaylık yaparak ihracatçılarımıza nefes aldırmıştır. İlk olarak, Sevk Öncesi İhracat Kredilerinin vadelerinde uzatmaya giderek firmalarımıza kolaylık sağlanmıştır. Yine bu dönemde ihracatçılarımıza ‘Stok Finansman Destek Paketi’ adı altında yeni bir destek uygulaması başlatılarak sipariş iptalleri ve talep düşüşü nedeniyle stoklarını satamayarak taşımak zorunda kalan ihracatçılarımıza kredi imkanı getirilmiştir. Ayrıca banka teminatının yanı sıra KGF kefaleti ile de kredi kullandırılmalarına başlanmıştır. Bütün bu uygulamalar için teşekkür ediyoruz.”

Önümüzdeki yeni normal döneminde de Türk Eximbank'ı sanayimizin en güçlü iş ortağı olacağını ifade eden Bahçıvan, mevcut ihracat pazarlarının yanı sıra pandemi sonrası oluşacak yeni tedarik zincirlerinin ülkemiz için yeni ihracat fırsatları oluşturacağını söyledi.

Erdal Bahçıvan, Türk Eximbank’ın kredi hacminin artırılması ve yeni iş modelleri geliştirerek farklı enstrümanlarla şirketleri ve ihracatı daha fazla desteklemesinin önemine değinerek şöyle konuştu:

“Kredilendirme sürecindeki teminat mektubu masrafları sanayicilere ciddi bir maddi külfet oluşturmaktadır. Türk Eximbank artık sadece teminat mektubu karşılığı kredi veren bir kuruluş olmaktan çıkmalı, şirketlerin past performans kriterlerine göre değerlendirilerek kredilendirildiği bir modele geçmelidir. Son dönemde Türk Eximbank’ın ihracatçılarımıza verdiği desteklerde yaşanan gelişmeler çok olumlu olmakla birlikte; beklentimiz, Türk Eximbank’ın önümüzdeki dönemde Kredi Garanti Fonu ile işbirliğini daha da geliştirerek uzun vadeli, proje bazlı destekleri hedeflemesidir. Bu bağlamda Türk Eximbank’ın nitelikli ihracatı artıracak, ihracata dayalı yatırım kredilerini KGF ile birlikte destekleyen bir vizyonu olması gerektiğine inanıyorum. Türk Eximbank’ın sağladığı desteklerde sektörel bazlı bir yaklaşımın ön plana çıkması da faydalı olacaktır. Gerek kredide, gerekse sigortada her sektör için, o sektörün özel ihtiyaçlarını dikkate alan farklı uygulamalara gidilmelidir. Örneğin; makine sektörünün proje bazlı iş modeline uygun nokta atışlı çözümler üretilebilir.”

İhracat kredi sigortası uygulamasında, risklerin yüksek olduğu ülkelere yönelik ihracat kredi sigortası başvuruları özel bir değerlendirmeye tabi tutulması ve aranan şartların daha elverişli hale getirilmesi gerektiğini kaydeden Bahçıvan, “İhracatçılar Eximbank’tan daha çok Türk Lirası cinsi kredi kullanmak istemektedir. Bankanın Türk Lirası kredi olanaklarının genişletilmesini bekliyoruz. Bu kapsamda firmalarımızı kur risklerine karşı koruyacak enstrümanlar geliştirilmelidir. Türk Lirası ile ihracatı özendirecek özel krediler kullandırılmalıdır” dedi.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ardından Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney söz aldı ve pandemi sürecini değerlendirerek daha önce hiç deneyimlenmemiş bir süreçten geçtiğimizi aktardı. Sonrasında bu süreçte Türk Eximbank olarak stok finansman paketi, TL reeskont kredisi, kredi geri ödeme vadeleri, taahhüt kapatma, KGF ile yeni iş birliği, sigorta limitleri konularında gerçekleştirdikleri uygulamaları anlattı. Ali Güney şöyle konuştu:

Ali Güney
Türk Eximbank Genel Müdürü
Ali Güney

“Bankamız ile KGF arasında yapılan protokol kapsamında stok finansman paketi devreye alınmıştır. Mevcut koşullarda sipariş iptalleri ve talep düşüşü nedeniyle stoklarını satamayarak taşımak zorunda kalan ihracatçılarımıza stok finansmanı ihtiyaçlarına 1 yıl vadeli TL reeskont kredisi kullanılacaktır. Kredi faiz oranı yıllık yüzde 7,25, KGF komisyonu ise yüzde 0,25 olarak uygulanacaktır.

Ayrıca ihracatçılarımızın finansmana erişimlerini kolaylaştırmak ve istihdam sürekliliğini desteklemek amacıyla TCMB kaynaklı TL reeskont kredisi kullandırılmaya başlanmıştır. Kredi imkanından yabancı para reeskont kredisi kullanabilen firmalar ile yurt dışına yönelik müteahhitlik hizmeti sunan firmalar ile uluslararası firmalar yararlanabilecektir. Bunun dışında kredi geri ödeme vadeleri de uzatıldı. Vadesi haziran sonuna kadar gelecek kredi geri ödemelerinde firmaların talepleri doğrultusunda TCMB kaynaklarından kullandırılan kredileri için 3 ay, kredi kaynaklarımızdan kullandırılan krediler için 6 ay, Sevk Öncesi İhracat kredileri için 6 ay uzatılabilecektir.

Taahhüt kapatmaya da ilave bir yıl verildi. 18 Mart 2020 tarihinden önce düzenlenmiş ve bu tarih itibarıyla taahhüt hesabı henüz kapatılmamış Vergi Resim Harç İstisna Belgelerine (VRHİB) ve yine bu tarihten önce kullandırılmış belgesiz ihracat kredilerine, VRHİB belgelerine konu işlemler için en geç belge süresi sonundan itibaren 3 ay içerisinde Ticaret Bakanlığına, belgesiz ihracat kredisi kapsamında ise en geç kredinin istisnadan yararlanma süresinin sonuna takip eden bir ay içerisinde bankamıza müracaat etmesi halinde ihracat süresi bitim tarihinden itibaren 12 aya kadar ek süre verilmiştir.”

Ali Güney ayrıca KGF ile yeni iş birliği kapsamında yapılan yeni anlaşmaya TL reeskont kredisi KGF teminatı ile de kullandırılmaya başlandığını belirtti. Reeskont kredilerine 2 yıl vade uzatımı tanındığını söyleyen Güney, “Türkiye’nin en uygun maliyetli kredilerinden olan ve ihracatçıların büyük ilgi gösterdiği döviz reeskont kredilerinin daha önce azami 1 yıl olan kredi vadeleri bu zor dönemde ihracatçılarımızın finansal yüklerini azaltmak için azami iki yıla çıkarılmıştır” dedi.

Sigorta limitlerine alıcıya tanınan vadelerin ücretsiz olarak uzatıldığını açıklayan Türk Eximbank Genel Müdürü Güney, “Haziran ayı sonunda kadar alıcı firmaların sigortalı firmalardan talep edeceği 3 aya kadarki vade uzatımlarında sigortalı firmalardan herhangi bir ek sigorta primi alınmayacaktır” şeklinde konuştu.

Sonrasında toplantının soru-cevap bölümüne geçildi ve sanayiciler Eximbank kredi süreçlerinde yaşadıkları sorun ve önerilerini aktardı.