Türkiye Döngüsel Ekonomi Haftası "Harekete Geçme Zamanı" Temasıyla Başladı

  • Diğer Haberler
döngüsel_ekonomi_manset_01

Ülkemizin döngüsel ekonomiye geçişini hızlandırmak amacıyla İstanbul Sanayi Odası (İSO) iş birliği, Finlandiya Büyükelçiliği ve Business Finland'ın değerli katkılarıyla, DCube Döngüsel Ekonomi ve Sürdürülebilirlik (DCube), Hedefler için İş Dünyası (B4G) ve İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) ortaklığında hayata geçirilen Türkiye Döngüsel Ekonomi Haftası bu yıl üçüncü kez "Harekete Geçme Zamanı" temasıyla gerçekleşiyor.

İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve Sürdürülebilirlik Platformu Başkanı Sultan Tepe ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe DCube Sürdürülebilirlik ve Döngüsel Ekonomi A.Ş Başkanı Berna Arıoğlu, Hedefler için İş Dünyası Platformu Başkanı İrem Oral Kayacık, SKD Türkiye Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Duygu Yılmaz, Finlandiya Büyükelçiliği İkinci Katip Tiina Kaarela katıldı. 7-8 Kasım tarihlerinde İSO Odakule Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda gerçekleşecek olan etkinliği çok sayıda özel sektör, kamu temsilcisi ve basın mensubu ilgiyle takip etti.


İSO Yönetim Kurulu Sayman
Üyesi ve Sürdürülebilirlik
Platformu Başkanı Sultan Tepe

İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve Sürdürülebilirlik Platformu Başkanı Sultan Tepe etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, “Hepimiz için çok önemli olan dünyanın aynı anda ortak konuşabileceğimiz döngüsellik konusu üzerinde 3 gün boyunca hem de çok önemli bir mottoyla hadi artık harekete geçme zamanı diyerek konuyu uzun uzun konuşacağız, içselleştireceğiz. Yapılabilecekleri ve yapılamayacakları, yapılamayacakların neden zor olduğunu ama bu işin eninde ve sonunda olmazsa olmaz olacağını altını çizeceğiz” dedi. Tepe konuşmasında özetle şunları söyledi:

“Dediğim gibi döngüsellik konusu olmazsa olmaz bundan dönüş noktamız yok. Bu işi bu kadar zorlaştıran faktörlerin birincisi dünyanın alışkanlıkları, yani üretim metodolojisindeki bilinen alışkanlıklarından dünyanın vazgeçmek istememesi. Nitekim ben bunu çok daha küçük bir halkaya indireyim kendi firmamda bu konuda çalışıyorum. Başka başlıklarda döngüselliğin veya sürdürülebilirliğin finansmanı çok konuşuldu. Burada da konuşulacaktır ama inanın finansmanın çok da birinci problem olmadığını gördüm. Ben gerekli finansların hepsini sağlıyorum ancak çalışanlarımın bu alandaki kültürünü değiştirmek sanıyorum ki bir 10 yılımı alacak gibi duruyor. Hadi bir verimlilik için data ölçmeye başlayalım, otomasyon veya buluta geçelim dediğinizde o kültürü değiştirmek hiç de o kolay olmuyor. Siz şimdi bunu bütün bir dünya için kültürün değişiminden bahsediyorsunuz. Maalesef dünyanın ekonomisi lineer ama kendisini lineer değildir. Yani bugün bir Uzak Doğu'da sürdürülebilirliği konuşmakla Amerika’da veya bir Avrupa’da konuşmak aynı değil. Sözcüklerimiz aynı olabilir ama alışkanlıklar, ilerlemeler hiç aynı değil, algılar hiç aynı değil.”


DCube Sürdürülebilirlik ve
Döngüsel Ekonomi A.Ş
Başkanı Berna Arıoğlu

DCube Sürdürülebilirlik ve Döngüsel Ekonomi A.Ş Başkanı Berna Arıoğlu açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“İçinde bulunduğumuz yıl sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi ekseninde birçok gelişmenin ve bir dizi regülasyon dalgasının yaşandığı ve devam edeceği bir dönemin başlangıcı oldu. Mayıs ayında Avrupa Birliği (AB) sınırda karbon düzenleme mekanizması yönetmeliğini resmen açıkladı. Haziran ayında ise Uluslararası Finansal Raporlama Standartları Vakfı tarafından düzenlenen sürdürülebilirlik açıklama standartları yayınlandı. Takip eden süreçte ise yine AB Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi kapsamında Avrupa Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarını açıkladı. AB başta olmak üzere uluslararası düzenlemeler peş peşe gelirken, bir yandan da ülkemizde bu süreçlere uyum kapsamında yeşil OSB Belgelendirme Performans Kriterleri yayımlandı. Bununla birlikte hazırlanan iklim kanunu taslağı ile ulusal emisyon ticaret sisteminin kurulumu yönünde adımlar atılmakta ve yine kamu gözetim kurumu koordinasyonunda Türkiye sürdürülebilir raporlama standartları çalışmalarıyla devam etmekte. Ekip olarak sürdürülebilir bir kalkınma için bütün bir yaklaşımı gerektiğine inanıyoruz.”


İş Dünyası Platformu Başkanı
İrem Oral Kayacık

Hedefler için İş Dünyası Platformu Başkanı İrem Oral Kayacık açılış programında yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

“Her gün sabah kalktığımızda hepimiz bunu fark ediyoruz. Kaynakların sınırsız olmadığını ve insanlığın bu talepleriyle de hiçbir zaman yenilenemeyeceği bir dünyada olduğumuzu hepimiz farkındayız. Bu süreçte yapılacaklar aslında bize göre yenilikçi politikalar oluşturmak veya bu politikaların oluşturulmasında ve uygulanmasında teşvik edici Sivil Toplum Kuruluşlarının aktif rol alması. Hepimizin bildiği gibi Avrupa Komisyonu Yeni Döngüsel Ekonomi Eylem Planı’nı 2020’de kabul etti. Bu plan Avrupa Yeşil Mutabakatı ana yapı taşlarından biri oldu. 2050 yılına kadar sıfır sera gaza emisyonu ekonomik büyümeyi kullanmadan tüketimden ayırt eden bir şekilde uygulanması gibi ana hedeflere sahiptir. Yeni Eylem planı döngüsel ekonomi süreçlerini sürdürebilir, tüketim alışkanlıklarını teşvik ediyor, israfın önlenmesini ve kaynakların mümkün olduğu kadar da ekonomi içerisinde kullanılmasını hedeflemektedir. Son yıllarda iklim değişikliğini etkileyen etmenler, Dünya Ekonomik Forumu’nun da bildiğiniz gibi ana maddelerinden biri oldu. Bunların doğal sonucu olarak değişik kavramlar hayatımıza girdi. Atık borsası, endüstriyel simbiyoz, sıfır atıp projesi gibi bu yaklaşımlar hayatımızın bir parçası oldu.”


SKD Türkiye Yönetim Kurulu
Sayman Üyesi Duygu Yılmaz

SKD Türkiye Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Duygu Yılmaz da etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye'nin ikinci yüzyılına başladığımız bu günlerde düzenlediğimiz etkinliğin Türkiye’nin yeşil dönüşüm yolculuğuna katkıda bulunmasını diliyorum. Hatırlayacağımız üzere ilk buluşmamızı Covid 19 pandemisinin tüm dünyayı büyük bir belirsizliğe götürdüğü bir dönemde gerçekleştirmiştik. Bugün ise iklim krizinin yıkıcı etkileri altında sınırlı doğal kaynakların, jeopolitik gerginliklerin, fiyat şoklarının ve bozulmuş tedarik zincirinin bulunduğu çoklu kriz ortamının olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Hükümetler arası iklim değişikliği paneli tarafından yayınlanan 2023 İklim Değişikliği Sentez Raporu maalesef yürürlükteki politikalar ile Ulusal Katkı Beyanları arasında uygulama boşluğunun bulunduğunu ve bu durum düzeltilemezse 2100 yılına kadar 2 derecelik bir küresel ısınma ile karşı karşıya olduğumuzu açıkça ortaya koyuyor. Yani küresel ısınmayı 1 veya 1.5 derecede, 2 derecenin altında tutmak bile şu anda oldukça zor görünüyor. Dünya kaynaklarının korunabilmesi ve var olabilmesinin tek yolu yenilenebilir enerjiyle güçlendirilmiş döngüsel ekonomiye geçiş olarak görünüyor. İşte bugün bizde bu yüzden buradayız.”


Finlandiya Büyükelçiliği İkinci
Katip Tiina Kaarela

Finlandiya Büyükelçiliği İkinci Katip Tiina Kaarela yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

“Türkiye'de döngüsel ekonominin stratejik bir ortağı olarak aslında ana hedefimiz, döngüsel ekonomi hakkındaki deneyimlerimizi paylaşmak ve en iyi uygulamaları sunmanın yanı sıra karbonsuz dairesel ekonomiye doğru bir eylemi teşvik etmektir. Döngüsel ekonomi, Finlandiya'nın karbonsuz bir topluma geçişinde ana bir unsurdur. Bizim için döngüsellik sadece geri dönüşüm yapmaktan çok daha fazlasını ifade ediyor. Bu, gezegenimizin sınırları içinde büyüyen bir ekonomi yaratmak amacıyla farklı paydaşlarla geniş iş birliklerini ve iş birliğini gerektiriyor. Finlandiya’nın amacı, 2035 yılına kadar temel ekonomimizi dairesel hale getirmek ve aynı yıl ekonomimizin karbonsuz olması gerekiyor. Ülke olarak, döngüsel ekonomiyi kazan-kazan bir yaklaşım olarak görüyoruz. Doğal kaynakların verimli kullanımını sağlamanın yanı sıra biyoçeşitliliğimizi koruma, inovasyonu teşvik etmek ve yeniden kullanım, tamir hizmetleri ve paylaşım ekonomisinde yeni iş modelleri oluşturarak yeni işler yaratmamıza yardımcı oluyor. Bu haftanın döngüsel ekonomi iş birliği konusunda Finlandiya ve Türkiye arasında yeni fikirlerin ortaya çıkmasına vesile olmasını umuyoruz. Ve unutmayın, yenilikçi üyeleri olan güçlü ağlara ihtiyacımız var. Bu nedenle, herkese ilham verici bir dairesel ekonomi haftası dilerim.”

Açılış programının ardından Döngüsel Ekonomi Haftası etkinliği gün boyu süren panellerle devam etti. 7 Kasım Salı günün programında şu paneller gerçekleştirildi:

  • COP 28’e Doğru

DCube Sürdürülebilirlik ve Döngüsel Ekonomi A.Ş. Kurucu Ortağı Başak Demir (Moderatör)

T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı İklim Müzakereleri ve Uluslararası Politikalar Dairesi Başkanı Ayşin Turpancı (Panelist)

 

  • Sürdürülebilir Malzemeler ve Sanayi Etkisi

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Berat Z. Haznedaroğlu

 

  • Sürdürülebilir Üretim ve İkiz Dönüşüm Çerçevesinde AB’nin Bakış Açısı ve Odaklandığı Yasal Düzenleme Alanları; Kimyasallar, Yaşam Döngü Analizi, Eko-tasarım, Dijital Pasaport, Sürdürülebilir Raporlama

REACHLaw Kıdemli Hukuk Danışmanı Tim Becker

 

  • Eko-Endüstriyel Alanlar ve Yeşil OSB’lerde Uygulamalar

DCube Sürdürülebilirlik ve Döngüsel Ekonomi A.Ş Kurucu Ortak Oya Eroğlu (Moderatör)

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Haşim Cihan Demirköprülü

Dilovası Makina İhtisas OSB Müteşebbis Heyeti Üyesi Ayça Eroğlu

OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi Gül Akyürek Balta

 

  • 2023-2026 AYM Geçiş Sürecinde Türkiye’nin İhtiyaç Duyacağı Kaynak ve Uzmanlıklar

UNDP Özel Sektör Programları ve Stratejik Ortaklıklar, Proje Müdürü Simay Kardeş (Moderatör)

Senswise Yönetim Kurulu Başkanı Burcu Alsan

Sistem Global Yönetici Ortağı Cengiz Aydemir

Ethica Ltd CEO & Kurucu Ortağı Paula Fontell

 

  • III. Türkiye Döngüsel Ekonomi Haftası Resepsiyonu Söyleşi

·Etki Çemberleri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Aylin Gezgüç (Moderatör)

Yıldız Teknik Üniversitesi Araştırma-Planlama Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bestami Özkaya

8 Kasım Çarşamba günü gerçekleşecek olan paneller şu şekilde:

  • Üretim Süreçlerinde Karbonsuzlaşma ve Döngüsel Ekonomi İlişkisi

Koç Holding KSS ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Ebru Bakkaloğlu Tüzecan (Moderatör)

Jyväskylä Ekonomi Üniversitesi MBA Program Direktörü Juho Partanen

MEXT Teknoloji Merkezi Projeler Direktörü Hande Bayrak

Virke Sürdürülebilirlik Lideri Tord Dale

Billerud Aktiebolag Türkiye Satış Müdürü Eda Özkınacı

 

  • Sürdürülebilir Malzemeler ile Döngüselleşme

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Özge Akbulut (Moderatör)

Business Finland Ticaret Temsilcisi ve BioEkonomi için Küresel Fırsatlar Lideri Werner Merzeder

Harcy Kurucu Ortağı Melih Gazi Küşüm

Wastespresso Kurucu Ortağı Cavid Bayramlı

 

  • Döngüsel Ekonomi İş Modelleri

·PAYDER Paylaşım Ekonomisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aybar (Moderatör)

Arçelik Sektörel İlişkiler Direktörü Canan Ergün Tavukçu

Bell Holding Grup Strateji ve Gelişim Direktörü Bekir Öktenoğlu

Lindström Türkiye Satış Müdürü Emin Ide

  • Döngüsel Tedarik Zinciri ve Yeşil Satın Alma

DCube Sürdürülebilirlik ve Döngüsel Ekonomi AŞ Kurucu Ortağı Gülcan Ergün (Moderatör)

Kibar Holding Satınalma Yönetişim ve İç Müşteri Deneyimi Müdürü Sinem Günel

UPM Raflatac Türkiye, Ortadoğu, Güney Asya ve Kafkasya Ülke Müdürü Cem Karabayır

Wiser Globe Kurucusu Fuat Gözaçan