Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin (UND) Yeni Yönetim Kurulu Üyeleri, İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’a Nezaket Ziyaretinde Bulundu

  • Diğer Haberler
und_manset_01

Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin (UND) yeni Yönetimi, UND Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aras başkanlığındaki heyetle İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan'ı ziyaret etti. İSO genel merkezi Odakule’de gerçekleşen görüşmede İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, geçtiğimiz mart ayında göreve gelen Aras ve Yönetim Kurulu Üyeleri’ne tebrik ve başarı dileklerinde bulundu. 

UND Yönetiminin nezaket ziyaretinde şu isimler yer aldı: UND Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Ergun Bilen ve Onur Talay, UND Yönetim Kurulu Üyeleri Mutluhan Akan, Yusuf İlboğa, UND Yönetim Kurulu Yedek Üyeleri Ziya Güner, Oğuz Kurt, UND İcra Kurulu Başkanı Alper Özel ve UND İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Çirkin.

Türkiye’de ve dünyada özellikle lojistik alanında yaşanan güncel gelişmeler üzerine sohbet edildiği ziyarette UND, kendi çalışmaları ve uluslararası nakliyede Üyelerinin yaşadıkları sorunlar hakkında bilgilendirmede bulundu. Sektörün gelişimini desteklemek ve sorunlarına çözüm bulmak adına fikir alışverişinde de bulunulan görüşmede kurumlar arası sürdürülebilir iletişimin hayata geçirilebilecek çözüm önerileri açısından hayati öneme sahip olduğu vurgulandı.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, görüşme sırasında sektörel iş birlikleri ve sektörel derneklerle bir paydaş olarak sürekli istişare içinde olduklarını söyleyerek UND’nin de ihracatın çok önemli bir kolu olarak Üyeleri ile birlikte lojistik sektörünün en güçlü temsilcisi olduğunu bu anlamda birlikte geliştirilebilecek önemli projeleri hayata geçirebileceklerini dile getirdi. Bahçıvan görüşme sırasında şunları söyledi:

“Lojistikteki kalite ve verim, sanayi açısından en önemli konudur. ‘Hız çağı’ dediğimiz bu dönemde, en önemli iş ortağımız lojistik sektörüdür. Ürünlerimizi alırken ve satarken, çok hayati bir role sahiptir. Bu nedenle, birlikte yapabileceğimiz pek çok proje olabilir. UND, STK'lar içinde son derece önemli ve güçlü bir yere sahip.

Türkiye’nin lojistik açısından en güçlü kozu denizdir. Yaş sebze ve meyve üretiminin en güçlü olduğu bölgeler deniz kıyılarında bulunurken, tüketim de yine en güçlü olduğu bölgeler deniz kıyılarıdır. Bu döngünün hala kamyonlarla yapılıyor olması büyük bir milli servet kaybına neden olmaktadır. En azından sebze ve meyvenin belli bir kısmının deniz üzerinden taşınması ülkemiz açısından kazanç olabilir. Lojistiğin önemi o kadar büyüktür ki, bunu çok iyi yönetebilmekteyiz. Diğer yandan, demiryolu ile ilgili de bu yöntemi kullanamadığımız açıktır. Özellikle OSB'ler ile demiryolu bağlantılarımızın olmaması büyük bir kayıptır.”

UND Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aras da şunları söyledi:

“Dünyada lojistiğini devlet politikası haline getirmiş, lojistiğini güçlü bir hale getirmiş ülkelerin çok hızlı ve güçlü bir büyüme içine girdiğini görüyoruz. Bu konuya en iyi örnek verebileceğimiz ülke Almanya ve Çin limanlar, demiryolları satın alıyor. Bu alana milyar dolar boyutunda para yatırıyorlar, sağlıklı bir lojistik oluşumu yaratmak için büyük bir dikkat ve çaba içindeler. Ülkemize baktığımızda, 500 milyar doların üzerinde dış ticarete sahip olmamıza rağmen, lojistik altyapımızın yetersiz olduğunu görüyoruz. Otoyol yapımı ve intermodal karayolu istasyonlarının eksikliği gibi faktörler, tekstil gibi ürünlerimizin Almanya gibi ülkelere uzun sürelerde ulaşmasına neden olmaktadır.

Bu sürecin en sıkıntılı konularından biri vize konusudur. Vize almak için uzun süreler beklemek zorunda kalıyoruz ve verilen vizeler genellikle kısa süreli olmaktadır. Bulgaristan'da, Sarp sınır kapısında uzun süre beklemeler yaşamaktayız. Karayoluyla ülkemizin 105 milyar dolarlık ürününü taşırken yaşanan bu beklemeler sektörü olumsuz etkilemektedir. Avusturya, Çekya, Polonya ve Slovakya gibi ülkelerin transit geçişlerinde yaşadığımız zorluklar nedeniyle Avrupa'ya ve Baltık ülkelerine neredeyse gidemiyoruz. Biz 15 yıl önce konuştuğumuz sorunlarımızı bugün hala aynı şekilde konuşuyoruz ve çözümsüz bir şekilde devam ediyoruz. Yeni Yönetim olarak bu sorunları tüm etkili Odalarımıza ileteceğiz.”

Görüşme sonrasında özellikle İSO’nun birçok alanda olduğu gibi lojistik alanında da UND’nin eğitim çalışmalarına destek olması konusunda mutabık kalındı. Önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili bir panel düzenlenmesi için fikir birliğine varıldı.