‘İSO COVID-19 Sektörel Yol Haritaları’nda Mineral Ürünler ve Cam Sektörü Ele Alındı

  • Diğer Haberler
sektörel-mineral-cam-02

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) “Covid-19 ve Yeni Normalde İmalat Sektörleri: Riskler, Fırsatlar ve Yol Haritaları” Projesi çerçevesinde Mineral Ürünler Sanayii ve Cam Ürünleri Sanayii sektör toplantıları gerçekleştirildi. Toplantılarda sektör temsilcisi sanayiciler, sektör STK temsilcileri, Ticaret Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri de yer aldı.

10 Aralık 2020 tarihinde yapılan Mineral Ürünler Sanayii sektör toplantısı İSO Yönetim Kurulu Üyesi Cemal Keleş’in başkanlığında yapıldı. Toplantıya mineral ürünler sektöründen, STK’lardan ve Ticaret Bakanlığı’ndan temsilciler katıldı. PwC Kıdemli Danışmanı Doğa Bakar, mineral ürünler sektörü ile ilgili ayrıntılı bir sunum yaptı. Maden, taş ve toprak ürünleri sektörünün güçlü yanının zengin rezervlerin mevcudiyeti ve yerli ham madde kullanımı olduğu vurgulandı. İşgücü, enerji ve akaryakıt gibi yüksek girdi maliyetlerinin sektörün gelişiminde engel olduğu kaydedilirken satışlarda uzun vadeli ödeme talepleri ve nakit akışında yaşanan sorunların Covid-19 döneminde sektörde öne çıkan zorluklar oldu. Ham madde lojistiğinde yaşanılan sorunlara da değinildi.

10 Aralık 2020 tarihinde yapılan bir başka sektörel toplantıda Cam Ürünleri Sanayii konuşuldu. İSO Yönetim Kurulu Üyesi Cemal Keleş’in başkanlığındaki toplantıya katılan sanayiciler ve sektörün STK temsilcileri görüşlerini paylaştı. PwC Kıdemli Ortağı Merve Bulut, Cam Ürünleri Sanayii hakkında öne çıkan bilgiler verdi. Sofra ve mutfak eşyalarında en çok ihracatın İngiltere, Irak, ABD ve Almanya’ya yapıldığı kaydedildi. Covid-19 salgınının başında ertelenmiş taleplerin yavaş yavaş gerçekleşerek piyasayı hareketlendirdiği bildirildi. Daha sağlıklı olduğu için tüketicilerin kavanoz ve cam şişeye talebinin arttığı vurgulandı, salgının tüketici davranışını etkilediği anlatıldı. Cam sektörünün otomotiv, inşaat ve beyaz eşya gibi pek çok ihracatçı sektöre ürün sağladığı ve bu yönüyle ekonomiye katkısının rakamlara tam yansımadığı anlatıldı.