Etkinlikler
İSO'da, Güneydoğu Asya’nın Dinamik Ekonomilerinden Filipinler’deki İş ve Yatırım Fırsatları Ele Alındı
- 26.09.2019
- Etkinlikler
İstanbul Sanayi Odası (İSO), Güneydoğu Asya’nın dinamik ekonomilerinden Filipinler’deki iş ve yatırım fırsatlarını, düzenlediği Filipinler Ülke Günü ve Yatırım Fırsatları Semineri’nde tanıttı. İSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Tacir’in ev sahipliğinde Odakule’de yapılan etkinliğe Filipinler’in Ankara Büyükelçisi Raul S. Hernandez de katıldı. Etkinliğe ülkedeki yatırım ve işbirliği fırsatların hakkında bilgi sahibi olmak ve değerlendirmek isteyen çok sayıda sanayici ve iş insanı katıldı.
Etkinliğin açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Tacir, Filipinler’in genç nüfusu ile Güney Doğu Asya’nın öne çıkan ekonomilerinden olduğunu söyledi. Dünya Ticaret Örgütü ve ASEAN üyesi bir ülke olarak Filipinler’in 20 yıldır dış ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik çalışmalar yaptığını ve tarife dışı engellerini azaltmaya gittiğini belirten Tacir, Aralık 2014 itibarıyla Filipinler’in AB’nin Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi’ne giren ilk ASEAN üyesi ülke olduğunu hatırlattı. Bu kapsamda çoğunluğu gıda ve tarım alanında yaklaşık 6200 kalem ürünün AB’ye gümrük vergisine tabi olmadan girme hakkı kazandığı bilgisini veren Tacir, ülkenin yatırım açısından avantajları arasında sahip olduğu işgücü ve İngilizce kullanımının yaygınlığının bulunduğunu ekledi.
Türkiye ve Filipinler’in ekonomik ilişkileri hakkında bilgiler veren Tacir, 2018 yılında Filipinler’e yönelik ihracatlarının 177 milyon dolar, Filipinler’den ithalatlarının ise yaklaşık 123 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ifade etti. Dış ticaretlerinin son yıllarda aynı seviyelerde seyrettiğini ve gerçek potansiyelin oldukça altında kaldığını dile getiren Tacir, karşılıklı ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin önem kazandığını anlattı.
Coğrafi uzaklığın fazla olması ve ülkelerin birbirini iyi tanımaması nedeniyle bugüne kadar belirli seviyelerde seyreden Türkiye-Filipinler ekonomik ilişkilerinin özellikle aynı konularda iş yapan firmaların ve kurumların iş birliğine giderek ortak üretim ve pazarlama yapmaları halinde büyük bir potansiyel taşıdığına dikkat çeken Tacir, Türk iş adamlarının Filipinler’i daha iyi tanıyıp, aktif bir şekilde konuya eğilmelerinin, ülkeler arasındaki ticaret hacminin artmasında önemli rol oynayacağını kaydetti.
Filipinler ile Türkiye arasında kurulacak yakın ekonomik iş birliğinin, Filipinler ile birlikte Brunei, Endonezya, Kamboçya, Laos, Malezya, Myanmar, Singapur, Tayland ve Vietnam’ın da üye oldukları ASEAN ile ortaya çıkacak geniş pazardan Türk firmalarının da yararlanmasına yol açacağına dikkat çeken Tacir, diğer yandan Filipinli firmaların da Türkiye üzerinden komşu ve yakın ülke pazarlarına girme şansına sahip olabileceklerini belirtti. Tacir, her iki ülkenin birbirini tamamlayan ürünleri bulunduğunu ve her iki ülkenin de diğer ülke coğrafyasından daha fazla pay almaya ve yeni pazarlara açılma ihtiyacı olduğunu anlattı.
Ardından Filipinler’in Ankara Büyükelçisi Raul S. Hernandez, kürsüye gelerek bir konuşma yaptı. Filipinler’in güçlü bir ekonomik büyüme sürecinden geçtiğini belirten Filipinler Ankara Büyükelçisi Raul S. Hernandez son 10 yılda ortalama yüzde 5 ile 7 arasında büyüdüklerini, 2018 yılında ise yüzde 6,2 büyüme ile Asya’nın en çok büyüyen ekonomilerinden biri olduklarını söyledi. Güçlü iç tüketimin Filipinler’in ekonomik performansının itici gücü olduğuna değinen Hernandez, bilişim teknolojileri, elektronik sektörlerinin öne çıktığını kaydetti.
Filipinler’in 108 milyon nüfusa ve 23 yaş ortalamasına sahip olduğu bilgisini veren Hernandez, iyi eğitilmiş bir işgücüne sahip olduklarını anlattı. Filipinlilerin çok iyi İngilizce konuştuğuna değinen Hernandez, dördüncü büyük İngilizce konuşan ülke olduklarını ve 14’üncü büyük işgücüne sahip olduklarını dile getirdi. İSO üyesi sanayicileri Filipinler’de yatırım yapmaya davet eden Hernandez, güvenilir bir ekonomiye sahip olduklarını, ürünlerinin ihracat pazarlarında rekabetçi olduğunu, pek çok farklı sektörde yatırıma açık olduklarını ve yetenekli ve iyi eğitim almış işgücüne sahip olduklarını anlattı. Hernandez, Asya pazarında Türk sanayici ve iş insanlarının Filipinler’i partner olarak görmesini istedi.
Ardından moderatörlüğünü İSO Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Dolgan’ın yaptığı Türkiye-Filipinler Ticaret, İşbirliği ve Yatırım Fırsatları başlıklı panel yapıldı. Panelde Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü Ticaret Uzmanı Halil Öztürk ile Ticaret Ataşesi ve Paris Filipinler Ticaret Merkezi Direktörü Froilan Pamintuan, Filipinler ekonomisi ve öne çıkan sektörler ile ilgili bilgi verdi. Türk Firmalarının Filipinler Pazarındaki Deneyimleri başlıklı bölümde de Eleks Dış Ticaret Satış Müdürü Selim Güvenç ve Şam Yaş Sebze ve Meyve Depolama Müşteri Yöneticisi Esin Özgün, Filipinler’de firmaları ile yaşadıkları deneyimleri aktardı. Panelistler yaptıkları sunumlardan sonra izleyicilerin soruları panelistler tarafından yanıtlandı.