İstanbul Sağlık Endüstrisi Kümelenmesi Modelleme Projesi Toplantısı Yapıldı

  • Etkinlikler
tubitak-toplantisi-02

İstanbul Sağlık Endüstrisi Kümelenmesi’nin (İSEK), İstanbul’da Akıllı Tıbbi Cihaz ve Sağlık Bilişim Teknolojisi Alanlarında Kümelenme Modelleme Projesi ile ilgili bir toplantısı, İstanbul Sanayi Odası (İSO) ev sahipliğinde yapıldı. Video konferans yöntemiyle gerçekleşen toplantıya İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır da katıldı. Toplantıyı TÜBİTAK TÜSSİDE Enstitü Müdürü İsmail Doğan’nın yanı sıra İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve İstanbul Sağlık Endüstrisi Kümelenmesi yetkilileri de izledi.

Toplantının açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, sağlık sektöründe atılabilecek adımlara dikkat çekti. Bahçıvan, projeye son iki yılda dahil olduklarını ancak bu zamana kadar çok ciddi katma değerli bir efor harcandığını söyledi. Pandemi döneminde ortaya konduğu gibi, sağlık sektörünün Türkiye’nin farklılık yaratma ve milli güvenlik ile bağımsızlık konusunda örnek olabilecek nadide bir sektör olduğunu vurgulayan Bahçıvan, “SAHA İstanbul örneği savunma sanayi konusunda nasıl ilham veriyorsa arkadan gelen sektörlerde de bu model uygulanabilir” dedi. Bahçıvan, bu tip kümelenmelerin yeni üreticilere ve yeni nesle büyük umut ve ilham verdiğini ekledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ise İstanbul’da katma değeri yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin üretimi için yeni nesil çalışma modellerini hayata geçirmeleri gerektiğini söyledi. İstanbul’da üretimi durdurmanın mümkün olmadığını değinen Kacır, bu şehrin gelişiminde ve kalkınma hikayesinde yeni fasıllarla süreci devam ettirmeleri gerektiğini ifade etti. Kacır, bunun da kendilerini yüksek teknoloji yatırımlarını hızlandırmaya götürdüğünü anlattı. Savunma ve havacılık sektörünün 10 yıl önce bu resimde çok önemli yer tutmadığını dile getiren Kacır, bugün ise İstanbul’un Ankara’dan sonra ikinci bir merkez olduğunu ekledi. Pandemi dönemi sağlık sektörünün stratejik olduğunu kanıtladığına işaret eden Kacır, Türkiye’nin ürün geliştirme ve inovasyon kabiliyetini hem kendine hem dünyaya gösterdiğinin altını çizdi.

Sonrasında TÜBİTAK TÜSSİDE Başuzman Araştırmacı Dr. Kirstin Öztürk tarafından Akıllı Tıbbi Cihaz ve Sağlık Bilişim Teknolojisi Alanlarında Kümelenme Modelleme Projesi hakkında gelinen son nokta ile ilgili bir sunum yapıldı. Ardından toplantı katılımcıları projenin gidişatı üzerine fikir alışverişinde bulundu.