Diğer Haberler
Asya’nın Önemli Ülkesi Singapur “Ülke Günü”nde İş ve Yatırım Fırsatları Konuşuldu
- 26.01.2021
- Diğer Haberler
İstanbul Sanayi Odası (İSO), Singapur’daki iş birliği ve yatırım fırsatlarını değerlendirebilmek amacıyla Singapur Ülke Günü & Ticaret ve Yatırım Fırsatları Semineri etkinliği düzenledi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde video konferans olarak yapılan etkinliğe Türkiye’nin Singapur Büyükelçisi Murat Lütem ve Singapur’un Ankara Büyükelçisi Jonathan Shen Han Tow da katıldı. Etkinliği çok sayıda iş insanı ve sanayici online olarak izlerken, katılımcılara yönelttikleri sorularla Singapur pazarı ve ekonomisi hakkında bilgi almaya çalıştılar.
Toplantının açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, dünya ticaretinin yeni ağırlık merkezi konumundaki Asya’nın kültürel ve ekonomik çeşitliliği ve dinamizmi ile hızlı bir gelişim sergilediğini söyledi. Bu gelişim ve değişimin başta Avrupa Birliği olmak üzere tüm dünya tarafından takip edildiğini kaydeden Bahçıvan, Avrupa Birliği’nin son yıllarda imzaladığı Vietnam, Singapur ve Japonya serbest ticaret anlaşmaları ve daha geçtiğimiz ay imzalanan AB-Çin Yatırım Anlaşması’nın Asya’nın artan önemini öne çıkaran örnekler olduğunu hatırlattı.
Asya ülkelerinin sadece diğer ülkelerle değil kendi aralarında gerçekleştirdikleri anlaşmalarla da etkinliklerini artırmaya devam ettiğine işaret eden Bahçıvan, bölgede halihazırda güçlü bir ekonomi bloğu olan ASEAN’ın, Çin, Japonya, Güney Kore ve yakın bölge ülkeleri Avustralya ve Yeni Zelanda ile imzaladığı Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık-RCEP’in 2.2 milyarlık bir nüfusu ve toplamda 26 trilyon dolara ulaşan bir ekonomik büyüklüğü ifade ettiğini anlattı.
Bütün bu gelişmelerin Türkiye’nin, derin tarihi ve kültürel bağları olan bu bölgeyle ilişkilerini geliştirmesi için bir teşvik ve fırsat oluşturduğunu belirten Bahçıvan, Asya ülkeleri ile ilişkilerini bir adım daha öteye taşımak amacıyla Dışişleri Bakanlığı’nın ortaya koyduğu “Yeniden Asya” girişiminin çok önemli olduğunu vurguladı.
1965 yılında kuruluşundan bugüne Singapur’un önemli bir başarı hikayesi olduğuna değinen Bahçıvan, dünyanın büyük petro-kimya ve elektronik üreticilerinden ve aynı zamanda bölgede başarılı bir finans ve bankacılık merkezi olmasının yanında Singapur’un dünya çapında önemli bir liman, transit ve serbest ticaret merkezi olduğunu anlattı.
Türkiye ile Singapur arasındaki ticari ilişkilerde Singapur’un genelde ticaret fazlası verdikleri ülkelerden biri olduğunu belirten Bahçıvan, 2019 yılı TUİK verilerine göre 947 milyon dolarlık ticaret hacminde 675 milyon dolar ihracat yaparken Singapur’dan 272 milyon dolarlık ithalat yaptıklarını dile getirdi. Ticaret hacmi olarak her iki ülkenin mevcut potansiyelinin oldukça altında olan bu rakamı kısa sürede daha yukarı seviyelere çıkarmayı hedeflemeleri gerektiğini ifade eden Bahçıvan, bu amaçla, 2017 yılında yürürlüğe giren serbest ticaret anlaşmasından daha fazla istifade etmeleri gerektiğinin altını çizdi.
Bahçıvan, her alanda üst sıralarda kendine yer bulmuş, dünyanın en açık ve rekabetçi ülkesi olarak anılan Singapur’un Türkiye sanayisi ve ekonomisi adına önemle değerlendirilmesi gereken bir ülke olduğunu vurguladı. Bahçıvan şöyle devam etti:
“Ticaret ve finansın yanında Singapur’un kıt kaynaklarına rağmen sanayi alanındaki başarısı, teknolojiyi sanayinin odağına koymasından ileri gelmektedir. Gerçekten de günümüzün zorlu küresel rekabet koşullarında sanayisini yüksek katma değerli üretim ve yüksek teknolojili bir yapıya kavuşturan ülkeler kazanmaktadır. Singapur’un bu alandaki bilgi ve deneyimlerinden yararlanarak ülkelerimiz arasında teknoloji alanında da yeni iş birliklerinin önünü açmalıdır. Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda özetle belirtmeliyim ki sanayicilerimiz, Singapur’un pazar deneyimi ve bilgisinden istifade ederek dünyanın ağırlık merkezi Asya’ya adım atmalılardır. Ticaret Bakanımızın da değindiği üzere Asya-Pasifik ülkeleri ithalat yapmak için uzak değilse ihracat yapmak için hiç uzak değildirler.”
Açılışta konuşan Türkiye’nin Singapur Büyükelçisi Murat Lütem de Singapur’un ASEAN bölgesinde önemli bir ülke olduğunu söyledi. Singapur’un Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olduğunu belirten Lütem, Singapur ile ulaşımın kolay olduğunu ve pandemi öncesi THY’nin her gün Singapur’a uçuş gerçekleştirdiğini hatırlattı. Singapur’da iş etiği ve iş kültürünün çok kuvvetli olduğuna değinen Lütem, dünyanın en şeffaf ülkelerinden biri olan Singapur’da iş kurmanın kolay olduğunu ve vergilerin çok düşük olduğunu anlattı. Devletin iş kurmak isteyenlere çok yardımcı olduğunu ifade eden Lütem, gelişmiş teknolojiye sahip ülkenin dünyanın ikinci büyük limanına sahip olduğunu belirtti. Bölgenin iş üssü olan ülkede 32 bin şirket olduğunu aktaran Lütem, Singapurluların Türk iş dünyasını iyi tanıdığını dile getirdi. Lütem, 2017’de yürürlüğe giren serbest ticaret anlaşmasının Türkiye’nin imzaladığı ne geniş kapsamlı serbest ticaret anlaşması olduğunu ekledi.
Singapur’un Ankara Büyükelçisi Jonathan Shen Han Tow, yeni iş fırsatları yaratmak için iki ülkenin da çalıştığını söyledi. Osmanlı Devleti’nin Singapur ile ilişkisinin 1865’te başladığını hatırlatan Tow, iki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşmasının satın almadan işletmelere, yatırımlardan fikri mülkiyet ve e-ticarete kadar uzandığını anlattı. Singapur’un bir üs olmak için çok uygun olduğunu vurgulayan Tow, ülkenin toplam olarak bakıldığında dünyanın beşinci ekonomisi olan ASEAN’ın merkezinde yer aldığını ekledi. RCEP anlaşması ile Avustralya, Çin, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore’nin oluşturduğu yeni blok ile dünya nüfusunun üçte birinin bir araya geldiğini hatırlatan Tow, Türk firmaları açısından özellikle tedarik bakımından yatırım yapılmasının avantajlarını anlattı.
Ardından Singapur Ticaret, İş Birliği ve Yatırım Fırsatları başlıklı panelde Ticaret Bakanlığı Singapur Ticaret Müşaviri Müge Dağlı Durukan ve Enterprise Singapur Bölge Direktörü Elena Lee, Singapur’daki iş ve yatırım ortamı ile ilgili bilgiler verdi.
Ticaret Bakanlığı Singapur Ticaret Müşaviri Müge Dağlı Durukan, Singapur’un ithalatının yüzde 50’sini tekrar dışarı sattığını söyledi. Yarı iletkenler konusunda dünyanın önde gelen ülkelerinden olduğunu anlatan Durukan, Türkiye’nin demir çelik ürünler, mineral yağ ve yakıtlar, mücevher eşyalarını ihraç ettiğini belirtti. Dünyanın önemli ilaç üreticilerinden olan Singapur’dan Türkiye’nin ilaç ve petrokimya ithal ettiğini dile getiren Durukan, ülkenin pandemi döneminde bile ticareti sürdürebildiğine dikkat çekti. Durukan Türk şirketleri için potansiyel sektörleri gıda sektörü, telekomünikasyon, lojistik ve tedarik yönetimi, medikal teknolojiler ve mücevherci eşyaları olarak sıraladı.
Enterprise Singapur Bölge Direktörü Elena Lee ise Singapur’u modern bir şehir devleti olarak tanımladı. Ülkenin Çin, Malay ve Hint gibi farklı etnik kökenden gelen insanların birbirine saygı temelinde bir arada yaşadığını belirten Lee, ülkede hemen herkesin İngilizce bildiğini ekledi. Singapur’un en büyük ticaret partnerlerinin Çin, Malezya, AB ve ABD olduğunu anlatan Lee, imalat sanayinin ülke ekonomisinde yüzde 21 payı olduğunun bilgisini verdi. Lee, Singapur’un aynı zamanda büyük bir dış yatırımcı olduğunu da belirterek, Çin’de ve Endonezya’da en büyük, Hindistan’da ise ikinci büyük dış yatırımcı olduklarını ifade etti.
Sonrasında İSO Genel Sekreter Yardımcısı Burçin Değirmencioğlu’nun moderatörlüğünde Singapur’da İş Yapan Firma Deneyimleri paneli yapıldı. Panelde Alvimedica Tıbbi Ürünler San. ve Dış Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Alaton, Atlas Marine Valves Genel Müdür Alex Saris, Altıparmak Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdür Onur Özyurt ve Rapsodo Spor Teknolojileri CEO Batuhan Okur, Singapur’daki yatırımlarında yaşadıkları tecrübeleri dinleyicilere aktardı. İzleyicilerden gelen sorular panelistler tarafından yanıtlandı.