İstanbul Sanayi Odası (İSO), Dünyadaki İmalat PMI Gelişmeleri ile İlgili Aralık 2023 Raporunu Yayımladı

dunya_pmi_aralik

İstanbul Sanayi Odası (İSO), dünyadaki Küresel İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) gelişmeleri ile ilgili Aralık 2023 raporunu yayımladı. Küresel PMI, kasım ayındaki yarım puanlık artışın ardından aralıkta 0,3 puan düşüşle 49,0'a geriledi. Böylece endeksin dördüncü çeyrek ortalaması da 49,0 oldu ve bir önceki çeyreğe (48,9) göre neredeyse değişiklik göstermedi. Endeksin yıllık ortalaması ise 2022'de 51,2 iken 2023'te 49,2 olarak gerçekleşti.

2023'ün son ayında üretim, yeni siparişler ve istihdamda düşüşler ivme kazandı. Girdi ve ürün fiyatlarındaki artışlar ise ılımlı düzeyde olmakla birlikte kasım ayına göre hızlandı fakat imalatçıların gelecek 12 aya yönelik iyimserliğinde artış gözlendi. Aralık ayında küresel üretimdeki düşüş son 7 aydır azalan ara mallardan kaynaklanırken tüketim malı üretiminde artış sürdü. Sermaye malı üretimi ise toparlanma sinyali verdi. İmalat PMI'ın açıklandığı 31 ulusal ekonomiden 20'sinde endeks aralıkta bir önceki aya göre düşüş gösterdi ve endeksin 50,0 eşik değerinin altında yer aldığı ekonomi sayısı 22'den 23'e yükseldi.

Raporun ayrıntıları şöyle:

Dünya PMI ARALIK 2023 Attach