İstanbul Sanayi Odası (İSO), Dünyadaki İmalat PMI Gelişmeleri ile İlgili Ekim 2023 Raporunu Yayımladı

dunya_pmi_ekim_manset

İstanbul Sanayi Odası (İSO), dünyadaki Küresel İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) gelişmeleri ile ilgili Ekim 2023 raporunu yayımladı. Küresel PMI, ekimde 0,4 puan düşüşle 48,8'e geriledi ve sektörün faaliyet koşullarında daha belirgin bir bozulmaya işaret etti. Yeni siparişlerde 16 aydır süren zayıflamaya bağlı olarak üretimde daralma eğilimi 5 aya ulaştı ve beklentilerdeki bozulma sonucu istihdam, girdi alımları ve stoklar da azaldı. Sektör detaylarına bakıldığında, üretimdeki düşüş yatırım malları ve ara mallarla sınırlı olurken tüketim malı imalatında ise son 5 ayın en hızlı artışının yaşanması dikkat çekti.

Ekimde İmalat PMI verilerinin açıklandığı 31 ulusal ekonominin 24'ünde manşet endeks 50'nin altında kaldı. Endeksin 50'yi geçtiği 7 ülkeden 4'ünde önceki aya göre ivme kaybı gözlendi.

Raporun ayrıntıları şu şekilde:

Dünyada İmalat PMI Gelişmeleri (Ekim 2023) Attach